Кокосова вода за тялото

Поддържа кожата млада и забавя стареенето, а съдържанието й на калий я прави страхотна за мозъка и регулиране на кръвното налягане
Кокосова вода за тялото

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кокосова вода, както и други кокосови продукти, се свързват с палмите и тропическия климат, където те растат.

Тази освежаваща напитка се състои от 95% вода и 5% важни хранителни вещества, които са от страхотна полза за тялото.

За разлика от кокосовото масло, тази течност се получава естествено от млад кокос и не се нуждае от допълнителна обработка, за да й се насладите.

Въпреки че и двете са богат източник на хранителни вещества за организма, те се консумират по различни начини и осигуряват на организма различни ползи, ако се приемат редовно.

Кокосовата вода не само ще освежи и утоли жаждата, но и ще окаже положително въздействие върху тялото. Знаете ли какво се случва, когато пиете тази течност?

1. Подобрява храносмилането

Кокосова вода за храносмилането

В продължение на години кокосовата вода се е използвала като храносмилателен тоник, идеален за превенция и лечение на заболявания като гастроентерит (стомашен грип), дизентерия, запек и паразити.

Тя също така помага за подобряване на способността на организма да усвоява хранителните вещества и нейните биоактивни ензими улесняват храносмилането.

Важно е да се има предвид, че кокосовата вода също има лек слабителен ефект. Така че не трябва да я пиете в големи количества.

2. Укрепване на имунната система с кокосова вода

Високото й съдържание на лауринова киселина, мастна киселина със средна верига, прави тази напитка мощно противогъбично, антивирусно и антибактериално средство. То помага за укрепване на имунната система и предотвратяване на инфекции.

Няколко проучвания са установили, че тази течност в естественото й състояние може да помогне в борбата с Кандида албиканс и други гъбични инфекции, хепатит С, херпес и дори СПИН.

3. Полезна е за сърцето и пикочните пътища

Кокосова вода за сърцето

Кокосовата вода съдържа калий – важен хранителен елемент за контролиране на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечни атаки.

Тя също така притежава диуретично действие. Помага за прочистване на уринарния тракт и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

4. Поддържа добро кръвообращение в тялото

Тази напитка се използва от много години като сърдечен тоник поради способността й да намалява нивата на лошия холестерол и да предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Благодарение на тези си свойства свежата напитка помага да се намали риска от появата на инфаркт или инсулт. Подобрява притока на кръв и намалява запушвания и разширени вени.

5. Забавя стареенето

Кокосова вода срещу стареенето

Една от тайните на знаменитостите да изглеждат млади е постоянното пиене на кокосова вода.

Тя съдържа група от растителни хормони, наречени цитокинини, които имат мощен антистареещ ефект върху клетките на тялото, смятат от Общността на Азиатско-тихоокеанския кокос, чиито експерти обясняват, че това помага за предотвратяване на клетъчната дегенерация.

Тази полза не само води до по-млад вид на кожата, но може да помогне за предотвратяване на хронични болести като рак и диабет.

6. Поддържа ви хидратирани

Пиенето на кокосова вода е един от най-добрите начини да хидратирате организма след интензивна тренировка или след ден, прекаран на слънце. Тя е освежаваща, съдържа есенциални електролити и никакви химически добавки, които могат да навредят на тялото.

Пиенето на кокосова вода, за да сте хидратирани, е чудесен избор за здравето, пък и за околната среда, тъй като не е в бутилка и може да се съхранява в съд за многократна употреба.

И ако това не е достатъчно, тя е богат източник на калий, магнезий, калций, натрий и фосфор. Всички те са важни минерали за правилното функциониране на тялото и възстановяване на мускулите.

7. Страхотен източник на енергия за мозъка

Кокосова вода за мозъка

1 чаша кокосова вода съдържа почти 300 мг. калий, което я прави по-богат източник на този минерал, отколкото 1 банан.

Калият регулира кръвното налягане, но също играе важна роля във функционирането на мускулите, като предотвратява от спазми и наранявания.

Освен всичко това, нейните естествени електролити допринасят за правилното функциониране на нервната система и предаването на нервни импулси, както и за подобряване на когнитивната функция.

8. Намалява киселинните нива

Тази вкусна и освежаваща течност е страхотна за хората, които се опитват да алкализират тялото и по-ниските нива на киселини, причинени от неправилно хранене.

С пиенето на кокосова вода понижавате нивата на рН на течностите от тялото и намалявате неговата киселинност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.