6 причини да отслабнем

21.02.2019
Загубата на тегло оказва силно положителен ефект върху настроението и самочувствието.

Желаем да отслабнем предимно по естетически съображения, но има и много по-важни причини за това. Ние ще се спрем на 6 от тях – разбира се, с уговорката, че винаги трябва да се поддържа здравословно тегло и да не отслабва прекомерно.

Защо желаем да отслабнем

1. Защото е полезно за здравето

Една от най-важните причини, поради които да започнете диета за отслабване е, че това е полезно за здравето ви. Както всички знаем, затлъстяването или наднорменото тегло обикновено са свързани с много сериозни последици за организма. Това води до различни заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми, дори смърт. Ето защо, ако сте с наднормено тегло, най-добре се опитайте да свалите няколко килограма. Разбира се, трябва да спазвате строга диета и редовно да правите упражнения. Препоръчваме ви да се консултирате със специалист.

2. За да повдигнете самочувствието си

Да отслабнем за да повдигнете самочувствието си

Прочетете и това: Четири храни, които могат да променят външния ви вид

Когато сте с наднормено тегло или страдате от затлъстяване, загубата на тегло може да има много положителен ефект върху настроението и самочувствието ви. Това, разбира се, не означава, че външният вид трябва да определя живота ви, но колкото по-близо сте до здравословното си тегло, толкова по-добре ще се чувствате и изглеждате.

3. За да станете активни

Друга причина да отслабнете е, че това може да ви помогне да бъдете по-активни и да извършвате дейности, които са били трудни за вас преди. Това се дължи най-вече на факта, че ще бъдете в по-добра физическа форма, която ще ви позволи да участвате в много повече дейности. От нещо толкова просто като редовни разходки, към нещо по-натоварващо – като спорт. По този начин ще се чувствате по-леки и ще се уморявате по-трудно.

4. За да постигнете поставената цел

Отслабването води до по-добра физическа форма

Вижте още: Влезте във форма с 9 упражнения за разтягане

Отслабването е цел за много хора – нещо, което хората очакват да се случи, и то не без активна работа, за да го постигнат. Когато постигнем целта си, ние се чувстваме удовлетворени и позитивни, особено поради факта, че за да отслабнем здравословното, се изискват много дисциплина и усилие.

5. За да се предпазите от стреса

Отслабването може да спомогне за намаляване на стреса и да ви накара да се почувствате по-спокойни. Това се случва, защото по време на тренировка тялото отделя ендорфини и произвежда вещества, които подобряват настроението. Ето защо силно препоръчваме да правите упражнения и да отслабнете, така че тялото ви да почувства тези положителни ефекти.

6. За да носите каквито дрехи пожелаете

Когато отслабнем, имаме по-голям избор на облекло. За някои хора това не е толкова важно. За други е голямо предимство, най-вече защото някои магазини не предлагат дрехи в голям размер.

Въпреки че това по-скоро е свързано с външния вид, свободата да изберете каквито дрехи пожелаете, е нещо, което ще ви накара да се чувствате по-щастливи.
Но, в крайна сметка, всичко се свежда до това, че основната причина за да отслабнем трябва да е свързана със здравето. Винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист. Той ще помогне за изготвяне на програма с подходящи упражнения и диетичен режим, съобразен с график и начина ви на живот.