Научете се как да откривате възможен рак на кожата

В своя ранен етап плоскоклетъчният карцином се появява като червеникаво петно, което може също да прилича на брадавица
Научете се как да откривате възможен рак на кожата

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Рак на кожата е най-широко диагностицираната болест в целия свят. Кожата е най-големият орган на тялото с най-разнообразни функции, като осигуряване на защита от нараняване, защото действа като защитна бариера срещу потенциални микроорганизми, които могат да бъдат фатални за организма. Тя функционира като склад на вода и работи с мастната тъкан (подкожна мазнина) и регулира температурата на тялото.

Съществуват няколко фактора, които влияят върху появата на рак на кожата, като ултравиолетови (UV) лъчи, освободени от силна слънчева радиация. UV лъчите причиняват мутации в ДНК на клетките на кожата, като по този начин модифицират генетичния състав и го превръщат в злокачествена клетка. Навсякъде по света ракът на кожата е най-широко разпространен при хора със светла кожа.

Видове рак на кожата

Видове рак на кожата

Базално-клетъчен карцином

Този рак обикновено се появява на места като лицето; обикновено се среща в областта на челото и носа. Някои хора са изложени на повишен риск поради генетична предразположеност, която увеличава шансовете за поява на рак на кожата. UV светлината и излагането на определени химични вещества, като арсен, също влияят върху появата на ракови клетки.

Плоскоклетъчен карцином

Той обикновено възниква в области на тялото, където слънчевата светлина достига директно, тъй като ултравиолетовите лъчи лесно взаимодействат с кожната тъкан. Въпреки това няма гаранция, че този вид рак се появява само в тези зони. В своя ранен етап плоскоклетъчният карцином се появява като червеникаво петно; то може също да прилича на брадавица. Този вид рак обикновено засяга само  областта, в която се появява, тъй като е склонен да пребивава по-дълбоко в заобикалящите го тъкани. Въпреки това налице е и възможността да се разпространи, прониквайки в зони с висок риск, и да доведе до смърт.

Меланом

Това е вид рак, който се развива от клетки, съдържащи пигмент, известни като меланоцити. Той обикновено се появява като тумор с тъмен цвят поради увеличаването на меланин – пигментът, секретиран от клетки, който се превръща в тъмна кожа и води до появата на черни или кафяви петна по кожата. Меланомът е водеща причина за смъртните случаи от рак на кожата и обикновено се появява при хора със светла кожа (бяла раса). Всяка година в световен мащаб се откриват около 165 000 случая на меланом, от които 48 000 са фатални. Тези клетки обикновено са много агресивни, защото имат силна способност да метастазират и да се разпространяват в целия организъм. Други органи, които могат да бъдат засегнати, са червата и очите. Меланомът е виновник за смъртта на 75% от хората, които са диагностицирани с рак на кожата.

Като цяло, един от най-значимите фактори в началото на заболяването е излагането на слънчева светлина; съществуват обаче машини, които се използват всеки ден, като солариуми, които са друг фактор, когато става въпрос за превенция. Съществуват практики за грижа за кожата, които, приложени последователно, може да предотвратят рак на кожата.

Препоръки за предотвратяване на рак на кожата

Превенция на рак на кожата

Съществуват рискови фактори за хората, които често са в пряк контакт със слънчева светлина, и те трябва да вземат допълнителни предпазни мерки. Препоръчва се, ако се излагате на слънце в продължение на много часове, да използвате:

По-голямо внимание трябва да обърнат хората със светла кожа, със светли или сини очи, особено около 50-годишна възраст, тъй като често са по-уязвими към болестта.

Накратко, някои от факторите, които могат да предизвикат появата на рак на кожата, са:

  • Прекомерното излагане на естествена или изкуствена светлина, така че трябва да избягвате вредните ултравиолетови лъчи, които могат да бъдат филтрирани със слънцезащитен крем.
  • Светли или сини очи.
  • Отслабена имунна система.
  • Генетични промени, свързани с този вид рак.
  • Излагане на арсен.
  • Излагането на високи дози радиация.

Не забравяйте: винаги използвайте слънцезащитни продукти и се пазете!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.