5 съвета за отслабване и как да задържите килограмите си

Не се доверявайте на бързите режими за загуба на тегло, а добавете повече протеини и здравословни мазнини към диетата, и правете упражнения всеки ден
5 съвета за отслабване и как да задържите килограмите си

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Да загубим килограмите си е нещо повече от физическо тяло в добра форма. Необходим е баланс за насърчаване на доброто здраве и предпазване от болести.

В нашия модерен заседнал и нездравословен свят хиляди хора се борят със затлъстяването и наднорменото тегло всеки ден. Тези състояния също така носят много други рискове.

Изгарянето на мазнини и загубата на тегло не е нещо, което можете да постигнете за 1 нощ, и ако не положите усилия, няма да видите никакви резултати.

 

Някои съвети за отслабване включват премахването на определени храни от менюто, които пречат на прогреса в допълнение към приемането на редовна практика от упражнения и промяна на други навици, които играят съществена роля за постигане на целта да отслабнете и да поддържате килограмите си.

Всеки иска да го направи, но малцина успяват да се справят успешно. Ето защо в днешната статия искаме да споделим с вас 5 основни съвета, които ще помогнат да постигнете и поддържате килограмите си веднъж и завинаги.

Списък на съвети за отслабване и задържане на килограмите си

1. Обърнете внимание на въглехидратите, които приемате

2-vuglehidrati

Въглехидратите съществуват във всички храни до известна степен и затова е важно да следите приема им, за да отслабнете.

Един от най-добрите начини да упражнявате контрол е да изберете храни на базата на техния гликемичен индекс (GI), за да помогнете за намаляване на образуването на мастна тъкан.

Опитайте да разнообразявате храните, което също ще ви спаси да се отегчите от една и съща храна.

2. Не се залъгвайте с “чудотворни диети”

Загуба на килограми само за няколко дни? Разбира се, това може да е възможно, но не и без много болка и усилия. Съветите за бързите начини за отслабване продължават да растат непрекъснато. Проблемът е, че тези “чудотворни диети” ви излагат на множество рискове и много пъти имат само временни резултати.

Нека да обясним. Тези видове “планове на хранене” могат да създадат опасни ефекти, които не отговарят на основните хранителни нужди на тялото за оптимално функциониране.

В допълнение към това, след като сте приключили с диетата, вероятно чувството на тревожност и глад ще се върнат, карайки ви да консумирате дори още повече калории, отколкото преди.

Ето защо най-добре е да преследвате курс за отслабване чрез приемане на балансирана и здравословна диета като средиземноморската диета.

3. Яжте повече здравословни мазнини

zdravoslovni maznini

Може би смятате, че за да се отървете от килограмите си,  трябва да премахнете всички мазнини от диетата, защото те обикновено са с високо съдържание на калории.

Но трябва да имате предвид, че съществува изобилие от здравословни мазнини като ненаситени мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира оптимално.

Добра идея е да премахнете червеното месо, наденицата и тестените изделия. Те са с високо съдържание на наситени мазнини и  “натравят” тялото.

Един от най-добрите съвети, за да отслабнете и да поддържате килограмите си, е да се опитате да увеличите консумацията на омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в зехтина, мазната риба, ядките и семената.

4. Правете упражнения всеки ден

Никога нямате време за фитнес? Това не е извинение за пропускане на ежедневните упражнения. Може дори да направите една разходка за половин час или някоя друга дейност, за да поддържате този отличен навик. Всички списъци от съвети за отслабване включват поне някаква ежедневна активност.

Физическата активност ускорява сърдечния ритъм, подобрява обмяната на веществата и е един от най-ефикасните начини за намаляване на мазнините в тялото, докато се изгражда мускулна маса.

5. Яжте здравословна закуска

закуска килограми

Ако сутрин бързате или нямате време да готвите, това ще е перфектното оправдание за пропускане на здравословна закуска.

Но тя е  би най-важното хранене за деня, когато става въпрос за поддържане на здравословно тегло.

Така че забравете за този лош навик да пиете само чаша кафе или чай и отделете време, за да приготвите пълноценна закуска.

В идеалния случай първото хранене за деня трябва да включва:

  • Калории: между 20 до 25% от дневния прием
  • Въглехидрати: между 50 до 60% от калориите в закуската трябва да бъдат от въглехидрати
  • Протеини: изберете висококачествени протеини като мляко, яйца или постно месо
  • Мазнини: мазнините трябва да представляват 25% от приема на калории от закуската чрез зърнени храни, млечни продукти или яйца
  • Витамини и минерали: тези, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, които може да консумирате сурови като сок или в смути.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.