7 домашни средства против гъбични инфекции на ноктите

12 Ноември, 2018
Пригответе паста от сода за хляб с лимонов сок, която да нанесете върху засегнатите места, и добавете кисело мляко в ежедневната диета
 

Знаете ли как да процедирате при гъбични инфекции на ноктите?

Гъбичните инфекции на ноктите на ръцете и краката са известни в медицината като онихомикоза. Те може да предизвикат промяна на цвета, обелване и отслабване на нокътя.

Благодарение на леснотата, с която се развиват, гъбичните инфекции на ноктите са много разпространени в целия свят, като засягат между 3 и 4 процента от населението, най-често мъжете.

Обикновено сме по-склонни да развиваме гъбични инфекции в ноктите на краката, отколкото на ръцете поради носенето на обувки и чорапи, или обитаването на горещо и влажно място, което насърчава растежа на гъбички.

Независимо дали гъбичките са върху ноктите на ръцете или краката, това е досаден и неприятен проблем, който отслабва целия нокът.

Лечението на гъбички на ноктите е досадно и изисква много време, за да започне да действа. Страдате ли и вие от гъбична инфекция? Нека разгледаме някои от следните домашни средства против гъбички на ноктите.

Списък от домашни средства при гъбични инфекции на ноктите

1. Ябълков оцет

Ябълков оцет при гъбични инфекции

Киселината в ябълковия оцет е активна съставка, която помага за премахване на гъбичките на ноктите на пръстите на краката и ръцете.

 

Той помага за регулиране на рН на кожата, като променя условията, от които гъбата се нуждае, за да се размножава.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части ябълков оцет с вода и накиснете пръстите на ръцете или краката в сместа в продължение на 15 до 20 минути.
 • След това подсушете добре мястото и използвате обичайния овлажнител.

2. Чесън

Това е популярна съставка в много лечения, както и домашни средства за гъбички на ноктите. Притежава важни антибиотични и антимикробни свойства, които помагат за премахване на микроби и гъбички, които причиняват инфекции.

Как да го използвате?

 • Натрошете 10 скилидки чесън в паста, добавете ги в купа с топла вода и я оставете да престои в продължение на няколко минути. След това накиснете засегнатата област в продължение на 15 минути.
 • Друг добър вариант е да смесите чеснова паста със зехтин и да я приложите върху ноктите, оставяйки я в продължение на 30 минути.

3. Кисело мляко

Кисело мляко

Активните бактериални култури, които живеят в киселото мляко, известни като пробиотици, помагат за лечение на гъбични инфекции.

Как да го използвате?

 • Нанесете малко кисело мляко върху засегнатите нокти и го оставете да изсъхне, преди да изплакнете с топла вода.
 
 • В допълнение към това, добавете малко кисело мляко към ежедневната диета както сутрин, така и вечер.

Вижте и: Домашно лечение с кисело мляко и оцет за премахване на мазолите по краката

4. Масло от чаено дърво

Благодарение на своите антисептични свойства, маслото от чаено дърво може естествено да подобри здравето на ръцете и краката, докато премахва всички видове микроорганизми.

Използването на 10% масло от чаено дърво локално е едно от домашните средства против гъбички на ноктите, които могат да бъдат толкова ефективни, колкото всякакви кремове против микоза.

Концентрации до 25% и 50% може също да помогнат за лечение на инфекции.

Ако прилагате чисто масло от чаено дърво (100%) 2 пъти на ден върху гъбичките на ноктите, това може да подобри състоянието с 56% след 3 месеца редовна употреба, и до 60% до края на 6 месеца.

Как да го използвате?

 • Нанесете малка капка масло от чаено дърво върху всеки нокът засегнат от гъбички, 2 до 3 пъти на ден максимално.
 • То никога не трябва да се приема през устата, защото може да предизвика нежелани реакции като объркване, обрив, нестабилност, неспособност за ходене и дори кома.

Прочетете още: Маслото от чаено дърво: толкова много ползи!

5. Викс вапоруб

Този популярен мехлем за намаляване на симптомите на простуда и грип може да се използва за лечение на гъбични инфекции на ноктите.

Как да го използвате?

 1. Измийте и подсушете зоната и нанесете малко количество от Викс вапоруб, за да гарантирате, че ще проникне напълно.
 2. Повтаряйте процедурата 2 пъти на ден, за предпочитане преди лягане.
 

6. Сода за хляб

Сода

Содата за хляб е кисела и помага в борбата с гъбички и други микроорганизми, които оказват влияние върху здравето на ноктите.

Как да я използвате?

 • Пригответе паста със сода за хляб и малко лимонов сок, и я нанесете директно върху засегнатите зони.
 • Може също така да поръсите малко от белия прах в обувките, за да се преборите с всякакви бактерии, които живеят там.

7. Лимонов сок

Антибиотичните и противогъбични свойства на лимона го правят чудесен начин за елиминиране на този проблем веднъж завинаги.

Как да го използвате?

 • Изстискайте сока от няколко лимона и намокрете засегнатите райони.
 • Може също така да разтъркате резен лимон директно върху ноктите.