7 натурални начина за борба с псориазис

Обикновено се дължи на прекомерно количество токсини в кожата, затова редовно правете процедури за прочистването ѝ
7 натурални начина за борба с псориазис
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Хората с псориазис получават зачервяване, лющене, възпаление и болка, или сърбеж на някои части на тялото като лактите, коленете или скалпа.

За тези, които страдат от него, подновяването на клетките на кожата става много бързо, което я кара да се формира на повърхността и да доведе до тези неприятни симптоми.

В днешната статия искаме да разкрием 7 много ефикасни, натурални съвета за преодоляване на псориазис веднъж и завинаги.

1. Детоксикация

Направете си детоксикация, ако имате проблеми като псориазис

Хората с псориазис често имат излишък на токсини в кожата.

Ето защо е важно най-малко веднъж годишно да прочиствате черния дроб, бъбреците и червата, които са органите, отговорни за премахване на токсините от тялото.

Това ще помогне на кожата да не носи тази тежест.

Може да откриете много различни видове добавки (билкови чайове, сиропи и т.н.) за прочистване на тялото в магазини за билки. Изберете тези, които са най-подходящи за вашия начин на живот.

От решаващо значение е да правите прочистване като пиете много вода през деня, особено на празен стомах, за да може червата да функционират правилно.

Прочистването може да продължи между 15 дни до 1 месец, а в идеалния случай може да направите едно през пролетта и след това през есента.

2. Регулирайте червата

Червата са органна система, която е тясно свързана с кожата и имунната система, които директно влияят върху псориазиса. Ето защо трябва да се настроите към всяко чревно нарушение, от което може да страдате.

Ако това е така, помислете какво лечение е най-подходящо за вас:

  • Запек: семена от лен и чиа, които са били накиснати, сливи, киви, ябълки с обелката, морска вода.
  • Диария: зелен чай, въглен от растителни източници, бяла глина за консумация.
  • Редуващи състояния на запек и диария: псилиум, агар агар.

3. Избягвайте млечни продукти и глутен

При псориазис избягвайте глутена

Псориазисът също има тясна връзка с това, което ядете, и по-специално с всякакви хранителни непоносимости.

Хората, които страдат от псориазис дори може да имат непоносимост към храни, без да го осъзнават, защото техните симптоми могат да бъдат объркани с други заболявания като мигрена, главоболие, лошо храносмилане, чревни проблеми, тревожност и така нататък.

Най-често срещаните хранителни непоносимости са глутен, който се съдържа в зърнени култури като пшеница и лактоза в млякото.

Препоръчваме да елиминирате тези продукти от диетата за 1 месец, за да видите дали състоянието ви се подобрява.

4. Контролирайте порциите

Някои хора са открили, че могат да се борят ефикасно с псориазис, когато следват този отличен съвет: контролиране на порциите.

Това означава да не ядете повече, отколкото е необходимо. Вместо това спрете да се храните, когато сте достигнали точката, когато бихте могли да хапнете още, но се чувствате сити.

Един трик, за да правите това е да приготвяте ново ястие всеки ден, или чрез комбиниране на различни храни или като избирате една единствена съставка, и ядете само това, което е в чинията.

Яжте бавно, дъвчете и се наслаждавайте на вкуса на всяка хапка.

След това можете да завършите с подходящ за храносмилането чай.

5. Възползвайте се от морската вода

Морската вода може да бъде чудотворна както локално, така и орално. Хората, които имат възможност да плуват в морето са забелязали как това им помага да се борят с псориазис и подобрят здравето на косата.

Ако това не е възможно там, където живеете, може да си набавите морска вода, за да прилагате локално върху кожата чрез спрей бутилка най-малко веднъж на ден.

Можете да я купите за готвене (в някои магазини за хранителни стоки), и да я използвате вместо сол.

6. Бани с ликориция

 Бани с ликориция против псориазис

Когато имате нужда от нещо по-ефикасно за борба с псориазис, може да се къпете в отвара на концентрирана ликориция (женско биле), която има противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти. В действителност ликорицията е известна като естествен кортизон.

Водата трябва да е гореща, но не прекалено, и трябва да киснете в продължение на най-малко ½ час.

7. Добавки за псориазис

Има 3 основни добавки, които винаги успяват да се преборят с това състояние:

  • Бирена мая: тя е отлична за прочистване на кожата, и е богата на витамини и минерали.
  • Ленено масло: това растително масло е богато на есенциални мастни киселини.
  • Коприва: тази билка има силни прочистващи свойства за кожата. Можете да я консумирате прясна или сушена, под формата на капсули или като чай

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.