8 медицински причини за болката в кръста

Страдате от болка в кръста? Ако се радвате на добро здраве и стойката ви е правилна, това означава, че най-вероятно проблемът ви се дължи на друга причина. Затова е най-добре да поговорите с лекаря си, за да ви бъде поставена правилна диагноза.
8 медицински причини за болката в кръста
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болката в кръста е сред здравословните проблеми водещи ни най-често в лекарския кабинет. Въпреки че неправилната стойка може да бъде сред основните причини за болките в долната част на гърба, възпалението или увреждането на гръбначния стълб в тази област също са сред възможните фактори предизвикващи появата на този проблем.

Болката в кръста представлява усещане за стягане и напрежение в долната част на гърба, често придружена с лека пробождаща болка и изтръпване.

Хората засегнати от този проблем често изпитват затруднения при изпълняването на редица задачи, свързани с физическо усилие. Нерядко проблемът се задълбочава и може да ограничи подвижността на болния.

Въпреки че обикновено е лека и отшумява от само себе си, трябва да откриете причината за появата на тази болка, за да ви бъде назначено подходящо лечение и за да се предпазите от бъдещи усложнения.

Днес бихме искали да обсъдим с вас осем медицински причини за болката в кръста, които не трябва да пренебрегвате. Внимание!

8 медицински причини за болката в кръста

1-Остеоартрит в лумбалната част на гръбначния стълб
Остеоартритът е сред причините за болката в кръста.

Това дегенеративно заболяване засяга междупрешленните дискове грижещи се за стабилността на гръбначния стълб. Заболяването се характеризира с възпаление, съпроводено с болка, скованост и затруднено извършване на редица движения.

Обикновено се появява поради износването на ставите с течение на времето. Но може да бъде резултат от травма или претоварване.

2-Мускулна деформация

Разтягането на мускул или връзка в областта на кръста също може да бъде причина за появата на болка. Това води до нестабилност в гръбначния стълб и затруднява стоенето в определени пози.

Обикновено този проблем от породен от дейности с голямо физическо натоварване или от внезапни или повтарящи се движения в определени видове спорт. Проблемът може да се дължи и на наднормено тегло, както и на редица други фактори.

3-Мускулни крампи
Мускулните крампи са болезнени и неприятни.

Повечето случаи на болка в долната част на гърба са причинени от проблеми с мускулите. Мускулните крампи могат да доведат до изтръпване, а понякога и до възпаление и появата на болка.

Този проблем може да се дължи на определени движения или неправилна стойка.

4-Проблеми с дисковете на лумбалните прешлени

Проблеми като дископатия, дискова херния или остеофити, могат да бъдат причина за повтаряща се болка в кръста.

Тези дегенеративни заболявания водят до възпаление, болка и затруднено практикуване на спортове с високо натоварване. Симптомите са най-силни при ставане сутрин и се влошават при застояване. Болката може да премине към краката, особено ако става въпрос за притиснат нерв.

5-Мускулна слабост
Мускулната слабост се свързва с деформация на засегнатата област.

Мускулната слабост може да се появи поради липсата на физическа активност, непълноценно хранене и други вредни навици. При този проблем гръбначният стълб и ставите губят стабилността си и способността си да поддържат тялото.

В резултат на това се появява деформация в засегнатата област, а болката в кръста може да достигне до краката и ръцете.

6-Проблеми на женската репродуктивна система

Някои заболявания на женската репродуктивна система са свързани с появата на временна болка в долната част на гърба. Това често се случва при контракции на матката и по време на месечния цикъл и свързаните с него спазми.

Болката в кръста може да се дължи на болести като ендометриозата и инфекции на пикочния мехур.

Ако болката се повтаря и обхваща областта от таза до кръста, най-добре е да потърсите лекарска помощ.

7-Проблеми със стомашно-чревния тракт
Нерядко болката в кръста е свързана с пролеми на стомашно-чревния тракт.

Повечето хора свързват болката в кръста с проблеми засягащи гръбначния стълб. В някои случаи, обаче тя може да е предупредителен сигнал за заболяване на храносмилателната система.

Пептичните язви, ректалната болка и запекът са фактори, които могат да предизвикат появата на болка в долната част на гърба.

Препоръчваме ви да прочетете и: Възможни симптоми на стомашни язви

8-Бъбречни заболявания

Изключително важно е да знаете, че бъбречните заболявания също могат да са причина за болката в кръста. Въпреки че тя може да не е единственият им симптом, появата й обикновено се свързва с влошаването на проблема.

Болката се наблюдава от двете страни и в долната централна част на гърба. Обикновено се появява при камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.

Други симптоми на този тип заболявания са промяна в цвета и миризмата на урината, висока температура и усещане за парене по време на уриниране.

Страдате от болка в кръста? Ако се радвате на добро здраве и стойката ви е правилна, това означава, че най-вероятно проблемът ви се дължи на друга причина. Затова е най-добре да поговорите с лекаря си, за да ви бъде поставена правилна диагноза. Въпреки че обикновено този вид болка не е сериозен проблем, най-добре е да се провери дали причината за появата й не е някое заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.