Съвети за подмладяване и хидратиране на кожата

Добрата нощна почивка е не само полезна за кожата, а и за цялото физическо и психическо здраве.
Съвети за подмладяване и хидратиране на кожата

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако държите на грижата за кожата, вероятно вече сте пробвали всичко: козметични процедури, кремове, продукти против бръчки, маски, мазила от природата. Но коя е истинската рецепта за подмладяване и хидратиране на кожата?

Изглежда невероятно, но основната и най-лесна рецепта е пълноценният нощен сън, който да трае минимум осем часа. Добрата нощна почивка е не само полезна за кожата, а и за цялото физическо и психическо здраве.

В тази статия ще научите как да подмладите кожата, докато спите.

Оставете кожата си да диша

Мийте лицето всяка вечер преди лягане. По този начин премахвате нечистотията, полепнала по кожата, порите се отварят и тя започва да диша. Ако не миете лицето всяка вечер, кожата ще бъде по-предразположена към образуване на акне и бръчки. Запушените пори пречат на образуването на колаген, а той е необходим , за да изглежда лицето по-младо.

Задължително хидратиране на кожата преди лягане

Задължително хидратиране на кожата преди лягане

Кожата се изсушава, докато спите. Затова намажете лицето обилно с хидратиращ крем, веднага след като го измиете. Това ще задържи мазнините вътре в кожата, като по този начин тя остава мека и влажна. Когато се събудите на сутринта, лицето ще е свежо и сияйно.

Обърнете внимание на устните

Една от най-силно отличителните черти на лицето са устните. Те изглеждат зле, когато са сухи и напукани. Най-добрата грижа за тях е масажът с мека четка за зъби всяка вечер. Той ще ги направи неподатливи на промените в климата.

Мажете с крем околоочния контур

Подхранване и хидратиране на околоочния контур

Вечер  преди лягане  намазвайте областта под очите с крем, за да избегнете появата на торбички и бръчки. Използвайте специални кремове за околоочен контур, които са особено важни  за подхранване и хидратиране на тази деликатна област, тъй като там кожата е по-тънка. Нанасяйте крема с леки кръгови движения, за да подмладите зоната около очите.

Нежна ексфолиация

Чувствителната кожа е по-податлива на увреждане и е уязвима за слънчевите лъчи. Правете ексфолииращи процедури вечер преди лягане, за да предотвратите всякакви увреждания.

Ръце и крака

Когато говорим за грижа за кожата, нямаме предвид само лицето и шията – ръцете и краката също са важни. Използвайте хидратиращ крем, за да овлажнявате ръцете и краката, за да избегнете изсушаването и загрубяването на кожата. Добра идея е да слагате ръкавици и чорапи преди лягане – това ще подобри кръвообращението и ще помогне за облекчаване на стреса. Краката ще бъдат хидратирани, ще почувствате и разтоварване от умората. Ще спите по-добре, а това ще се отрази положително на кожата.

Не спете по корем

Спите ли по корем или с лице във възглавницата, това може да доведе до поява на бръчки и да ускори процеса на стареене. Дори да се чувствате по-удобно в тази поза, по-добре я избягвайте. Когато спите по корем, това пречи на доброто кръвообращение, лицето изглежда подуто и уморено. Опитайте се да спите по гръб.

Маски за сън

Ако нямате време да хидратирате или ексфолиирате кожата преди да легнете, маската за сън може да помогне за хидратиране на кожата. Щом се събудите, измийте лицето със студена вода за още по-добри резултати.

Може да ви заинтересува ...
4 “странни” съвета за по-добър сън
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
4 “странни” съвета за по-добър сън

Съществуват много различни начини, които да ни помогнат за по-добър сън, и това съвсем не са чайове, шейкове, медикаменти или ергономични възглавни...