8 храни, които предизвикват образуването на секрет

Списъка оглавяват млечните продукти
8 храни, които предизвикват образуването на секрет

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Секретът представлява лепкава слуз, която покрива мембраните в тялото и съдържа антисептични ензими и имуноглобини. В дихателната система секретът е отговорен за улавянето на малки частици, каквито са бактериите и прашинките, влизащи в тялото през носа. Определени храни провокират натрупването на секрет в количества, доста по-големи от обичайното.

Тъй като секретът защитава белите дробове, често той се натрупва по дихателните пътища, когато е налице инфекция, както и в случаи на настинки, грип и алергии.

Излишното количество секрет е дразнещ симптом, който може да създаде усещане у човек, че е болен и му липсват сили. Още по-лошото е, че неадекватната и ненавременна реакция може да доведе до разпространение на секрет из други части на тялото, например нос, гръден кош, уши и гърло.

Този симптом представлява защитен механизъм срещу вирусите и бактериите, които засягат дихателната система. Поради тази причина е важно проблемът да бъде третиран подобаващо. Той може да провокира образуването на секрет в излишество.

Едно от нещата, които можем да направим, когато страдаме от излишен секрет, е да избягваме консумацията на определени храни, които стимулират производството му. По-долу ще споделим кои са тези храни.

Храни, стимулиращи натрупването на секрет

Млечни продукти

Млечните продукти предизвикват образуване на секрет.

Този тип продукти стоят начело на списъка с храни, които стимулират образуването на секрет. Съществуват много митове около млечните продукти, но със сигурност се знае, че те провокират натрупването на секрет в излишество, а това може да доведе до проблеми с дишането и раздразнение на гърлото.

Продукти, които да избягвате:

 • Краве мляко
 • Кисело мляко и сирене
 • Сладолед, съдържащ мляко
 • Сметана
 • Кондензирано мляко

Животински продукти

Червените меса и яйцата могат да провокират повишаване на количеството на секрета и храчките. Тези храни съдържат много протеини, а това води до натрупване на секрет в гърлото и дихателните пътища.

Животински мазнини и масла

Животинските мазнини предизвикват образуване на секрет.

Повечето диети включват много животински мазнини или масла, например краве масло, свинска мас и омега-6 мастни киселини. Важно е да избягвате приема на животински мазнини и да ги заместите със здравословни алтернативи – например зехтин и храни, богати на омега-3 мастни киселини.

Някои плодове и зеленчуци

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са важна част от здравословната диета и че трябва да ги консумираме ежедневно, за да извлечем полза от ценните им съставки. Въпреки това изследване, проведено от учени в университета Мериленд, сочи, че някои плодове и зеленчуци не са препоръчителни, когато страдате от излишно количество секрет. Сред тях са:

Пшеница

Пшеницата предизвиква образуване на секрет.

Много специалисти по хранене са единодушни, че пшеницата повишава образуването на секрет. Тя съдържа толкова много съставки, че е трудно да се определи коя от тях провокира този ефект. Макар изследвания в полза на тази теза да са малко, избягването на пшеничните продукти е препоръчително, когато се стремите да намалите количеството на секрета.

Напитки, които дехидратират тялото

Когато страдате от инфекция на дихателните пътища, ключово е да повишите приема на вода и да консумирате богати на вода храни. Някои хора могат да предпочетат газираните напитки като начин да хидратират тялото. Те обаче съдържат много захар и други съставки, които всъщност по-скоро ще ви дехидратират. Според изследване на учени от университета в Тексас, Сан Антонио, дехидратацията води до сгъстяване на секрета.

Фъстъци и други ядки

Ядките предизвикват образуване на секрет.

Ядките могат да повишат образуването на секрет и храчки при определени хора, които изпитват непоносимост или страдат от алергии. Същото се случва при някои типове хранителна непоносимост.

Преработени храни

Преработените храни, сред които са захарта и брашното, трудно се обработват от тялото и могат да провокират влошаване на състоянието. За хората, които страдат от непоносимост към глутен, е препоръчително да избягват тези продукти, тъй като провокират храносмилателни затруднения. Освен това могат да причинят дискомфорт, като повишат количеството на секрета и храчките.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
 • Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
 • Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
 • Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
 • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
 • Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
 • Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
 • Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
 • Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.