3 билкови лекарства против косопад

Коренът от коприва блокира производството на хормона, който е отговорен за мъжкия тип оплешивяване
3 билкови лекарства против косопад
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 09 декември, 2018

В тази статия ще ви разкрием 3 билкови лекарства против косопад. Прочетете я!

Могат да се използват различни видове билки, които да помогнат за укрепване и заздравяване на косъма, но те трябва само да допълват обичайните методи за грижа за косата.

Нека не забравяме, че трябва да спазваме балансирана диета, която осигурява ежедневно на тялото всички необходими хранителни вещества и витамини, в противен случай няма да можем да се радваме на здравословен растеж на косата.

По един или друг начин всеки се е сблъсквал с косопад. Макар и да е напълно естествено явление, обикновено изпадаме в сериозни притеснения, ако забележим, че косата ни пада повече от обикновено, независимо дали това се случва поради промяна в климата, стрес или метаболитни и хормонални промени. Какво да направим?

Доброто хранене е винаги от съществено значение – особено важно е да получаваме минерали като желязо и цинк. Освен това съществуват билкови лекарства против косопад.

Най-добрите билкови лекарства против косопад

На всеки може да се случи да има дефицит на желязо. Този дефицит е честа причина за косопад. Други причини са свързани с промени в обмяната на веществата, със заболявания или състояния като хипотиреоидизъм, с наследствени фактори или просто с напредването на възрастта.

Всички тези условия правят трудна задачата да се поддържа гъста, красива коса, и всяко от тях трябва да бъде взето предвид, когато се търси решение.

Може ли билковото лечение наистина да помогне? Ще ви представим няколко билки, които да използвате като добавки: те могат да бъдат полезни за стимулирането и подхранването на космените фоликули, също да заздравят и подобрят вида на косата ви. Струва си да опитате, така че смело напред със следните билкови комбинации:

1.Крем с розмарин и коприва

Крем с розмарин и коприва

Това е едно от най-ефикасните класически лекарства против косопад, което е било използвано от векове при мъжете. Как да приготвите този крем? Това наистина е много просто.

Всичко, което трябва да направите, е да вземете корен от коприва и две клончета розмарин и да ги сварите в две чаши вода. След като са сварени, оставете разтворът да изстине, след което с лек масаж нанесете течността на влажна коса. Изплакнете с топла вода.

2. Хвощ и здравец

Хвощ и здравец

Изненадва ли ви тази комбинация? Е, тя наистина е изключително полезна. Нейната ефективност се дължи предимно на факта, че хвощът съдържа цистеин, селен и силиций. Те укрепват косата и стимулират растежа й.

Когато се комбинира със здравец, допълнително подхранва космените фоликули и косата расте по-бързо. За да приготвите тази смес, трябва да сварите литър вода и да добавите към нея седем супени лъжици изсушен хвощ с пет листа от здравец.

Оставете разтворът да изстине, преди да го приложите върху влажна коса. Втривайте го енергично и не изплаквайте. Също така не използвайте сешоара – оставете косата да изсъхне по естествен начин.

Ако правите това три пъти седмично, много скоро ще започнете да виждате резултатите.

3. Ябълков оцет и градински чай

Ябълков оцет и градински чай

Това е третото билково лечение, което трябва да опитате. Ябълковият оцет съдържа сяра, която е ключова за здравата коса. Когато се комбинира с градински чай, се образува една силна смес. Тя подхранва скалпа и стимулира растежа на косата.

Просто сварете три супени лъжици изсушен градински чай в две чаши вряща вода. Оставете да престои и след това добавете половин чаша ябълков оцет. Просто втрийте тази смес във влажната си коса и след това изплакнете с топла вода. След това се имийте.

И не се притеснявайте – косата ви няма да мирише на оцет, напротив, ще заблести и ще изглежда много по-красива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Shen, Y.-L., Li, X.-Q., Pan, R.-R., Yue, W., Zhang, L.-J., & Zhang, H. (2018). Medicinal Plants for the Treatment of Hair Loss and the Suggested Mechanisms. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/1381612824666180911114810
  • Lourith, N., & Kanlayavattanakul, M. (2013). Hair loss and herbs for treatment. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12051
  • Pekmezci, E., Dündar, C., & Türkoğlu, M. (2018). A proprietary herbal extract against hair loss in androgenetic alopecia and telogen effluvium: A placebo-controlled, single-blind, clinical-instrumental study. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica. https://doi.org/10.15570/actaapa.2018.13
  • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2013). Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4712

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.