8 храни, които прочистват артериите
Храната играе жизненоважна роля за живота на всеки човек. Решенията, които взимаме по отношение на ежедневното меню, са в основата на това да се радваме на добро или влошено здраве. В наши дни процентът на диагнозите за сърдечно-съдово заболяване се увеличава. По-тревожен е фактът, че много от новите случаи са свързани с храната, която съвременният човек консумира. Затова е добра идея да разпознаваме и търсим в магазина, храните, които прочистват артериите.
Спазването на диета, която е богата на наситени мазнини, захар и въглехидрати, може пряко да се отрази върху здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като в краткосрочен и дългосрочен план се повишава нивото на холестерола, а това води до увреждане на артериите и развитието на други проблеми.
Добрата новина е, че когато съзнателно подбирате правилните храни, които снабдяват тялото с ценни вещества, това води до прочистване на артериите и понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
В днешната статия искаме да споделим топ 8 храни, които понижават нивото на холестерола и прочистват артериите. Опознайте ги още сега!
Списък с храни, които прочистват артериите
Чесън
Чесънът е много популярен в цял свят, тъй като предава на храната характерен вкус и аромат.
Освен това от векове се цени от човека, защото съдържа изобилие от полезни вещества и оздравява организма.
Чесънът е важен източник на антиоксиданти. Това го прави отлично натурално средство за борба с вредното въздействие на свободните радикали и с високото ниво на холестерола.
Доказано е, че редовната консумация на чесън повишава нивото на добрия холестерол, прави кръвта по-течна, подобрява кръвообращението и контролира кръвното налягане.
Зехтин
Зехтинът съдържа есенциални мастни киселини, които прочистват артериите и понижават нивото на холестерола, минимизирайки риска от сърдечен удар.
Съдържа предимно мононаситени мазнини, а това означава, че е налице по-нисък риск от формиране на плака по артериалните стени.
Извлечете полза от полезна храна като зехтина, като го добавяте към салати, супи, задушени храни и дори консумирайки по 1 супена лъжица всеки ден.
Авокадо
Този вкусен плод предлага редица здравословни ползи за сърцето, тъй като съдържа много есенциални мастни киселини, витамини и минерали.
Умерената консумация на авокадо може да окаже положителен ефект върху контролирането на нивото на холестерола. Освен това снабдява организма със здравословни мазнини, които подобряват функционирането му.
Куркума
Куркумата е подправка, която се използва редовно в различни национални кухни. От векове са познати ценните й лечебни свойства.
Куркуминът, който представлява активната съставка на куркумата, е важен антиоксидант, който се бори с вредното въздействие на свободните радикали и защитава клетките от увреждане.
Полифенолите от своя страна понижават риска от сърдечен удар и защитават артериите от увреждане.
Студеноводна риба
Студеноводните риби са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са важни за оптималното функциониране на човешкото тяло и поддържането на ниско ниво на лошия холестерол.
Препоръчително е да се консумират 2 порции риба седмично, за да се радвате на здраво сърце.
Сред студеноводните риби са:
- Сьомга
- Риба тон
- Скумрия
- Пъстърва
- Сардини
Домати
Доматите често се използват за приготвянето за задушени ястия, сосове, супи и други вкусни рецепти. Те са отличен източник на нутриенти и съставки, които са важни за здравето на човека.
Съдържат много ликопен – мощен антиоксидант, който възпрепятства холестерола от прикрепване към стените на артериите.
В допълнение към това доматите съдържат значително количество фибри, които извеждат излишните мазнини от тялото.
Доматите са богат източник на витамин С, който представлява натурален антиоксидант и подобрява метаболизма.
Овесени ядки
Смята се, че това е най-комплексната зърнена храна. Хранителният й състав е изключително балансиран. Овесените ядки са отличен източник на фибри и въглехидрати.
Те са способни да абсорбират до 7 пъти повече вода от собственото си тегло. Освен това понижават способността на холестерола да се прикрепва към стените на кръвоносните съдове.
Благодарение на това редовната консумация на овесена каша предпазва от атеросклероза и други заболявания на сърдечно-съдовата система.
Прочетете и това: Ползите от овесените ядки всеки ден
Ябълки
Консумацита на ябълка на ден категорично ще подобри здравословното състояние на човека, особено когато става дума за сърцето.
Ябълките съдържат пектин – вид пектин, който се свързва с холестерола и го възпира от прикрепване към стените на кръвоносните съдове. По този начин те прочистват артериите.
В състава им влизат още флавоноиди, антиоксиданти, които понижават риска от развитие на сърдечно-съдови болести с до 50%.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Saita, E., Kondo, K., & Momiyama, Y. (2014). Anti-inflammatory diet for atherosclerosis and coronary artery disease: Antioxidant foods. Clinical Medicine Insights: Cardiology. https://doi.org/10.4137/CMC.S17071
- Moss JW, Ramji DP. Nutraceutical therapies for atherosclerosis. Nat Rev Cardiol. 2016;13(9):513–532. doi:10.1038/nrcardio.2016.103
- Tuso P, Stoll SR, Li WW. A plant-based diet, atherogenesis, and coronary artery disease prevention. Perm J. 2015;19(1):62–67. doi:10.7812/TPP/14-036
- El-Sayyad HI, Abou-El-Naga AM, Gadallah AA, Bakr IH. Protective effects of Allium sativum against defects of hypercholesterolemia on pregnant rats and their offspring. Int J Clin Exp Med. 2010;3(2):152–163. Published 2010 Jun 10.
- Souza PAL, Marcadenti A, Portal VL. Effects of Olive Oil Phenolic Compounds on Inflammation in the Prevention and Treatment of Coronary Artery Disease. Nutrients. 2017;9(10):1087. Published 2017 Sep 30. doi:10.3390/nu9101087
- Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., & Johnson, E. J. (2018). Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx078
- Prasad, S., Gupta, S. C., Tyagi, A. K., & Aggarwal, B. B. (2014). Curcumin, a component of golden spice: From bedside to bench and back. Biotechnology Advances. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2014.04.004
- Bäck M. Omega-3 fatty acids in atherosclerosis and coronary artery disease. Future Sci OA. 2017;3(4):FSO236. Published 2017 Oct 5. doi:10.4155/fsoa-2017-0067
- Koutsos A, Tuohy KM, Lovegrove JA. Apples and cardiovascular health–is the gut microbiota a core consideration?. Nutrients. 2015;7(6):3959–3998. Published 2015 May 26. doi:10.3390/nu7063959