Когато остарея, ще се заобиколя с хора, които се чувстват млади

Знаете ли кои са 5-те неща, за които хората най-често съжаляват на прага на смъртта?
Когато остарея, ще се заобиколя с хора, които се чувстват млади

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Да се чувстваш млад по душа е синоним на добро самочувствие и здраве. Един от начините да поддържате младежкия си дух е като се заобикаляте с хора, за които ви е грижа и които се чувстват млади. Всички ние знаем, че остаряването не е приятен процес. Първо, ставате по-стари, отдалечавате се от онзи характерен оптимизъм от ученическите години и специфичния мироглед на оптимистите. Процесът е свързан и с определено понижаване на качеството на живот.

Започвате да усещате болки в коленете и износването на ставите може да ограничите част от плановете ви за активно ежедневие. Да не забравяме и т.нар. синдром на празното гнездо, когато децата напускат дома и около вас става доста по-тихо от обичайното.

Наедно с това, когато започнете да решите посивялата си коса, забелязвате бръчки и започват да се струпат още много неприятни симптоми на старостта. Понякога се случват и доста по-сериозни неща: например да загубите своя партньор в живота.

Възможно е да се остарява с достойнство, можете да запазите своя силен дух и оптимизъм, но годините все пак оставят отпечатък. Затова никога не трябва да забравяте едно от най-добрите лекарства против неспирното напредване на годините: заобикаляйте се с хора, които са млади по душа.

Говорим, разбира се, за добри приятели. Онези, които също са надхвърлили 60-те и дори 70-те години. Те са ключът към здравето.

Хората, които се чувстват млади, независимо от възрастта

Можете да изживеете своята „трета младост“ по много различни начини. Щом дойде време за пенсиониране, много хора възприемат това време като възможност да се насладят на живота максимално.

Затова започват да излизат навън, да прекарват следобедите в танци и срещи с хора, докато други хора усещат непреодолима самота. Ако добавите към това и различни здравословни проблеми, емоционалното ви състояние може съществено да се влоши.

Според едно проучване, проведено от университета в Рочестър, броят и качеството на социалните срещи, които възрастните хора осъществяват, се отразява върху здравето и продължителността на живота им.

Затова предполагаме, че вече осъзнавате, че че остаряването с добри приятели край себе си е рецептата към успеха.

Приятелство на стари години

Приятелството на стари години е най-доброто противовъзпалително средство при артрит. Приятелите са също така най-добрите витамини, които ни карат на лицето ни да се появява усмивка, макар да е белязано от бръчки. Това са плодовете на времето.

Когато сте заобиколени с хора, които са млади по душа, това е привилегия, в която си заслужава да инвестирате отрано. Има различни неща, които не бива да излизат от полезрението ви.

В следващите редове ще ви предложим няколко теми, върху които да поразсъждавате.

 хора, които се чувстват млади

Докато сте млади, любовта и приятелството се създават лесно. Те вървят ръка за ръка като интензивни летни бури и действат освежаващо, вълнувайки всички пет сетива на човека. Но понякога, с напредването на времето, те също изчезват.

 • Всичко се променя, когато хладният вятър на есента дойде. Той носи още първия период на остаряването. Именно това знаем добре какво искаме и какво не в живота си.
 • Идва един момент, в който осъзнаваме, че искаме край себе си хора, които са благородни, автентични и емпатичнои Те разбират що е то уважение и взаимност.
 • Порастването и трупането на годините е лично пътешествие, което включва преминаване през различни вътрешни приключения, където ту се губите, ту се намирате. Това е много интимно пътешествие, разбира се, което всеки човек преживява по свой начин.
 • Това е моментът, в който осъзнаваме, че инвестирането в настоящия момент е инвестиране в бъдещето.

Ако животът е съставен от определен брой дни, трябва да им придадете „аромат“. Фокусирайте се върху това, което е от значение за вас: любовта и приятелството.

Тайната на качеството на живот

Брони Уеър е австралийска медицинска сестра, експерт по палиативни грижи, която през 2011 година публикува книгата „Петте неща, за които най-много съжаляваме пред смъртта“. Тя получи широка популярност.

добре е на стари години да сте в компанията на хора, които се чувстват млади

В книгата Брони е събрала думите, които нейните пациенти казват, знаейки, че им остават броени дни живот. Това са 5 от най-честите неща, за които хората съжаляват на прага на смъртта, тъй като не са успели да ги постигнат, не са се наслаждавали напълно на живота и т.н.

Петте грешки, които те отбелязват, са:

 • Не всеки път са следвали това, което им казва сърцето.
 • През целия си живот не са изразявали това, което наистина чувстват.
 • Работили са прекалено много, без да приоритизират простичките неща в живота.
 • Не са се грижили достатъчно за своите приятели.
 • Те съжаляват, че не са били по-щастливи с хората, които истински обичат.

Как да разпознаете хора, които се чувстват млади

За хората, които се чувстват млади по душа, не е от значение на колко години си. За тях важно са настроението и поведението.

Достигайки преклонна възраст в живота, с хора край себе си, които са заредени с оптимизъм и живинка, без съмнение това е една от най-големите привилегии, които човек може да има.

дори на преклонна възраст трябва да сте сред хора, които се чувстват млади
 • Ние също така не можем да забравим да споменем хората, които ни подкрепят, независимо от обстоятелствата.
 • Тези хора ще бъдат ваша подкрепа, когато настанат тежки времена.
 • Хората, които се чувстват млади по душа, искат да излязат от дома си. Те не искат да стоят сами, натоварвайки се само с домакински задължения. За тях свежият въздух, смехът и музиката продължават да са много важни. Но най-вече… важното е да се чувстваш жив.

Тъй като в края на деня, бръчките ще са по кожата, а не по сърцето. Именно поради това е препоръчително никога да не страдате от липса на желание да прегърнете живота. Независимо на каква възраст сте.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.