7 признака за ранно откриване на диабет

Диабет е заболяване, което се характеризира с дисбаланс в нивата на кръвната захар. Те са по-високи от нормалното.
7 признака за ранно откриване на диабет

Последна актуализация: 18 декември, 2021

Откриването на диабет не е нещо маловажно. Когато някой има подозрения, те обикновено възникват в резултат на познаването на някого с това състояние. Поради тази причина, тези хора са склонни да се тревожат повече за собственото си здраве.

От друга страна, хората, които консумират прекалено много сладко и нездравословна храна, често биват предупреждавани да се грижат повече за диетата си, за да не развият диабет. Предупреждението обаче няма да бъде напълно ефективно, ако не бъде придружено с признаци, които да им позволят да открият заболяването.

Какво трябва да знаете при откриването на диабет?

Най-добрият начин да се справите с всяко заболяване е да го опознаете. Колкото по-добре се информираме, толкова по-добре можем да предприемем подходящите мерки.

При диабета, заболелите хора са най-често на възраст между 40 и 60 години. В повечето случаи, тези хора не знаят, че страдат от това заболяване, докато не претърпят инцидент, или лекарят им не постави диагнозата.

Захарният диабет е хронично състояние – то не се лекува. Характеризира се с високо ниво на глюкоза (захар) в кръвта поради недостатъчно производство или устойчивост към инсулин.

За откриване на диабет е необходимо да се направи кръвен тест. Човек се счита за диабетик, когато кръвта му съдържа повече от 125 mg глюкоза на децилитър. Има различни случаи:

  • Тип 1: Панкреасът не произвежда инсулин. По-често срещан е при деца или млади хора. За да го лекуват, пациентите си инжектират инсулин и се придържат към здравословна диета.
  • Тип 2: Тялото не използва инсулина добре. Този вид е по-често срещан при възрастни хора, хора с уседнал начин на живот или хора с наднормено тегло.

Лечението включва инсулин или глюкозо-понижаващи лекарства, както и здравословна диета и физически упражнения.

  • Гестационен. Той се среща по време на бременност, тъй като хормоните „блокират” работата на инсулина. По-често срещан е при жени, които са бременни след 25-годишна възраст, ако имат хипертония или ако качат твърде много килограми по време на бременността.

Други причини за гестационен диабет са генетични фактори или поликистозен яйчников синдром. Лечението се базира на упражнения и подходяща диета.

Как да открием диабета?

Има много различни признаци, които могат да ни предупредят за това заболяване. Трябва да обръщате много внимание, тъй като симптомите могат да бъдат спорадични или объркващи.

Ако забележите някой от следните симптоми, най-добре е да се консултирате с лекар, за да ви бъде направен кръвен тест.

1. По-често ходите до тоалетна

Ходите често до тоалетна?

Ако уринирате по-често, това може да е признак за диабет. Състоянието е известно на лекарите като полиурия и по-често се наблюдава през нощта. Може да ставате много пъти през нощта, за да отидете в банята и да не спите добре. Това може да се случи дори ако не сте увеличили количеството течности, които пиете всеки ден.

2. Ранно откриване на диабет – отслабване

Трябва да обръщате внимание на загубата на тегло. Особено, ако не сте направили никакви промени в диетата или тренировките си.

Ако отслабнете „без причина“, може би това се дължи на проблем с панкреаса. Въпреки че е по-често срещано при деца, то може да се срещне и при възрастни.

3. Силна жажда

Ранно откриване на диабет - силна жажда

Няма значение колко пиете, ако винаги чувствате, че имате сухота в устата или гърлото, това е още един признак, че може да имате диабет. Фактът, че тялото ви иска повече течности, е сигурен знак, че нещо с него не е наред.

Това е така, защото тялото се нуждае от възстановяване на течности, загубени чрез урината (и двата признака се проявяват заедно).

В този случай препоръчваме да задоволите жаждата си с вода, натурални сокове или билкови отвари. Не пийте безалкохолни напитки, кафе, алкохолни напитки или бутилирани сокове, тъй като те ще влошат ситуацията. Как? Чрез увеличаване на нивата на захар в кръвта.

4. Ранно откриване на диабет – усещане за сърбеж или изтръпване

Друг признак на диабет, който всъщност не е свързан с кръвната захар, а с васкуларни проблеми. Те са известни като “невропатии” и причиняват изтръпване и чувство или слабост в крайниците. Те могат да се влошат през нощта.

5. Чувство на силна умора

силна уммора

Без значение колко часа спите или си почивате у дома през целия уикенд, често се чувствате силно уморени и без енергия. Липсата на енергия е друг знак, че може да имате диабет (тип 2).

6. Ранно откриване на диабет – размазано зрение

В ранните етапи на диабета, хората са склонни да изпитат определени промени в зрението и за кратко време е възможно да имат нужда от очила.

След като е открит диабетът е наистина важно да посетите офталмолог, за да избегнете или забавите развитието на проблеми, например ретинопатия, която в някои случаи (без внимание или лечение) може да доведе до ослепяване.

7. Рани, които не заздравяват

рана

Например, ако се порежете или нараните при готвене и раната не заздравя за обичайното време, това може да бъде знак, че нещо не е наред с тялото ви. Обикновено това се счита за знак, че може да имате диабет.

Диабетиците имат проблеми с васкуларизацията, която причинява по-продължително заздравяване на раните от нормалното.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.