7 учудващи причини кафето да е полезно за вас

Четири чаши дневно от топлата напитка понижават риска от развитие на затлъстял черен дроб.
7 учудващи причини кафето да е полезно за вас

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кафето е втората по популярност напитка в цял свят, следвайки водата. То представлява ежедневен избор на милиони хора и се радва на дългогодишна славна история, тъй като притежава специфичен аромат и вкус и оказва стимулиращ ефект. А, знаете ли, че е и полезно?

Допреди няколко десетилетия обаче се вярваше, че консумацията на кафе може да провокира сериозни странични ефекти, тъй като е богато на кофеин.

За щастие скорошни изследвания сочат, че в умерени количества кафето всъщност е полезно. То е свързано с редица ползи за човешкото тяло, които се дължат на богатия му състав.

Повечето хора пият кафе като част от своя ежедневен ритъм на живот. Те често не подозират  и не се замислят за начина, по който напитката се отразява върху тялото им. Други пък избягват консумацията му, тъй като вярват, че е вредно.

За да разсеем митовете и легендите около тази удивителна напитка, днес ще поговорим за причините, поради които кафето е полезно за човека. Статията е посветена темата защо е препоръчително да пием по малко кафе редовно. 

  1. Богато е на антиоксиданти

Кафето е полезно заради високото съдържание на антиоксиданти

Сред основните ползи от кафето е високото съдържание на антиоксидантни съставки. Те са по-лесно усвоими от организма, отколкото тези, които приемаме чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Става дума за мощни молекули, чиято основна функция е да спрат вредното въздействие на свободните радикали,  отговорни за развитието на редица хронични болести. Тяхна е и заслугата за появата на признаците на преждевременно стареене.

  1.   Кафето повишава енергийните нива

Това вероятно е най-добре известната полза от консумацията на тази напитка. Кафето „възбужда“ човека, когато има нужда от енергия в късните часове на деня или рано сутрин.

Кофеинът, една от базовите съставки на кафето, оказва стимулиращ ефект върху мозъка.Това се изразява в подобряване на концентрацията и представянето.

  1. Понижава риска от диабет тип II

Диабетът може да бъде избегнато чрез умерената консумация на кафе.

Смята се, че над 300 милиона души в цял свят се опитват да се справят с проблеми, свързани с диабет тип II.

Това хронично заболяване, характеризиращо се с висока кръвна захар, може да бъде избегнато чрез умерената консумация на кафе.

Изследване, публикувано от American Chemical Society, сочи, че хората, които консумират до 4 чаши кафе дневно, са с между 23% и 50% по-непредразположени към развитие на диабет тип II .

  1.   Кафето защитава черния дроб

Това е орган, който е отговорен за осъществяването на редица жизненоважни функции в тялото. Нарушаването на неговата работа провокира развитието на хронични заболявания като хепатити и затлъстял черен дроб.

Изследване, дело на Duke School of Medicine в Сингапур, сочи, че консумацията до 4 чаши кафе дневно понижава риска от развитие на затлъстяването на този важен орган.

Друго проучване, публикувано през 2006 година, твърди, че хората, които консумират поне 1 чаша кафе дневно, е по-вероятно да не заболеят от цироза.

  1. Подобрява самоусещането

Определено е полезно за по-активен социален живот

Националният здравен институт в САЩ е открил, че хората, които консумират умерено кафе, са с 10% по-слабо изложени на риск от депресия или негативни емоции.

Според автора на изследването Хонглей Чен, този ефект се дължи на богатия антиоксидантен състав. И определено е полезно за по-активен социален живот.

  1. Кафето подобрява здравето на мозъка

Антиоксидантите и други жизненоважни нутриенти в кафето могат да понижат риска от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

Едно изследване на Университета в Южна Флорида и Университета в Маями  върху заболели от Алцхаймер пациенти на възраст 65 години и нагоре, звучи интригуващо. Според учените, тези от болните, които имат по-високо ниво на кофеин в кръвта се радват на от 2 до 4 години по-пълноценен живот, в сравнение с хората, които не консумират кафе.

Да, напитката не е способна да спре развитието на вече започналото заболяване, но може значително да отложи старта му.

  1. Полезно е за нашата красота

Кафето се бори с целулита и елиминира мъртвите кожни клетки

Не само консумацията на кафе, но и външното му прилагане върху кожата се характеризират с разкрасителен ефект.

Кафето може се бори с целулита и елиминира мъртвите кожни клетки. По тази причина редица козметични компании го използват като базова съставка в свои продукти.

Когато кофеинът влезе в контакт с кожата, той стимулира по-добрата циркулация на кръвта и я предпазва от ранната поява на бръчки и петна.

Нуждаете ли се от още причини, поради които да започнете да консумирате кафе днес? Тази натурална напитка е полезна, както за здравето, така и за красотата. Ключът към успеха се крие в умерената консумация. Разбира се е важно и отсъствието на нежелани странични ефекти от кофеина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • PROECUADOR. (2013). Análisis sectorial de café. Intituto de Promociones de Exportaciones e I.
    • Tunnicliffe, J. M., & Shearer, J. (2008). Coffee, glucose homeostasis, and insulin resistance: physiological mechanisms and mediators. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/H08-123
    • Esteves Vieira, L. G., Andrade, A. C., Colombo, C. A., De Araújo Moraes, A. H., Metha, Â., De Oliveira, A. C., … Guimarães Pereira, G. A. (2006). Brazilian coffee genome project: An EST-based genomic resource. Brazilian Journal of Plant Physiology. https://doi.org/10.1590/S1677-04202006000100008
    • Fonseca-García, L., Calderón-Jaimes, L. S., & Rivera, M. E. (2014). Capacidad antioxidante y contenido de fenoles totales en caf?? y subproductos del caf?? producido y comercializado en norte de santander (Colombia). Vitae. https://doi.org/0121-4004
    • Antioxidants (Basel). 2013 Dec; 2(4): 230–245. Published online 2013 Oct 15. Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee. doi: 10.3390/antiox2040230
    • Curr Neuropharmacol. 2015 Jan; 13(1): 71–88. Published online 2015 Jan. Caffeine: Cognitive and Physical Performance Enhancer or Psychoactive Drug? doi: 10.2174/1570159X13666141210215655
    • Sociedad Química Americana. (2012). Why coffee drinking reduces the risk of Type 2 diabetes. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120111133958.htm
    • Escuela de Medicina de Posgrado Duke-NUS (Singapur). (2013). Coffee and tea may contribute to a healthy liver. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130816153019.htm
    • Arch Intern Med. 2006 Jun 12;166(11):1190-5. Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. doi: 10.1001/archinte.166.11.1190.
    • J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S167-74. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer’s disease. doi: 10.3233/JAD-2010-1404.
    • American Academy of Neurology. AAN 65thANNUAL MEETING ABSTRACT. (2013). https://www.aan.com/PressRoom/home/GetDigitalAsset/10430

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.