Натурални масла за стимулиране растежа на косата

Маслото от авокадо се характеризира с високо съдържание на мононенаситени мазнини и витамин Е, които подхранват и усилват косъма
Натурални масла за стимулиране растежа на косата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повечето хора се тревожат за растежа на косата си, защото тя е важна за самооценката и представите за красота. За да имате гъста, здрава и дълга коса, е необходима ежедневна грижа против замърсяванията, което могат да я увредят с времето. За щастие, в днешно време има редица натурални масла, които стимулират растежа на косата и помагат при проблеми с косопад

Методите за забавяне му и стимулирането на нов растеж изискват много търпение, особено ако се опитвате да постигнете резултати само чрез природни средства. Някои от най-добрите варианти за изпълнение на целите включват използването на  натурални масла, които да стимулират тези процеси.

Знаете ли кои са най-добрите масла за вашата коса?

Рициново масло

От години рициновото масло се използва за детоксикация и прочистване на организма. Когато става дума за красота, способността му се изразява в това да хидратира и стимулира естествения растеж на косата, като поддържа скалпа здрав и предпазва от проблемите със загубата на косми.

Масло от розмарин

Масло от розмарин за растежа на косата

Розмаринът и неговото етерично масло са често използвани съставки в козметичната индустрия за постигане на силна и здрава коса. Маслото от розмарин подсилва корените на косата, стимулира добрата циркулация и е ефикасно за здравословния й растеж.

За да изпитате свойствата му, е необходимо просто да добавите няколко капки от етеричното масло в шампоана, който използвате.

Арганово масло

Дошло чак от Мароко, това масло придобива все по-голяма популярност през последните години с отличните си качества за постигане на по-здрава коса. Редовната употреба на арганово масло помага за възстановяването на косъма и предпазва от косопад. 

Масло от авокадо

Масло от авокадо за растежа на косата

Друга опция от предлаганите натурални масла е това от  авокадо се характеризира с високо съдържание на мононенаситени мазнини и витамин Е, които подхранват и усилват косата, предпазват я от прекомерна загуба и в същото време я възстановяват, стимулирайки появата на нови косми.

То се съдържа в състава на много продукти за грижа на косата от търговската мрежа, но можете да го използвате в естествената му форма и да постигнете същите резултати.

Лавандулово масло

Маслото от лавандула мирише приятно и придава повече сила и жизненост на косата ви. То също стимулира естествения растеж и забавя процеса на косопад.

Ленено масло

Ползите от него могат да бъдат постигнати както с консумацията, така и с външното приложение върху косъма. Лененото масло съдържа омега-3 мастни киселени, които укрепват и възстановяват косата, а също така подтикват процеса на по-бърз растеж. Ако това не ви е достатъчно, имайте предвид хидратацията и ефекта на допълнителен блясък, който й придава.

Зехтин

Зехтинът също съдържа мононенаситени мазнини, които се препоръчват за подсилване здравината на косата, кожата и ноктите. Освен това съдържа витамин Е, който се бори с косопада, подхранва косъма и стимулира естествения растеж.

Кокосово масло

Кокосово масло за растежа на косата

Освен, че се препоръчва заради разнообразните му ползи върху цялостното здраве на организма, кокосовото масло е чудесен начин да укрепите и подсилите косата. То съдържа полезни мазнини, които допринасят за по-добрата структура на косъма. В него има и витамин Е, който подхранва и овлажнява, и в същото време помага за появата на нови косми.

Масло от жожоба

Това масло помага за отстраняването на излишното омазняване на скалпа и другите замърсявания, които могат да запушат фоликулите. Маслото от жожоба е с широка употреба в продуктите за красота на кожата и косата, които се разпространяват в търговската мрежа. Прилагането му директно в корените ги укрепва, бори се с ранното опадане и стимулира растежа.

Масла за растежа на косата

Масла за растежа на косата

И докато всяко от изброените масла има индивидуални ползи за стимулиране растежа на косата, чудесен начин да подобрите нейния вид е като комбинирате няколко от тях наведнъж.

Съставки

 • 1/2 чаша рициново масло (120 мл)
 • 2 супени лъжици масло от авокадо (10 мл)
 • 1 чаена лъжица масло от розмарин (5 мл)
 • 1 чаена лъжица лавандулово масло (5 мл)

Какво е необходимо да направите?

Смесете съставките в стъклена чаша. Нанесете на влажна коса, като масажирате с нежни кръгови движения по целия скалп. Оставете да действа за час, преди да изплакнете косата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2012, Februyary 3). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738– 750
  tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2011.556759?scroll=top&needAccess=true
 • 5 Final report on the safety assessment of jojoba oil and jojoba wax. (1992). DOI:
  10.3109/10915819209141992
 • Hair Cosmetics: An Overview (2015). Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

 • Activation of MITF by Argan Oil Leads to the Inhibition of the Tyrosinase and Dopachrome Tautomerase Expressions in B16 Murine Melanoma Cells (2013). Myra O. Villareal,  Sayuri Kume,  Thouria Bourhim,  Fatima Zahra Bakhtaoui, Kenichi Kashiwagi, Junkyu Han, Chemseddoha Gadhi, 3 and Hiroko Isoda.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/?report=classic

 • Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice (2016). Boo Hyeong Lee, Jae Soon Lee and Young Chul Kim.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/

 • Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata (1998). Hay IC, Jamieson M, Ormerod AD.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.