7 страхотни храни за извайване на фигурата

Съветваме ви да приготвяте рибата с малко зехтин на фурна или на грил, като я поръсите с подправки и билки
7 страхотни храни за извайване на фигурата
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Хранителното меню играе важна роля в живота на всеки един човек. То представлява начина, по който тялото се снабдява с жизненоважни хранителни вещества, незаменими за имунната система, метаболизма, предпазването от заболявания и доброто здраве. И още нещо. Съществуват храни, които стимулират естественото извайване на фигурата. Те притежават ключови свойства, които ускоряват метаболизма и подпомагат процеса на изгаряне на излишните мазнини.

Според Huffpost Voices няколко са храните, които стимулират естествения процес на отслабване, като активизират метаболизма, горят повече калории и предпазват от сериозен проблем като затлъстяването.

В днешната статия ще споделим 7 от най-препоръчителните храни, които да слагате редовно на трапезата си, за да се радвате на прекрасна фигура. Те стимулират топенето на излишните килограми и създават усещане за ситост.

Кокосово масло екстра върджин за извайване на фигурата

Няколко са изследванията, които сочат, че кокосовото масло подпомага процеса на отслабване, когато е част от спазването на здравословна и балансирана диета.

Тази храна съдържа полезни омега-3 мастни киселини, които стимулират топенето на мазнините и ускоряват метаболизма. Така отслабвате по-лесно и неусетно. За да извлечете ползите от кокосовото масло, трябва да изградите хранителното си меню на неговата основа. Консумирайте го по-често.

Ябълков оцет

Ябълков оцет за извайване на фигурата

Ябълковият оцет е продукт, който се характеризира с многостранно приложение. Той е незаменим помощник на домакинята. Оцетът, приготвен от ферментирали пресни ябълки, е богат на витамини, минерали, ензими и аминокиселини.

Благодарение на богатия си състав (минерали и аминокиселини) този продукт е идеален за извайване на фигурата по естествен път и елиминиране на излишните килограми.

Важно е да изберете качествен ябълков оцет пред евтините предложения на пазара, тъй като последните често съдържат добавки, които понижават полезните му свойства.

Плодове

Изобилието от плодове, което природата предлага, не може да бъде пренебрегвано. Можете да стопите подкожните мазнини чрез редовна консумация на плодове. Слагайте ги на трапезата си по всяко време на деня. Те са идеални за справяне с повишения и неконтролируем апетит, който често води до преяждане.

Най-нискокалоричните плодове са:

 • Пъпеш
 • Диня
 • Горски плодове
 • Праскови
 • Ябълки

Препоръчително е да консумирате банани и авокадо в умерено количество, защото са богати на калории. Сушените плодове, на свой ред, съдържат редица здравословни мазнини, но също е за предпочитане да ги консумирате умерено.

Зеленчуци

Зеленчуци за извайване на фигурата

В допълнение към плодовете, зеленчуците също са идеални за понижаване на телесното тегло по естествен начин. Те са бедни на калории, но същевременно богати на витамини, минерали, антиоксиданти и други важни съставки. Консумацията на 5 порции зеленчуци дневно е прекрасен начин да изваете фигурата, като не изпитвате глад нито за миг.

Зеленчуците засищат за дълго време. Съветваме да ги консумирате в суров вид. Така те не губят нито процент от полезните си свойства.

Немазна риба

Рибите, които не са от т.нар. група на мазните риби, могат да се превърнат в част от диетата за отслабване, тъй като те засищат и съдържат здравословни мазнини, понижаващи нивото на лошия холестерол. Освен това те са богати на протеини и други важни нутриенти, които допринасят за извайване на фигурата.

Някои от най-препоръчителните видове риби са:

 • Сардини
 • Змиорка
 • Херинга
 • Сьомга
 • Скумрия
 • Риба тон

Начинът, по който приготвяте рибата, е ключов. От него зависи каква част от полезните свойства на рибата извличате. Препоръчително е да избягвате панирането й, тъй като по този начин тя извлича по-голяма част от мазнината, с която я приготвяте. Резултатът за тялото е негативен.

Съветваме ви да приготвяте рибата с малко зехтин на фурна или на грил, като я поръсите с подправки и билки.

Аспержи

Аспержи за извайване на фигурата

Когато се опитвате да свалите излишните килограми, аспержите могат да се окажат важен съюзник. Те притежават диуретични и прочистващи свойства. Консумацията на аспержи стимулира извеждането на задържаните течности, елиминира отпадните продукти, които се натрупват в тялото, и ускорява метаболизма, който е важен за топенето на мазнините.

Тази храна е част от група, която съдържа “негативни калории”. Това означава, че тя гори повече калории по време на храносмилането й, отколкото съдържа в себе си.

Аспержите са идеална добавка към обяда или леката, здравословна вечеря.

Яйца

Битуват много митове за вредата или ползата от консумацията на яйца. Истината за тази храна е, че тя е полезна и може да помогне за топене на излишните килограми. Яйцата съдържат ценния витамин В12, който контролира метаболизма.

В допълнение към това, те съдържат протеин, жизненоважен за формирането на мускулната маса и подобряването на физическото представяне.

Препоръчително е яйцата да се готвят преди консумацията. В идеалния случай отстранявайте жълтъка. Избягвайте да пържите яйцата или да ги съчетавате с други храни, особено кренвирши.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
 • Harris, W. S. (2004). Omega-3 fatty acids. In Encyclopedia of Dietary Supplements. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022075
 • FEDAPAL. (1987). Usos industriales de los aceites de palma y coco. Revista Palmas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.