7 навика на емоционално интелигентните хора

Когато се научите да разбирате какво чувстват другите, ще ви се удаде да поддържате по-оптимална връзка с тях и по-лесно да разрешавате проблемни ситуации, които възникват помежду ви
7 навика на емоционално интелигентните хора

Последна актуализация: 04 март, 2019

Вероятно се чували за значението на емоционалната интелигентност. Казано най-просто, емоционално интелигентните хора са способни да управляват своите емоции, както и тези на хората около себе си.

Всеки човек може да се ядоса. Лесно е. Това, което не е лесно, е да бъдеш ядосан на точния човек в точното време с точната цел и по точния начин.

– Аристотел –

Истината е, че вникването в емоциите и правилното им управление може да бъде трудна задача. Тя зависи от това, как поставяте и постигате целите в живота.

Всеки един човек, без изключение, може да контролира своите емоции, да поставя граници и да създава емоционални ограничения.

Поради това в днешната статия искаме да изложим някои от характеристиките, които принадлежат на емоционално интелигентите хора.

7 навици на емоционално интелигентните хора
 1. Емоционално интелигентните хора знаят кои са

Те са способни да разберат защо се чувстват по един или друг начин. Могат успешно да идентифицират произхода на своите емоции, а това ги прави по-способни да се справят с конфликти и да оцеляват по време на трудности.

Няма лесни проблеми – емоционалният свят може да бъде много сложен. По принцип за много хора е трудно да осъзнаят какво провокира у тях силни емоции като гняв, страх или радост.

 1. Емоционално интелигентните хора взимат решения

Тези хора понякога изпитват страх, но в такива моменти не бързат да взимат решения. Вместо това те започват да изреждат предимствата и недостатъците на всеки подход.

Развиването на емоционалната интелигентност ще ви позволи да разпознавате и да приемате отговорността за своето бъдеще. Ще можете да планирате по-добре, за да постигнете максимума в живота.

 1. Емоционално интелигентните хора умеят да управляват емоциите си

Според специалисти самосъзнанието е един от крайъгълните камъни на емоционалната интелигентност. То също така помага на човека да разпознае своите настроения, емоции и чувства.

В допълнение към това, самосъзнанието означава, че знаете как настроението ви се отразява на хората около вас. Ключова съставка на емоционалната интелигентност е да се научите да управлявате емоциите си.

Способността да контролирате емоциите е синоним на установяването и поддържането на здравословни отношения – както с другите хора, така и със себе си. Щом узнаете какво чувствате, вие сте единственият човек, способен да управлява тези чувства. Другите не могат да ви повлияят.

емоционално интелигентните хора управляват емоциите си
 1. Емоционално интелигентните хора са способни на емпатия

Емпатията, или способността да “влезете в обувките” на друг човек, е друг стълб на емоционалната интелигентност. Когато се научите да разбирате какво чувстват другите, ще ви се удаде да поддържате по-оптимална връзка с тях и по-лесно да разрешавате проблемни ситуации, които възникват помежду ви.

Вие сте способни да потискате сетивата си, но не можете да избягате от собствените си емоции или тези на другите. Всъщност хората, които имат навика да управляват добре емоциите си, като цяло са по-способни да се справят при емоционални проблеми.

 1. Емоционално интелигентните хора са с отворени сърца

Откритостта и доверието в една връзка са ключови, когато става дума за висока емоционална интелигентност. С това искаме да кажем, че с откритостта и отсъствието на резерви в една връзка вие я правите по-здрава.

В същото време емоционалната интелигентност на човека позволява не само да разбира и да контролира своите емоции. Той може да ги изразява по недвусмислен начин.

 1. Емоционално интелигентните хора са силно мотивирани да постигнат целите си

Макар да е възможно да бъдат загрижени за промените, настъпващи в живота им, те знаят, че управлението на страха е ключът към успеха.

Те имат волята да продължат напред и да направят промяна, знаейки, че тя ще подобри живота им, ще ги доближи една стъпка по-близо до постигането на дългосрочните цели.

В допълнение към това, тъй като са способни да се справят с емоциите си, те могат да толерират високо ниво на фрустрация и да отложат удоволствието, тъй като целите им са дългосрочни.

 1. Емоционално интелигентните хора поемат отговорността за живота си

Те се познават много добре и се приемат такива, каквито са. Това ги прави по-способни да подхождат към нещата от живота. Емоционалната интелигентност дарява с възможността да поемате отговорност както за радостите, така и за провалите; да умеете сами да поемате тежестта на постъпките си.

емоционално интелигентните хора са отговорни

Как можете да подобрите своята емоционална интелигентност?

Няма никаква връзка между коефициента на интелигентност и емоционалната интелигентност. Те се контролират от различни дялове на мозъка.

– Даниел Гоулман –

Също така не е налице връзка между това, което имаме предвид под “академична интелигентност”, и емоционалната интелигентност. Един човек може да бъде добре образован, отличник в училище, но не и в живота.

Емоционално интелигентните хора

Поради тази причина в ежедневния живот са налице различни дейности, които можете да практикувате, за да постигнете по-добро разбиране на своите емоции:

 • Опознайте се по-добре. Задавайте въпроси, размишлявайте върху поведението си и познавайте своите ценности. Ежедневната интроспекция може да ви помогне да проследите как се развива емоционалния ви свят.
 • Контролирайте своите емоции. Тази задача не е никак лесна. Струва си обаче да положите усилия, за да съумеете да контролирате емоциите. Ако смятате, че поради някаква причина вината за нещо е ваша, излезте от ситуацията за минута. Не забравяйте, че само вие притежавате мощта да контролирате живота си, да определяте поведението и емоциите си.
 • Проявявайте емпатия към другите. Поставяйте се на мястото на хората около себе си, дори в случаите, в които това ви причинява болка. По този начин ще разберете историята на другия. Този опит ще ви помогне да се справяте по-добре в сложни ситуации.
 • Откривайте своята ежедневна мотивация. Събуждайте се всеки ден с решимостта и надеждата, че ще постигнете напредък по отношение на своята емоционална интелигентност. Големите успехи идват от по-малките такива – не го забравяйте!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.