7 домашни средства против гъбични инфекции на ноктите

Пригответе паста от сода за хляб с лимонов сок, която да нанесете върху засегнатите места, и добавете кисело мляко в ежедневната диета
7 домашни средства против гъбични инфекции на ноктите

Последна актуализация: 12 ноември, 2018

Знаете ли как да процедирате при гъбични инфекции на ноктите?

Гъбичните инфекции на ноктите на ръцете и краката са известни в медицината като онихомикоза. Те може да предизвикат промяна на цвета, обелване и отслабване на нокътя.

Благодарение на леснотата, с която се развиват, гъбичните инфекции на ноктите са много разпространени в целия свят, като засягат между 3 и 4 процента от населението, най-често мъжете.

Обикновено сме по-склонни да развиваме гъбични инфекции в ноктите на краката, отколкото на ръцете поради носенето на обувки и чорапи, или обитаването на горещо и влажно място, което насърчава растежа на гъбички.

Независимо дали гъбичките са върху ноктите на ръцете или краката, това е досаден и неприятен проблем, който отслабва целия нокът.

Лечението на гъбички на ноктите е досадно и изисква много време, за да започне да действа. Страдате ли и вие от гъбична инфекция? Нека разгледаме някои от следните домашни средства против гъбички на ноктите.

Списък от домашни средства при гъбични инфекции на ноктите

1. Ябълков оцет

Ябълков оцет при гъбични инфекции

Киселината в ябълковия оцет е активна съставка, която помага за премахване на гъбичките на ноктите на пръстите на краката и ръцете.

Той помага за регулиране на рН на кожата, като променя условията, от които гъбата се нуждае, за да се размножава.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части ябълков оцет с вода и накиснете пръстите на ръцете или краката в сместа в продължение на 15 до 20 минути.
 • След това подсушете добре мястото и използвате обичайния овлажнител.

2. Чесън

Това е популярна съставка в много лечения, както и домашни средства за гъбички на ноктите. Притежава важни антибиотични и антимикробни свойства, които помагат за премахване на микроби и гъбички, които причиняват инфекции.

Как да го използвате?

 • Натрошете 10 скилидки чесън в паста, добавете ги в купа с топла вода и я оставете да престои в продължение на няколко минути. След това накиснете засегнатата област в продължение на 15 минути.
 • Друг добър вариант е да смесите чеснова паста със зехтин и да я приложите върху ноктите, оставяйки я в продължение на 30 минути.

3. Кисело мляко

Кисело мляко

Активните бактериални култури, които живеят в киселото мляко, известни като пробиотици, помагат за лечение на гъбични инфекции.

Как да го използвате?

 • Нанесете малко кисело мляко върху засегнатите нокти и го оставете да изсъхне, преди да изплакнете с топла вода.
 • В допълнение към това, добавете малко кисело мляко към ежедневната диета както сутрин, така и вечер.

4. Масло от чаено дърво

Благодарение на своите антисептични свойства, маслото от чаено дърво може естествено да подобри здравето на ръцете и краката, докато премахва всички видове микроорганизми.

Използването на 10% масло от чаено дърво локално е едно от домашните средства против гъбички на ноктите, които могат да бъдат толкова ефективни, колкото всякакви кремове против микоза.

Концентрации до 25% и 50% може също да помогнат за лечение на инфекции.

Ако прилагате чисто масло от чаено дърво (100%) 2 пъти на ден върху гъбичките на ноктите, това може да подобри състоянието с 56% след 3 месеца редовна употреба, и до 60% до края на 6 месеца.

Как да го използвате?

 • Нанесете малка капка масло от чаено дърво върху всеки нокът засегнат от гъбички, 2 до 3 пъти на ден максимално.
 • То никога не трябва да се приема през устата, защото може да предизвика нежелани реакции като объркване, обрив, нестабилност, неспособност за ходене и дори кома.

5. Викс вапоруб

Този популярен мехлем за намаляване на симптомите на простуда и грип може да се използва за лечение на гъбични инфекции на ноктите.

Как да го използвате?

 1. Измийте и подсушете зоната и нанесете малко количество от Викс вапоруб, за да гарантирате, че ще проникне напълно.
 2. Повтаряйте процедурата 2 пъти на ден, за предпочитане преди лягане.

6. Сода за хляб

Сода

Содата за хляб е кисела и помага в борбата с гъбички и други микроорганизми, които оказват влияние върху здравето на ноктите.

Как да я използвате?

 • Пригответе паста със сода за хляб и малко лимонов сок, и я нанесете директно върху засегнатите зони.
 • Може също така да поръсите малко от белия прах в обувките, за да се преборите с всякакви бактерии, които живеят там.

7. Лимонов сок

Антибиотичните и противогъбични свойства на лимона го правят чудесен начин за елиминиране на този проблем веднъж завинаги.

Как да го използвате?

 • Изстискайте сока от няколко лимона и намокрете засегнатите райони.
 • Може също така да разтъркате резен лимон директно върху ноктите.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
 • Ghannoum M, Isham N. Fungal nail infections (onychomycosis): a never-ending story?. PLoS Pathog. 2014;10(6):e1004105. Published 2014 Jun 5. doi:10.1371/journal.ppat.1004105
 • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088
 • Kelly, S., Liu, D., Wang, T., Rajpara, A., Franano, C., & Aires, D. (2017). Vinegar Sock Soak for Tinea Pedis or Onychomycosis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2017.09.043
 • Zanni, P. C. M. D., Shinobu-Mesquita, C. S., Bonfim-Mendonca, P. S., Guilhermetti, E., Maluf, M. L. F., Negri, M., … Svidizinski, T. I. E. (2013). Antifungal activity of ajoene on Fusarium spp onychomycosis isolates. Mycoses3), 143–144. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1111/myc.12124
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion9(2), 162–177.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006, January). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.200

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.