Как си вредите без да го осъзнавате

Да живеете в миналото само ви ограничава и изпълва с тъга. Спрете да вредите на себе си!
Как си вредите без да го осъзнавате

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Макар да ви се стори егоистично, от време на време трябва да мислите за себе си и да престанете да си вредите, бидейки „заклещени“ в миналото или излизайки от равновесие, тъй като изисквате прекалено много от себе си.

Да се обичате е нещо първостепенно, но колко пъти си казвате, че се държите егоистично?

Накрая се оказва, че да се грижите за себе си е срамно. Поради това започвате да си вредите, без да осъзнавате това.

Вероятно вярвате, че да се грижите за себе си е начин да създадете една перфектна представа за личността си в очите на другите хора, на които постоянно угаждате…. Точно обратното, като не се уважавате и не се грижите за себе си, само си вредите.

Има много начини, по които си вредите. Някои от тях са доста неуловими, трудни за разпознаване. Ето защо смятаме да поговорим за няколко начина, нанасяте вреда на себе си, без да си давате сметка за това.

Осъзнайте, че като си вредите, вие парче по парче се „изяждате“ и това ви кара да се изпълвате с тъга.

като си вредите се изпълвате с тъга.

Вредите си, когато казвате „да“, вместо „не“  

Да доставяме удоволствие на другите е един от основните принципи, в който сме възпитавани. Поради някаква причина самите ние искаме да сме приятелски настроени към всеки друг.

Това ни кара да се чувстваме зле, когато казваме „не“ или просто отказваме да правим нещо. Живеем в общество, в което не сме свикнали да казваме „не“ в отговорите си. Така се оказвате в порочен кръг. Вредите си, когато поставяте чуждите потребности пред своите собствени.

Вие сте на първо място и трябва да се цените. Ако не го правите, никой друг няма да го направи.

В допълнение ще ви бъде от полза да започнете да казвате „не“, когато наистина искате да кажете „не“. От страх как другите биха реагирали, колко пъти сте се проваляли в изразяването на истинските си намерения? Това може да бъде началото на нов живот, подчинен на искреност към себе си и обкръжението ви.

Вредите си, когато настоявате да бъдете перфектни

Вероятно вярвате, че е задължително да сте перфектни в очите на другите. Тази представа ви изпълва със страх от провал и грешки, които провокират чувство за вина.

вредите на себе си ако вярвате че е задължително да сте перфектни в очите на другите.

За да спрете да изисквате от себе си да бъдете перфектни, трябва да започнете да игнорирате мнението на другите. Ако обръщате внимание на чуждите оценки, резултатът ще бъде налице – вие няма вече да бъдете себе си. Ще се превърнете в човека, който всички около вас искат да бъдете.

Вредите си, ако не си позволявате удоволствия

Нормално е да пазите някои удоволствия за специални ситуации, но ако постоянно отлагате нещо, което би ви харесало, никога няма да успеете да му се насладите.

Ваканции, следобеден сън, подарък, онова яке, което толкова много искате да имате…

Помнете, че имате един живот и ако не го живеете сега, то кога? Времето лети и е възможно утре да не можете да направите това, което истински желаете. Спрете да отлагате това, което обичате  и желаете. Направете го сега!

Спрете да отлагате това, което обичате да правите и да вредите на себе си

Лесно е да се каже, но съвсем друго да се направи. Самите вие се ограничавате. Поради това само вие можете да елиминирате съществуващите бариери. Ако искате да се поглезите, направете го сега. Насладете се на живота. Не го отлагайте.

Вредите си, ако не живеете в настоящето

През целия си живот ще правите много грешки, за които ще съжалявате.

Успехът е да знаете как да приемате своите несъвършенства и да се учите от тях.

Да живеете в миналото само ви ограничава, а не бива да допускате това. Трудно е да се освободите от миналото, когато то ви е завладяло. То ви прави по-тъжни и по-неудовлетворени. Не ви позволява да преодолеете моменти, които ще се повтарят често в живота.

Тъй като миналото е зад нас, сега е времето за живот в настоящето. Подобно на вашите желания, вие живеете тук и сега. Това е единственото важно нещо. Трябва да извлечете максимума от настоящия момент.

ако сте идентифицирали проблемае време да спрете да си вредите сами

Сигурно ви се е случвало да си навредите по някой от описаните начини? Ако сте идентифицирали проблема, време е да извлечете поуки от него и да престанете да повтаряте грешките си. В противен случай едно и също нещо ще продължи да ви потапя във водовъртеж от емоции и негативни настроения.

Време е за промяна, продължете напред и спрете да си вредите, без да го осъзнавате.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.