7 интересни употреби на мандарините

07.03.2019
От сока на цитруса можете да направите обезмаслител за вашата кухня, но той също така действа в борбата срещу рак на черния дроб, както и при проблемите с холестерола

Мандарините са изключителен плод, който предлага множество предимства, както козметични, така и медицински. Запознайте се с употребите на този плод и се възползвайте от тях!

Сега може би, когато белите мандарина, на ум ви идват интересни характеристики, които има този цитрус. Може да сте наясно с високите концентрации на витамин С, тъй като това е общоизвестен факт.

Въпреки това, ще бъдете изумени от множеството съвети и употреби на мандарините. Можете дори да се хидратирате по-добре, като ядете този плод!

Човешкото тяло има невероятно високо съдържание на вода. Плътността на този елемент в състава на тялото е около 75 до 80%. Това може да звучи доста налудничаво, като имате предвид, че повечето храни, които ядем, са твърди.

В случая с мандарините, нещата не са по-различни.

Докато поемаме по-дълбоко в изненадващия свят на този плод, ще открием, че употребата му не е запазена само като храна. Свойствата на мандарините са чудесни за грижа за кожата, косата и дори за борба с рака.

Мандарините са изключителен плод. Не забравяйте, че те са богати на витамини А и С. Те са пълни с каротиноиди, които спомагат за борба с доста агресивни заболявания.

Нека да разгледаме някои от многото ползи на този плод.

Множество употреби на мандарини за тялото

Събрахме малък списък от 7 предимства, които трябва да знаете. Мандарините:

1. Помагат в борба с проблемите с холестерола

мандарините помагат при висок холестерол

Мандарините са заредени с вещество, наречено синефрин, което спира производството на холестерол и регулира излишъка му за здравето.

Как действа?

Антиоксидантите, които се съдържат в този плод, са пряко отговорни в борбата с ефектите на лошия холестерол в артериите. Изолира ги и изравнява количествата на добрия холестерол в кръвта. Всичко това се случва, като просто включите този вкусен плод във вашата ежедневна диета.

2. Борба с рак на черния дроб

В дългата и трудна борба, в която пациентите трябва да се борят срещу рака, мандарините също имат нещо, с което допринасят. Според научните доказателства съществуват специфични компоненти на цитрусовите плодове (и конкретно мандарините), които помагат в борбата с някои видове рак.

Пиенето на сок от мандарини намалява риска от развитие на рак на черния дроб при пациенти с хепатит С поради високото съдържание на криптоксантин бета. Мандарините имат високо ниво на лимонен, който има противоракови ефекти и също така помага за предотвратяване на рак на гърдата.

Всичко това обаче винаги трябва да се допълня с традиционното лечение срещу рака.

Прочетете и: Кафето предпазва от рак на черния дроб

3. Мандарините са естествен обезмаслител

Мандарините могат да се използват и като обезмаслител

Това странно използване на мандарините има доста просто обяснение. Всичко се дължи на приноса на витамин С, от който до голяма степен се състоят цитрусовите плодове.

Обикновените мазнини, подправки или остатъци, останали след готвене на месо със зехтин могат да бъдат почистени и елиминирани със сок от мандарина.

Имайте предвид, че за да използвате този плод като обезмаслител, се нуждаете от големи количества сок от плода, които не зрели.

Точно както става с лошия холестерол в кръвта (който е един от компонентите на мазнините), концентрацията на витамин С елиминира бъркотията, която остава след готвенето.

4. Подобряват тонуса на кожата

Кожата е абсорбиращата и деликатна гъба на човешкото тяло.

Хранителните вещества, съдържащи се в мандарините включват два големи елемента, които могат да подобрят тонуса на кожата ви. Съществува много фина линия между естетиката и здравето, но когато се грижите правилно за кожата, имайте предвид тези две съединения: витамин С и Е.

Те значително допринасят за регулирането на тена и подпомагат възпроизводството на колаген, необходимо за деликатния и младежки вид.

5. Сбогом на побелялата коса!

мандарините против побеляването на косата

Как е възможно? Действа по този начин: витамин В12, който се съдържа в мандарините помага да се забави побеляването на косата ви. Ако искате да знаете как да приложите този прекрасен трик върху косата, ще обясним процедурата по-долу.

Яркост и еластичност:

Можете да приложите локално сок от мандарини върху косата ви и след това да изплакнете. Ще забележите, че косата ви е блестяща и еластична.

Мандарините са богати на витамин Е и В12. Те са изключително важни за подпомагане на растежа на косата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Натурални масла за стимулиране растежа на косата

6. Идеални са за заздравяването на рани

Маслото, което е концентрирано и извлечено от обелката на мандарините, е чудесно за лечение на повърхностни рани по кожата.

Свойствата на химическия състав на маслото от кората на мандарината имат полезни ефекти в борбата с раните, дезинфекцирането им и допринасянето за осигуряването на нови клетки и тъкани за лечение.

7. В салатите, за да увеличите приема на хранителни вещества

За хората с недостиг на витамини консумацията на мандарини заедно с други храни като маруля, моркови или домати помагат за усвояването на протеини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето.

Всяко първоначално състояние на недостиг на витамини ще бъде допълнено незабавно благодарение на консумацията на мандарини.

Какво чакате още? Започнете да ядете повече мандарини!

 

  • Liu, Y. , Heying, E. and Tanumihardjo, S. A. (2012), History, Global Distribution, and Nutritional Importance of Citrus Fruits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11: 530-545. doi:10.1111/j.1541-4337.2012.00201.x
  • Chemopreventive Agents and Inhibitors of Cancer Hallmarks: May Citrus Offer New Perspectives? (2016). Cirmi S, Ferlazzo N, Lombardo GE, Maugeri A, Calapai G, Gangemi S, Navarra M.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27827912
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/