7 употреби на лимона в козметиката

Смесен с малко лимонов сок и овесени ядки, цитрусът действа като естествен дезодорант
7 употреби на лимона в козметиката

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Използвайте лимона като средство за защита. Можете да го прилагате преди да си легнете, за да предпазите кожата си от петна. 

Лимонът не само добавя приятен аромат и характерен вкус към храните, но също е известен с многото си ползи за здраве и красота. Цитрусът съдържа дезинфектанти и действа като естествен лек за изчистване на кожата, богат е на витамин C, антиоксиданти и други елементи, които помагат за регулиране на киселинността на кожата и за премахването на мазнините.
Днес ще няколко страхотни употреби на лимона, чрез които можете да се възползвате от многобройните ползи и предимства на жълтия цитрус.

Полезен е за кожата

Лимонът е чудесен за кожата, особено за хора с мазна такава. Лимоновият сок има стягащи свойства, които помагат за елиминиране на излишните мазнини и подобряват външния вид на кожата. Въпреки това е важно да се отбележи, че тази терапия трябва да се прилага само през нощта, никога през деня или когато кожата може да бъде изложена на слънце, защото може да доведе до образуване на петна. Препоръчително е също на следващия ден да се използва слънцезащитен крем. Единственото, което трябва да направите, е да напоите памучен тампон с малко лимонов сок и да го нанесете върху лицето си.

Действа като ексфолиант за устни

Ползи от лимона за устните

Редица фактори могат да променят външния вид на устните ви и да ги направят сухи и напукани. За да се премахне този проблем, един добър трик е да си сложите малко лимонов сок върху устните, преди да си легнете. Скоро ще започнете да забелязвате промените, защото лимонът подпомага естествената хидратация на устните и отстраняването на мъртвите клетки.

Добавя оттенъци на косата

Това е едно от най-известните свойства на лимона и доказано дава чудесни резултати. За да изсветлите или да добавите оттенъци на косата си, нанесете лимонов сок върху желаните области. След това излезте на слънце. Когато са изложени на слънчевите лъчи кичурите, третирани с лимон, ще станат по-светли, дори златисти. За да постигнете желаните резултати, препоръчително е тази процедура да се прилага веднъж седмично.

Бори се с черните точки

Ползи от лимона против черните точки

Стягащите и антибактериални свойства на лимона помагат за премахването на излишните мазнини от кожата. Това ги прави фантастични съюзници в борбата с досадните черни точки по кожата и при премахване на подкожните токсини. Вечерно време втрийте малко лимонов сок в кожата си и оставете да действа в продължение на 10 минути. След това изплакнете със студена вода. Не забравяйте, че това никога не трябва да се прави, ако след това кожата ще бъде изложена на слънце.

Обезцветява кожата

Акне, излагане на слънце, определени заболявания, диетата и други фактори могат да доведат до образуване на непривлекателни петна по кожата. Един чудесен начин да се подобри вида й или да се намали появата на тези петна е да се приложи малко лимонов сок върху засегнатата област. Оставете го за 15 минути и после изплакнете със студена вода. Отново напомняме, правете това само през нощта и избягвайте да се излагате на слънце.

Подсилва и почиства ноктите

Ползи от лимона за ноктите

Химикалите, домакинската работа и безброй вредни навици могат да отслабят или оцветят ноктите ви. Лимонът е отличен съюзник в борбата с този проблем, защото почиства ноктите и ги прави по-твърди и здрави. За да постигнете това, просто смесете малко лимонов сок с 2 супени лъжици зехтин и го нанесете върху ноктите си, точно както бихте направили с лака.

Грижа за подмишниците с помощта на лимона

Лимонът е чудесно средство за тази област, защото действа като естествен дезодорант . В същото време неутрализира всякакви промени в цвета, които могат да се появят в тази част на тялото. Лимонената киселина убива бактериите, които причиняват неприятни миризми. Така че лимонът е чудесен дезодорант и върши работа и в спешни случаи. Смесете малко лимонов сок с овесени ядки и малко мед и приложете сместа в подмишниците си. Оставете я да действа 1 час, след което се измийте. Ще останете приятно изненадани!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pumori Saokar Telang, “Vitamin C in dermatology”, Indian Dermatol Online J. 2013 Apr-Jun; 4(2): 143–146.
  • Bjarnadottir. (2015). “Limones 101: información nutricional y beneficios para la salud“, web Healthline
  • Bernstein EF et al. Citric acid increases viable epidermal thickness and glycosaminoglycan content of sun-damaged skin”, Dermatol Surg. 1997 Aug;23(8):689-94.
  • Shinkafi SA, et al. (2013). Antibacterial activity of citrus limon on acne vulgaris (pimples).
  • Lopez-Torres M, Shindo Y, Packer L. Effect of age on antioxidants and molecular markers of oxidative damage in murine epidermis and dermis. J Invest Dermatol 1994;102:476-480.  (PubMed)
  • Thiele JJ, Traber MG, Tsang K, Cross CE, Packer L. In vivo exposure to ozone depletes vitamins C and E and induces lipid peroxidation in epidermal layers of murine skin. Free Radic Biol Med 1997;23:385-391.  (PubMed)


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.