5 начина да останете мотивирани

Трудно ли ви е да останете мотивирани? Не забравяйте, че трябва да обичате и уважавате себе си. Трябва да бъдете своя най-голям почитател и своя най-добър мотиватор.
5 начина да останете мотивирани

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лесно можем да се озовем в такава ситуация, когато се чувстваме самотни, нещастни и вярваме на всичко отрицателно, което другите хора казват за нас. Всеки се е сблъсквал с този проблем и това е напълно нормално. Не му позволявайте да ви обезкуражи,  вие можете да се справите с проблема, останете мотивирани!

Прочетете нашите съвети, които ще ви помогнат да останете мотивирани по време на тези мрачни периоди от живота ви.

1. Избягвайте предположенията и се съсредоточете върху фактите

За да останете мотивирани задайте си правилните въпроси

Когато сте демотивирани, е много лесно да виждате нещата в сиви и черни нюанси.

Важно е да разберете, че преминавате през труден период, така че не бива да си играете на предположения. Опитайте се да видите фактите такива, каквито са.

Ако се чувствате обезкуражени във връзката си, избягвайте вглеждането във възможните реалности и се фокусирайте върху това, което знаете в действителност.

Ако сте сигурни в чувствата към партньора си, ще разберете, че проблемът между вас има своето решение. След това ще започнете да се отдалечавате от мрачната зона, в която се намирате.

Когато това се случи, ще забележите как проблемите ви се смаляват. Естествено, това ще ви стимулира, тъй като ще знаете, че има изход от ситуацията.

Искате ли да научите повече? 4 навикa на щастливите хора

2. Разберете, че сте просто човек

Много често е лесно да си мислите, че щом веднъж направите грешка, всичко останало ще се обърка.

Това обаче не е така. Вие сте просто човек. Трябва да си дадете правото да сгрешите.

Освен това как ще си вземете поука, ако не бъркате от време на време?

Грешките са уроци под прикритие. Опитайте се да ги приемете обективно, да научите урока си и да продължите напред.

Когато се чувствате обезсърчени от някоя своя грешка, обърнете се назад и разгледайте пътя, който сте изминали, за да стигнете до това, което сте днес.

По този начин ще бъдете готови да се върнете обратно на бойното поле и ще продължите да постигате целите си.

Спрете да искате всичко, което смятате, че ще ви направи по-щастливи, по-красиви, по-успешни или каквото друго желаете да бъдете.

Ако причината за липсата ви на мотивация е много сериозна грешка от ваша страна, дайте си време да я преосмислите и след това продължете напред.

3. Давайте си ежедневна доза мотивация

Обичайте се - това ще ви мотивира

Невъзможно е да бъдете мотивирани 24 часа дневно. Възможно е обаче да се мотивирате веднъж на ден. Като за начало е добре да направите списък с всички неща, които сте постигнали.

Няма да ви се налага да го правите всеки ден, така че положете повече усилия.

Дори в най-лошите ви дни този списък ще накара нещата да изглеждат много по-лесни. Може дори да не ви трябва лист хартия, за да изпълните съзнанието си с положителни мисли.

В дните, в които не можете да се сетите за нищо, което да ви мотивира, този списък ще ви бъде най-необходим. Бъдете подготвени да работите по него в тези моменти.

Когато приключите с него, ще сте способни да видите всичко, което сте постигнали и ще изпитате вдъхновение.

Ако по някое време почувствате, че няма нищо, за което да сте благодарни или което да ви зарадва, просто прегледайте записките си от предния ден.

Може би това, което мислите, че ви липсва, се намира точно пред очите ви.

4. Починете си за да останете мотивирани

Много често е трудно да останете мотивирани, когато сте пренаситени с информация или не можете да си вземете почивка.

Няма нищо лошо в това да си починете от всичко, което не ви е от полза: всъщност това е изключително полезно.

Това не означава, че нещата, които ви обезкуражават, ви правят също и нещастни. Нито пък значи, че нещата, които смятате за важни, в действителност не са такива. Просто се нуждаете от почивка.

Когато се почувствате така, може да се разходите, да гледате филм или да почетете хубава книга. Правете това, от което се нуждаете, дори да е обратното на това, което трябва да направите.

Това ще ви помогне да презаредите батериите си. Когато се върнете към задачите си, ще виждате всичко по нов начин. Ще успеете да останете мотивирани без дори да го осъзнавате.

5. Признайте, когато имате нужда от помощ

Липсата на мотивация може да се пребори с помощта на приятелите

Макар че е добре да научите как да се мотивирате сами и да намирате стимул вътре в себе си, вярно е също, че понякога не може да се справите сами.

Причината за това е толкова проста, че може да не ви се стори реална: умът ви е толкова хитър, че понякога усеща липсата на мотивация, създавайки бариери, които възпрепятстват това.

За разлика от депресията, която изисква консултация с психолог, липсата на мотивация може да се пребори с помощта на приятелите, партньорите или семейството.

Не се страхувайте да им поискате тази помощ. Ще бъдете изненадани да откриете колко много хора са готови да ви подадат ръка.

Научете се да се мотивирате сами

Не всички хора сме еднакви, така че няма точна формула за самомотивацията. По тази причина е важно да опознаете себе си възможно най-добре.

Отделете време да разберете какво ви вълнува, какво ви плаши, къде искате да отидете и как искате да стигнете дотам. Отговорите на тези въпроси ще ви дадат правилната насока, когато преминавате през период, в който ви е нужна допълнителна мотивация.

Не забравяйте, че макар и липсата на мотивация да е част от процеса на учене, тя не бива да продължава твърде дълго. Не позволявайте да се озовете в капана на това състояние на ума.

Запомнете, че трябва да обичате и уважавате себе си. Трябва да бъдете най-големия си почитател и най-добрия си мотиватор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.