7 подсказки на тялото, че има проблем в щитовидната жлеза

Ако започнете постоянно да забелязвате някой от тези симптоми, препоръчително е възможно най-скоро да се консултирате с лекар.
7 подсказки на тялото, че има проблем в щитовидната жлеза
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и има формата на малка пеперуда.

Въпреки малкия си размер, тя играе важна роля в тялото. Всякакъв дисбаланс във функционирането й може да доведе до сериозни последици за здравословното състояние на човека.

Трудно е да се повярва, че толкова малък орган може да има съществено влияние. Когато щитовидната жлеза произвежда прекалено много или прекалено малко хормони, тялото започва да изпраща редица предупредителни знаци, които подсказват, че нещо не е наред.

В следващите редове ще посочим кои са 7-те подсказки, които индикират проблем с щитовидната жлеза.

 1. Проблем с гърлото

преглед на щитовидната жлеза
Симптоми при проблеми с щитовидната жлеза

Както споменахме преди малко, тази жлеза се намира в шията, близо до гърлото. Поради това, когато нещо не е наред с нея, можете да почувствате:

 • Болка или силен дискомфорт в тази зона.
 • Постоянно възпалено гърло или друг тип възпаление на зоната.
 • Промени в гласа.

Ако започнете постоянно да забелязвате някой от тези симптоми, препоръчително е възможно най-скоро да се консултирате с лекар.  Лекарствата за облекчаване на дискомфорта, то ще има краткотраен ефект. С тях рискувате да провокирате по-сериозни проблеми със здравето в дългосрочен план.

 1. Проблеми с концентрацията

С напредването на годините мозъкът става предразположен към негативно повлияване. Но ако забележите, че концентрацията ви рязко се е понижила, че забравяте разни ежедневни неща или сте неспособни да се фокусирате, време е да посетите лекар.

Много жени асоциират този тип симптоми с менопаузата или друго свързано с възрастта състояние.

Трябва да знаете, че хормоналните промени в щитовидната жлеза могат да провокират проблеми с концентрацията.

Когато пациентите с хипотиреоидизъм разполагат с адекватно лечение, те се удивяват колко бързо се възстановяват менталните им способности. Запомнете, че винаги е желателно да се консултирате с лекар, а не да се самодиагностицирате.

Дори да сте в менопауза, не бива да обвинявате нея за появата на всички симптоми, с които се сблъсквате.

 1. Падане на косата и суха кожа

padane-na-kosa

Нормално е част от косата да пада, особено през пролетта и зимата. Ако обаче количеството й е по-голямо или пък процесът на падане е продължителен, излиза извън посочените сезони, това може да е индикация за проблем с щитовидната жлеза.

Друг признак е промяната на състоянието на кожата и текстурата й. Тя става суха и сърбяща – това се дължи на забавения метаболизъм и понижената секреция на пот. Една от причините за тези симптоми се дължи на промяната в производството на хормони от щитовидната жлеза.

Падането на косата може да бъде съпроводено от прекъсване на процеса на растеж.

 1. Промяна в телесното тегло

Внезапното покачване или понижаване на телесното тегло без логична причина за това може да бъде повод за тревога. Това е един от най-честите симптоми на хипотиреоидизма.

Той е резултат от влошеното функциониране на щитовидната жлеза, което води до забавяне на всички функции в тялото. Оттук се наблюдават промени в вкусовите усещания. Това е така, тъй като жлезата променя чувствителността на сетивата (не само вкусовите рецептори, но и усещането при допир и миризмите).

 1. Постоянна умора може да сигнализира проблем в щитовидната жлеза

Сънливостта и повечето часове сън през нощта могат да бъдат подсказка. Когато жлезата не произвежда достатъчно хормони, тялото забавя своите функции. Това провокира усещането за постоянна умора.

Липсата на достатъчно хормони на щитовидната жлеза повлияват нервите, които изпращат сигнали до мозъка и останалата част от тялото. Това провокира крампи или усещане за допир в различни части на тялото.

Имайте предвид и друго. Тези 2 проблема са характерни симптоми и на диабета. Проявяват се при диабетици, които не съумяват да се справят със заболяването. За всеки случай обърнете сериозно внимание на симптомите и не забравяйте да се консултирате с лекар.

 1. Промени в настроението и стомашно напрежение

stomashni-bolki

Излишното количество хормони на щитовидната жлеза или пък дефицитът им в тялото може да провокира раздразнителност, тревожност и развълнуваност. Възможно е също така да усетите постоянна тъга или депресия, тъй като е променено нивото на серотонина в мозъка.

И това не е всичко. Когато нещо не е наред с щитовидната жлеза, ще започнете да изпитвате проблеми с храносмилането.Също така и със стомашно напрежение, което не се повлиява благоприятно, дори когато спазвате балансирана диета и тренирате.

 1. Сърцебиене, високо кръвно налягане и други симптоми

Сърцебиенето в областта на врата може да бъде признак, че щитовидната жлеза не функционира оптимално. Високото кръвно налягане често върви ръка за ръка със сърцебиене и води до повишаване на нивото на лошия холестерол.

Проблемите с тази жлеза изискват задължително консултация с лекар. Тренирането и здравословното хранене не са достатъчни.

Обръщайте внимание на това, което тялото подсказва

Както можете да забележите, щитовидната жлеза провокира редица промени в тялото – от внезапна промяна в телесното тегло до по-сериозни симптоми. Ако те бъдат неглижирани, състоянието може още повече да се влоши.

Проблемите с тази жлеза най-често се проявяват при жените и то след 35-ата година.

Изчислено е, че над 300 милиона хора в света страдат от хипотиреоидизъм. С помощта на лекарства те могат да продължат да водят нормален живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.