7 натурални средства, контролиращи хипертонията

Пригответе смути от лимон и шепа магданоз и пийте сутрин преди закуска.
7 натурални средства, контролиращи хипертонията

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Консумирането на храни, които съдържат диуретични свойства се препоръчва за премахване на течности и излишния натрий, свързани с хипертонията.

Високото кръвно налягане, или хипертония е един от най-често срещаните сърдечно-съдови проблеми в света. То е известно също като “тихият убиец” поради начина, по който се проявява в тялото.

Според информацията, оповестена от Американската сърдечна асоциация, един на всеки 3-ма възрастни страда от високо кръвно налягане. Това означава, че най-малко 1/3 от населението на света е засегната.

Този висок процент е дал повод за предупреждение в света, особено поради факта, че много хора не осъзнават рисковете, и не го лекуват по подходящ начин.

В отговор на това, основните здравни заведения постоянно насърчават здравословните навици на живот, опитвайки се да предоставят всякакъв вид информация относно тази тема.

Вземането предвид на рисковете от високо кръвно налягане е една от основните мерки за започване на контролиране на хипертонията и за лекуването й. Затова добре е да знаем как да понижим кръвното налягане естествено и как да избегнем зависимост от фармацевтичните лекарства.

Сурови бадеми

Сурови бадемиза контрол на хипертонията

Шепа сурови бадеми всеки ден може да помогне за контролиране на кръвното налягане, благодарение на съдържанието си на основни Омега-3 мастни киселини. Те намаляват нивата на холестерола и подобряват сърдечната функция.

Те са богат източник на мазнини и калории, но това не означава, че ще напълнеете. В действителност мазнината, която се съдържа в бадемите се счита за добра. Тя може да помогне за увеличаване на мускулната маса.

Кокосова вода

Тя е вкусна, освежаваща и идеална за хидратиране през горещите дни, когато хората обикновено губят повече течност.

Съдържа добро количество калий, електролити и други хранителни вещества, които биха могли да помогнат за намаляване на кръвното налягане.

В едно проучване, публикувано в медицинския журнал Уист Индиян е установено, че пиенето на кокосова вода може да помогне за регулирането на кръвното налягане, както когато е прекалено високо, така и когато е твърде ниско.

До 71% от пациентите, които са имали високо кръвно налягане и пият кокосова вода виждат, че кръвното налягане спада, и до 29% от тези с ниско кръвно налягане забелязват, че се регулира.

Овесени ядки

Овесени ядки за контрол на хипертонията

Ценени заради високото им съдържание на фибри и есенциални хранителни вещества, овесените ядки са друг природен лек, който може да намали кръвното налягане.

Едно проучване, проведено от изследователи в Колумбийския университет е установило, че консумацията на овесени ядки може да помогне за намаляване нивата на кръвното налягане с до 5%.

Също така е открито в това проучване, че овесените ядки помагат за контролиране на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечни заболявания.

Куркума

Куркумата е спечелила важно място като лечебно средство поради нейното антиоксидантно и противовъзпалително действие, благодарение на активната съставка куркумин.

Едно от основните й предимства е, че разполага с мощна сила за намаляване на възпаление в тялото, като помага за контролирането на хипертонията и други възпалителни проблеми.

Когато се консумира с черен пипер също може да има вазодилатиращ ефект. Това е идеално за подобряване на кръвообращението и запазване на артериалните стени чисти. Куркумата също така действа като естествен антикоагулант, който помага за регулиране на притока на кръв.

Смути от лимон и магданоз

Смути от лимон и магданоз за контрол на хипертонията

Пиенето на това смути ежедневно може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане благодарение на диуретичния си ефект.

Както лимонът, така и магданозът съдържат важни хранителни вещества, които улесняват елиминирането на течности и излишен натрий, които се свързват с високото кръвно налягане.

Съставки

  • 1 лимон с корите
  • 1 шепа магданоз
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Приготовление

  • Нарежете лимона на резенчета с кората. Поставете в блендер с шепа магданоз и чаша вода.
  • Разбийте за няколко секунди, прецедете и пийте преди закуска.

Банан

Това е един от най-добрите източници на калий, който е основен минерал за хората, които трябва да контролират кръвното налягане.

Ето защо е препоръчително да се консумират най-малко 2 банана на ден, заедно със здравословна диета.

Чесън

Малко чесън на ден може да помогне да се справите с хипертонията

Суровият чесън съдържа концентрирано количество много важни хранителни вещества, които са били оценени от древността в природната медицина.

Яденето на 1 до 2 скилидки чесън на ден може да помогне да се справите с хипертонията, тъй като насърчават доброто кръвообращение и намаляване на кръвното налягане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI). (2003). Your Guide to Lowering High Blood Pressure.https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/hbp_low.pdf
  • Ried, K., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2013). Aged garlic extract reduces blood pressure in hypertensives: A dose-response trial. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.178
  • Ried, K., & Fakler, P. (2014). Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control. https://doi.org/10.2147/IBPC.S51434
  • Griep, L. M. O., Stamler, J., Chan, Q., Van Horn, L., Steffen, L. M., Miura, K., … Elliott, P. (2013). Association of raw fruit and fruit juice consumption with blood pressure: The INTERMAP study1-4. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.046300

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.