4 плода, които помагат да се предпазите от рак

Въпреки че тези плодове не лекуват рака, те могат да помогнат да се предпазите от него и да подсилите имунната си система в същото време. Опитайте ги!
4 плода, които помагат да се предпазите от рак

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Плодовете са една от най-вкусните храни, с които разполагаме. Най-хубавото е, че всички те носят ползи за тялото ни. Предпазете се от рак с тези 4 плода.

Плодовете предлагат витамините и минералите, от които се нуждае тялото, за да бъде в оптимално здраве. Някои от тях надхвърлят тези си качества и могат да бъдат полезни в справянето с една от най-деликатните болести, които съществуват: рака.

Ракът е заболяване, което отнема много човешки животи всяка година.

Поради този факт ще ви покажем някои противоракови плодове, които трябва да включите в диетата си, за да се предпазите от тази болест.

1. Предпазете се от рак с червени боровинки

Сред най-добрите противоракови плодове се нареждат червените боровинки, които са богати на антиоксиданти. Конкретният антиоксидант, който е открит в тях, е антоцианинът.

Антоцианинът, елаговата киселина и урзоловата киселина, които се съдържат в боровинките, свеждат до минимум свободните радикали в ДНК-то, които могат да причинят рак.

Те унищожават също вредните клетки и намаляват растежа на раковите клетки в устата, дебелото черво, гърдите и простатата.

Витамин С е друго средство, което подпомага да се предотврати появата на рак. Има го в изобилни количества в този малък вкусен плод.

Той превзема свободните радикали и предпазва клетките ДНК, като в същото време потиска растежа на тумори.

Със сигурност прибавете червените боровинки към списъка си за пазаруване. Може да ги включите в смутита или да ги ядете отделно като вкусни междинни похапвания.

2. Предпазете се от рак с грозде

Предпазете се от рак с грозде

Гроздето е вторият по важност противораков плод в списъка ни, който трябва да прибавите към диетата си възможно най-скоро.

В ципите на гроздето се съдържа натурално съединение, наречено ресвератрол, което се намира в изобилие в тъмночервеното и черното грозде.

Доказано е, че лечението с ресвератрол на раковите клетки в дебелото черво, значително намалява активността на орнитин декарбоксилазата.

Този ензим е отговорен за растежа на раковите клетки. Колкото по-малко от него имате в тялото си, толкова по-добре.

Положителните ефекти от гроздето не засягат единствено растежа на рака на дебелото черво, те спомагат също да се намали риска от развитие на тумори в гърдите и в простатната жлеза.

3. Предпазете се от рак с авокадо

Предпазете се от рак с авокадо

Много хора мислят, че авокадото е зеленчук, но всъщност е плод и то един от най-полезните.

Този противораков плод е богат на полезни мазнини.

Авокадото е страхотен източник на антиоксиданта глутатион. Той спомага да се унищожат и елиминират свободните радикали, които обикновено видоизменят нашето ДНК. Те причиняват също и растеж на ракови клетки.

Авокадото има също и високо съдържание на витамин С. Спомнете си, че той улавя свободните радикали и защитава клетките ДНК, което потиска образуването на тумори.

Каротеноидите, открити в авокадото (бета каротин, алфа каротин и зеаксантин), спомагат да се предотврати рак на гърдата, простатата и устата.

Изобилието от витамин Е, открито в авокадото, драстично намалява случаите на рак на гърдата.

Наслаждавайте се на този сочен плод в салатите си или пък го прибавяйте към смутитата си за по-кремообразна консистенция. Ако искате да придадете интересен вкус на ястията си, пробвайте да готвите с малко зехтин от авокадо.

4. Предпазете се от рак с ананас

Предпазете се от рак с ананас

Един от противораковите плодове, който е обичан от всички, без съмнение е ананасът.

Този екзотичен плод съдържа бромелаин, ензим, който спомага да се разградят протеините и има способността да улавя и унищожава раковите клетки, и да оставя след себе си здравите клетки.

Този чудесен ензим се намира в стеблото, както и в плода на ананасовото растение.

Бромелаинът е също противовъзпалително и ефикасно средство за облекчаване на силни болки. Това означава, че страдащите от артрит също може да се възползват от облагите му.

Противовъзпалителните и антикоагулиращите ефекти от бромелаина повишават имунитета. Това прави тялото дори по-ефективно в борбата срещу рака.

Възползвайте се от тези плодове, предпазете се от рак по естествен начин

Консумирането на плодове е най-добрият начин да получите витамините и минералите, от които се нуждае тялото. Затова никога не бива да ги изключваме от диетата си.

Ако страдате от заболявания, като например диабет, е важно да контролирате консумацията си на плодове, но все пак да включвате малко количество от тези в диетата си.

Разликата от хранителните добавки, за които ни е казано, че доставят същите витамини, е в това, че плодовете на причиняват никакви странични ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Weh, K., Clarke, J., & Kresty, L. (2016). Cranberries and Cancer: An Update of Preclinical Studies Evaluating the Cancer Inhibitory Potential of Cranberry and Cranberry Derived Constituents. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox5030027
  • Jang, M., Cai, L., Udeani, G. O., Slowing, K. V., Thomas, C. F., Beecher, C. W. W., … Pezzuto, J. M. (1997). Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science. https://doi.org/10.1126/science.275.5297.218
  • Ding, H., Chin, Y. W., Kinghorn, A. D., & D’Ambrosio, S. M. (2007). Chemopreventive characteristics of avocado fruit. Seminars in Cancer Biology. https://doi.org/10.1016/j.semcancer.2007.04.003
  • Chobotova, K., Vernallis, A. B., & Majid, F. A. A. (2010). Bromelain’s activity and potential as an anti-cancer agent: Current evidence and perspectives. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2009.08.001

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.