Домашно лечение с кисело мляко и оцет за премахване на мазолите по краката

Независимо, че ще се нуждаете от няколко дни, за да премахнете мазолите по краката си, дори след първото прилагане на това лечение ще забележите, че стъпалата ви са по-меки и нежни. Това средство ще премахне също и лошия мирис. Пробвайте го!
Домашно лечение с кисело мляко и оцет за премахване на мазолите по краката
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Причината за появата на мазолите по краката изглежда свързана с недостатъчното полагане на грижи за тази част от тялото. Независимо, че е важно, много от хората пренебрегват факта, че краката им също се нуждаят от специално внимание.

Носенето на определен тип обувки и непрекъснатото триене кара краката ви да страдат с всяко свое движение. Това се оказват главните причинители на неприятните мазоли, които се образуват по ходилата, петите и пръстите на краката. 

Мазолите представляват изменения на кожата, които се дължат на натрупването на прекомерно количество мъртви клетки и на липсата на влага.

След като знаем, че мазолите по краката се появяват когато кожата е увредена и наранена, можем да вземем мерки за да ги предотвратим и излекуваме. Проблемът е, че отвъд естетическата гледна точка, наличието на мазоли е болезнено и повишава риска от някои инфекции.

Тъй като е ключов проблем, важно е да го излекувате. За тази цел, най-добрият начин е да се обърнете към натуралните съставки, които имат ексфолиращи и възстановителни свойства.

Научете, как да отстраните мазолите по краката си чрез отлична комбинация от кисело мляко и оцет, която ускорява възстановяването на кожата, като същевременно я предпазва от гъбички.

Опитайте я!

Лечение за мазоли по краката с кисело мляко и оцет

Въпреки че съществуват множество специализирани и конвенционални лечения за премахването им,  тази рецепта изпъква заради натуралните си съставки, които подобряват състоянието на краката.

И двата компонента съдържат натурални киселини и хидратиращи субстанции, които омекотяват загрубялата кожа, като същевременно регулират нивата на натуралното PH.

В допълнение към това, техните противовъзпалителни и антибактериални свойства спомагат да се предотвратят инфекциите.

След време те успокояват дори възпалителните процеси в мускулите, което намалява болката и чувството на тежест.

Ползите от киселото мляко за краката

Млечна киселина в киселото мляко лекува мазолите по краката.

Главната полза от киселото е високата концентрация на млечна киселина,която лекува мазолите по краката.

Това съединение регулира натуралното PH на кожата, потиска растежа на гъбички и в същото време улеснява премахването на мъртви клетки.

Киселото мляко съдържа също и значително количество витамини, минерали и други хидратиращи вещества. Когато биват абсорбирани, те омекотяват кожата и същевременно ускоряват процеса на възстановяване.

То съдържа също и лечебни свойства, антиоксиданти и емолиенти, които допринасят да се подобри външният вид на краката в рамките на няколко дни.

Ползите от ябълковия оцет

Ябълковият оцет е често използван продукт за третиране на мазоли по краката.

Ябълковият оцет е един от най-често използваните продукти за третиране на мазолите по краката.

Благодарение на оцетната киселина в него, той спомага да се размекнат и да се предотврати растежа на гъбички.

Съставките му лесно достигат до кожата, премахвайки нечистотиите, натрупани по повърхността й и балансирайки нивата на PH, за да се контролира прекомерната сухота.

Оцетът създава също и защитна бариера срещу микробите, която спомага да се избегнат инфекциите и лошите миризми.

В допълнение към това, благодарение на антибиотичната му сила, оцетът е ефикасно решение за защита от пукнатини и кожни лезии. 

Как да приготвите лечебно средство за мазолите по краката с кисело мляко и оцет

Лечебно средство за краката си с кисело мляко и оцет

Използваните съставки трябва да бъдат 100% органични. Киселото мляко с добавени вкусове и рафинираният оцет нямат същите свойства, каквито органичните им варианти притежават.

Поради тази причина, когато купувате тези продукти, се уверете, че са от най-високо качество, за да получите най-добрите резултати.

Съставки

 • 1/2 чаша кисело мляко без добавени вкусове
 • 1/4 чаша органичен ябълков оцет

Начин на приготвяне

 • Смесете в купа киселото мляко и оцета.
 • Уверете се, че са добре разбъркани и след това приложете.

Начин на използване

 • Вечерта преди лягане измийте краката си добре с неароматизиран сапун и вода, след това приложете сместа.
 • Уверете се, че сте намазали добре краката си, особено в зоната с мазолите.
 • Оставете сместа да престои 30 минути на краката ви.
 • След това накиснете краката си в топла вода за 20 минути.
 • После ги разтъркайте с пемза, за да допълните ефектите от лечението.
 • Премахнете мъртвите клетки, попийте и изсушете добре.
 • Повтаряйте процедурата ежедневно, докато състоянието на краката ви се подобри.

Мазолите по краката ви не могат да бъдат премахнати само с еднократно приложение на тази рецепта. По тази причина трябва да я използвате няколко пъти, докато забележите, че краката ви са по-здрави и по-красиви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Yeom G, Yun DM, Kang YW, Kwon JS, Kang IO, Kim SY. Clinical efficacy of facial masks containing yoghurt and Opuntia humifusa Raf. (F-YOP). J Cosmet Sci. 2011;62(5):505-514.
 • Yagnik, D., Serafin, V., & J Shah, A. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1732. https://doi.org/10.1038/s41598-017-18618-x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.