7 страхотни начина за отпускане на ума

Освободете страховете и стреса чрез писане.
7 страхотни начина за отпускане на ума

Последна актуализация: 01 март, 2019

В днешната статия ще обсъдим 7 лесни начина за отпускане на ума в онези моменти, в които именно това е нещото, от което най-много се нуждаете.

Съвременният начин на живот е изпълнен ежедневно с моменти на стрес, напрежение, нерви и дори ситуации, в които би ви се приискало да побегнете и да се скриете някъде на сигурно. Кой е най-адекватният начин за справяне с негативните емоции, неутрализирайки тяхното разрушително действие върху здравето на човека?

В днешната статия ще разгледаме  няколко практически стратегии, които ще ви бъдат от голяма полза. Приемете нашата покана и ги научете още сега.

1. Отпуснете се във вашето лично скривалище и убежище

Отпуснете се във вашето лично скривалище и убежище

Прилагаме прост пример, който ще ви помогне да разберете първия ни съвет. Представете си, че сте в офиса и ви предстои да отметнете десетки задачи. Накъдето и да погледнете, виждате напрежение, шумотевица, колеги, които ви задават въпроси и т.н. Или пък си представете, че току-що сте излезли от кошмарен скандал с партньора си, а децата чакат да ги заведете на училище. Как да откриете малко време, за да отпуснете ума си в тази ситуация?

Представете си една празна стая. Това е вашето лично пространство за успокоение и умиротворение – можете да затворите вратата зад себе си и да останете там напълно сами. Зад вратата остават шумът и стресът. Вътре в стаята вие сте в безопасност. Можете да постоите, докато ситуацията се успокои. В стаята не усещате напрежение.

2. Представете си една бяла стена

Представете си бяла стена, когато целите отпускане на ума

Това упражнение е лесно и много ефикасно, когато целите отпускане на ума. Всеки един от нас е преживявал моменти, когато внезапно е бил връхлитан от тревоги, нерви и страхове. Тогава се усещате погълнати от негативни емоции, които буквално ви “парализират”.

Когато ви се случи това, незабавно спрете потока от мисли и си представете, че пред вас се издига бяла стена. Нека безкрайността на белия цвят ви дари със спокойствие. Опитайте! Сложете край на тревогите си и отхвърлете всички страхове, като поставяте тази бяла стена пред връхлитащата ви негативна енергия.

3. Концентрирайте се върху дишането си

Концентрирайте се върху дишането си

Стресът и нервността карат дишането да се учести, а сърцето започва да бие стремително бързо. Внезапно и дори без да осъзнавате, това ви кара да усещате напрежение в мускулите и главоболие.

Когато се случи, опитайте се да се фокусирате върху нормализиране на дишането. Започнете, като сложите ръка върху стомаха си и поемете дълбоко дъх. Почувствайте как въздухът ви изпълва. Издишайте бавно и наблюдавайте как гръдният ви кош се отпуска. Посветете по няколко секунди на всяко вдишване и издишване. Ще усетите, че напрежението, което ви бе налегнало, вече го няма или се разсейва постепенно. Тази техника е ефикасна и отпуска както тялото, така и ума.

4. Пишете

Прост начин да отпуснете ума си е да държите под ръка бележник

Простичък и изключително терапевтичен начин да отпуснете ума си е да държите под ръка бележник. Той представлява свободно пространство, което можете да изпълните с тревогите и мислите си.

Освободете страховете и стреса чрез писане. Ако пожелаете, можете по-късно да изгорите всички страници, за да постигнете окончателно освобождение; може и да ги съхранявате. Когато водите дневник и редовно пишете в него, можете да проследявате във времето своите надежди, мечти, страхове и тревоги. Ден след ден този дневник ще се превръща в най-добрия ви приятел, ваш личен маршрут за бягство и отпускане.

5. Излезте малко на слънце, поразходете се в гората

Категорично ще постигнете отпускане на ума чрез разходка

Когато се почувствате претоварени или твърде нервни и ежедневните отговорности ви разстройват до такава степен, че се чувствате стресирани, не се замисляйте и пробвайте това: да се разходите из парка, гората, по плажа или в планината. Категорично ще постигнете отпускане на ума.

Почувствайте слънчевите лъчи по гърба си и им позволете да ви успокоят. Ще преживеете този процес като пътешествие назад във времето, към корените на човечеството. Накратко, нищо не е по-терапевтично и отпускащо от ежедневната разходка сред природата.

6. Намерете някой, което ще ви изслуша

Близък човек ще ви помогне да отпуснете ума си за малко

Със сигурност сред хората, които познавате, има човек, който ще ви изслуша внимателно и ще ви отвърне с емпатия и разбиране. Този човек ще ви помогне да отпуснете ума си за малко, докато вие описвате нещата, които ви правят нещастни, тревожат или стресират.

Понякога това, което ви трябва, не са съвети или идеи, как да постъпите в една или друга ситуация. По-скоро искате някой да ви изслуша. Разбира се, след като сте успели да освободите “товара”, можете да помолите човека, който ви е изслушал, да ви сподели какво мисли, че е необходимо да направите.

7. Открийте своето лично пространство

Защитавайте безусловно своето лично пространство

Всеки човек се нуждае от лично пространство, където да се отпусне и да бъде себе си. Някои хора постигат отпускане на ума си, просто като слушат музика или затварят очи. Други се отдават на любимо хоби – рисуване, танцуване, шиене – не е от значение самата дейност, важно е да я практикувате. Това хоби въздейства силно върху вътрешния свят, отпуска ума и сваля напрежението. То отдалечава тревогите и проблемите.

И накрая, важно е да знаете или да откриете сами за себе си кой начин на отпускане на ума работи при вас. Всеки индивид е уникален и специален. Един съвет не е валиден за всички. Препоръчваме ви да действате бавно и да тествате всеки един от описаните по-горе съвети. Разберете кой или кои от тях ви е комфортно да използвате и дават резултат.

Съветваме ви винаги да приоритизирате своя живот и щастие. Не давайте прекалено много от себе си на другите, особено до такава степен, че да не можете да се грижите за себе си. Дайте на сърцето и ума си това, което заслужават, и защитавайте безусловно своето лично пространство, уединение и свобода. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.