6 причини, поради които не смъкваме тлъстините по корема

Според скорошно проучване хората, които ежедневно консумират храни в червено, оранжево и жълто, отслабват по-лесно.
6 причини, поради които не смъкваме тлъстините по корема
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 23 януари, 2019

Щом сте проявили интерес към темата, значи неведнъж сте си задавали въпроса как (и дали изобщо) е възможно тлъстините по корема да се елиминират веднъж завинаги. Вероятно към този момент сте опитвали различни диети и стратегии за справяне с проблема. Упражнявали сте се до пълно изтощение, консумирали сте достатъчно вода, лишавали сте се от храна… и все пак размерът на талията ви продължава да ви огорчава.

Защо се случва това? Защо усилията ви не постигат желания резултат и тлъстините по корема все са си там? В днешната статия смятаме да ви разкрием причините за случващото се. Освен това сме приготвили няколко доказали ефикасността си съвета, които ще помогнат да изпълните целта си.

1. Обсебени ли сте от идеята да премахнете всички мазнини от хранителното си меню?

За да свалите тлъстините по корема яжте здравословни мазнини

Когато става дума за сваляне на килограми, вероятно изпитвате усещането, че трябва да теглите чертата и да елиминирате от менюто си всички храни, които съдържат мазнини. Наистина ли вярвате, че това е правилният път за елиминиране на тлъстините по корема? Дали отстраняването на всяка една храна, която съдържа мазнини, е ключът към успеха? Не. Грешите. Ще обясним защо.

 • Някои мазнини са здравословни и дори задължителни за оптималното функциониране на човешкото тяло. Пример: мононаситените мастни киселини.
 • Често обаче, в опита си да свалят тлъстините по корема, много хора прибягват до заместване на мазнините в менюто с въглехидрати. В дългосрочен план тази практика възпрепятства процеса на елиминиране на мазнините в коремната област.
 • За да отслабнете, препоръчително е да приемате адекватно количество мастни киселини или т.нар. “здравословни мазнини“. Можете да ги откриете в авокадото, зехтина, ядките. Консумацията на този тип продукти вскеи ден ще ви помогне да се справите с излишните мазнини по корема. Освен това те са засищащи.

2. Какво е емоционалното ви състояние?

Как се чувствате, когато спазвате диета?

Как се чувствате, когато спазвате диета? Бъдете честни! Обикновено този тип преживявания са съпроводени с нервност и дори униние. Напълно нормално е да бъдете връхлетени от ураган от противоречиви емоции. Чувствате се ентусиазирани, тъй като искате да подобрите физиката си и външния си вид. Възможно е, докато сте изложени на ежедневен стрес, да се подлъжете да пропуснете някое хранене от време на време. Освен това със сигурност понякога си позволявате да похапнете от храните, които най-много обичате.

Според проучване на канадски учени, жените, които изпитват униние и страдат от депресия, често имат значително количество мазнини в коремната област. При тях тлъстините по корема са повече, сравнено с представителките на нежния пол, които не изпитват такива негативни емоции.

Запомнете: грижата за собственото ви емоционално състояние е също толкова важно, колкото следването на балансирана диета.

3. Проверявали ли сте ли наскоро нивото на магнезий в тялото си?

Магнезият помага да се отървете от тлъстините по корема

Често сме ви споменавали колко важен е магнезият за човешкото здраве. Знаехте ли, че този минерал играе ключова роля в процеса на отслабване?

 • Магнезият допринася за балансирането на нивото на кръвната захар и инсулина в човешкото тяло.
 • Ще снабдите тялото си с достатъчно магнезий, ако консумирате бадеми и други ядки, зеленчуци и пълнозърнести храни. Можете да вземате и хранителни добавки с магнезий, които се продават в аптеките и магазините за здравословни храни.

4. Консумирате ли диетични газирани напитки?

Газираните напитки пречат за сваляне тлъстините по корема

Това е капан, в който много хора попадат. Когато спазват диета за отслабване, те решават, че могат да изключат газираните напитки от менюто си, но оставят онези, които са “диетични”. Знаете ли, че това решение води до повишаване на количеството мазнини в коремната област?

Запомнете: ако искате да отслабнете и ключова зона е намаляване на обиколката на талията, спрете да консумирате газирани напитки и не правете грешката да избирате “диетичния” вариант. Така само ще направите талията си още по-обемна!

5. Навършихте ли 50 години и тренирате ли?

Тренировките са вашият съюзник срещу тлъстините по корема

Щом навършите 50 години, метаболизмът на тялото ви се променя значително и става все по-трудно да отслабвате, дори когато контролирате какво точно консумирате. Важно е да съчетаете здравословна диета с ежедневно физическо натоварване. Трябва да запомните, че аеробните упражнения са вашият съюзник срещу тлъстините по корема. Те представляват физическо натоварване, което ускорява сърдечния ритъм и дишането.

Този тип упражнения понижават количеството на подкожните мазнини, които се натрупват по талията, тъй като стимулират тялото да ги използва като източник на енергия. Затова не се колебайте: излезте на разходка, тичайте, карайте колело, танцувайте!

6. За да се справите с тлъстините по корема яжте цветни храни

За да се справите с тлъстините по корема яжте цветни храни

Вероятно ще ви изненадаме със следващата си препоръка. Знаете ли, че е отлична идея да слагате на трапезата си “цветни” храни, щом искате да се справите с тлъстините по корема. Какво означава това? Според скорошно проучване, публикувано в Journal of Nutrition, хората, които ежедневно консумират храни в червено, оранжево и жълто, отслабват по-лесно и намаляват нивото на мазнините в коремната област, отколкото хората, които не консумират “цветни” храни.

Искате ли да ви дадем няколко примера за такъв тип храни? Ето кратък списък:

 • Лимони
 • Портокали
 • Грейпфрут
 • Червени чушки
 • Диня
 • Червено грозде
 • Ананас
 • Тиква
 • Ягоди
 • Папая
 • Моркови

Надяваме се, че с днешния материал сме ви амбицирали допълнително да се справите с тлъстините по корема. Намаляването на обиколката на талията е възможно, стига да се фокусирате върху доказано ефикасни практики и да спазвате балансирана диета. Освен това не бива да пренебрегвате емоциите, които изпитвате.

Запомнете, че наличието на тлъстини в коремната област е предпоставка за развитието на редица заболявания. Сред сериозните последствия е завишеният риск от получаване на сърдечен удар.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.