Ябълковият оцет - 8 приложения и ползи

За да се преборите с диабета, разредете 2 супени лъжици с чаша вода и пийте вечер преди лягане.
Ябълковият оцет - 8 приложения и ползи

Последна актуализация: 03 януари, 2019

Ябълковият оцет е продукт, който се използва широко в целия свят. Освен че предоставя много ползи за организма, той намира приложение и за почистване на дома. Този продукт съдържа повече от 30 важни хранителни вещества, високи нива на витамини А и В, есенциални мастни киселини и минерали. В него откриваме и много други елементи, които са отговорни за подобряване на общото здравословно състояние на тялото и борбата с редица заболявания.

От древни времена ябълковият оцет е използван за облекчаване и превенция на много болести, както и детоксикация на организма. С течение на годините проучванията са показали, че ябълковият оцет разполага и с няколко други полезни свойства. Става въпрос за балансиране на метаболизма на тялото, помагане в грижи за кожата, борба с алергиите, облекчаване на заболявания на дихателната система, както и много други.

Вероятно вече сте чували за приложенията на ябълковия оцет, но се обзалагаме, че не познавате всичките му ползи за вашето здраве. Научете повече!

1. Проблеми с храносмилането

Ябълковият оцет притежава свойства, които увеличават производството на ензими в организма, а това, от своя страна, спомага за унищожаването на вредните бактерии и регулирането на стомашните киселини. Ябълковият оцет е идеален за проблеми с храносмилането като газове, спазми и запек и помага за поддържане на правилното функциониране на храносмилателната система. Препоръчва се да се консумира 1 чаена лъжичка ябълков оцет ½ час преди всяко хранене.

2. Ябълковият оцет за отслабване

Ябълковият оцет за отслабване

С годините е установено, че ябълковият оцет е страхотен съюзник в борбата със загуба на излишните килограми. Едно от неговите съединения е оцетна киселина, която помага за намаляване на телесното тегло, като е специално насочена към мазнините около корема, кръста и краката.

За да се възползвате от това, просто разтворете 2 супени лъжици ябълков оцет във вода и го вземете, за предпочитане на празен стомах.

3. Диабет

Според някои изследвания добавянето на ябълков оцет към ежедневното меню може да помогне за контролиране нивата на кръвната захар. За постигането на това комбинирайте приема на ябълков оцет с балансирана диета с ниско съдържание на наситени мазнини и забравете за рафинираната захар.

За да се преборите с диабета, разредете 2 супени лъжици ябълков оцет с чаша вода и пийте вечер преди лягане.

4. Гъбички на кожата

Ябълковият оцет е идеален за борба с гъбичките.

Ябълковият оцет е идеален за борба с гъбичките, известни като кандида албиканс, които, от своя страна, могат да доведат до кожни инфекции. Оцетната киселина, съдържаща се в ябълковия оцет, може да премахне тази гъбичка напълно.

Разтворете 2 или 3 чаши ябълков оцет в топла вана и накиснете в продължение на 15 минути. Може също така да смесите 1 чаена лъжичка оцет с 1 супена лъжица вода и да го приложите директно върху засегнатата област.

5. Ставни проблеми

Ябълковият оцет е чудесен за борбата с артрит и остеоартрит. Той помага за намаляване на стреса, болката и дискомфорта, които тези състояния могат да причинят. Също така е полезен за лечение на рани, облекчаване на крампи в краката и много други.

Ябълковият оцет съдържа ябълчена киселина, която помага в борбата с бактериални инфекции и разтваря депата на пикочната киселина, които се образуват в ставите, причинявайки болка.

Препоръчва да се смесят 2 супени лъжици ябълков оцет в чаша топла вода. По желание може да добавите 1 супена лъжица мед точно преди консумация.

6. Коса

Ябълковият  оцет  придава естествен блясъкна косата  и да спрете появата на пърхот.

Прилагането на 3 супени лъжици ябълков оцет върху влажна коса е чудесен начин да й придадете естествен блясък и да спрете появата на пърхот. Това помага и за контролиране на рН на кожата на главата и облекчава дразненето. Все пак не забравяйте да го използвате само от време на време, защото може да предизвика сърбеж и/или парене.

7. Акне и кожни дефекти

Антисептичните и антибактериални свойства на ябълковия оцет са идеални за грижа при проблемна кожа. В случай на акне и други кожни  дефекти той е много ефикасен при възстановяване на баланса на натуралната киселина на кожата. Това може да помогне както за предотвратяване на мазни отлагания, така и за сухота на кожата.

За да го използвате, просто пригответе лосион, като комбинирате равни части ябълков оцет и вода и го приложите директно върху кожата.

8. У дома

В допълнение към грижите за здравето и кожата, ябълковият оцет притежава много приложения в дома, като например:

  • Пригответе спрей с ябълков оцет и напръскайте върху прозорците, вратите, както и на друго място, където мравките влизат в къщата. Това ще ги спре.
  • Разреждането на ябълков оцет с вода е страхотен домашен репелент, приготвен у дома за предотвратяване на ухапвания от насекоми.
  • Контролирайте нашествието от бълхи върху домашните любимци у дома. Добавете малко ябълков оцет към водата във ваната за домашния любимец. Също така, може да поставите малка купа с ябълков оцет в местата, където бълхите могат да бъдат открити.
  • Ябълковият оцет е страхотен почистващ и освежаващ агент. Просто разредете малко оцет във вода и използвайте мека кърпа, за да избършете повърхностите с него.
  • Ябълковият оцет също е идеален за почистване на кухненските прибори, тъй като е отличен обезмаслител и дезинфектант.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.