Злопаметните хора никога не прощават и не забравят

Злопаметните хора често отричат, че са такива. Те смятат, че прощават на хората, което е далеч от истината.
Злопаметните хора никога не прощават и не забравят

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Злопаметността е негативно чувство, което истински може да навреди на психичното здраве на човека. Причината е, че злопаметните хора са неспособни да забравят и да прощават на другите за травмите, които са им нанесени.

Дали става въпрос за нещо казано или направено от другите, но този тип хора никога не успяват да открият щастието. Те живеят постоянно с товар на плещите. Неспособни да прощават, а това води до още по-голямо чувство за горчивина.

Злопаметността се различава от отмъстителността

Някои хора може да смятат, че злопаметността и отмъстителността вървят ръка за ръка. Това обаче са две различни неща. Злопаметността е усещане за нараненост, което ни кара да искаме другият да си плати за стореното срещу нас.

Отмъстителността на свой ред представлява нашето собствено поведение спрямо друг човек. При него съществува намерение да направим всичко възможно, за да превърнем живота му в истински ад заради това, което ни е сторил.

Злопаметните хора потискат своята омраза и гняв.

Макар злопаметността и отмъстителността често да вървят заедно, един злопаметен човек обикновено е пасивен и никога няма да изпълни своите пъклени желания. Това е нещо съвсем различно от нещата, на които са способни истински отмъстителните хора.

Злопаметните хора потискат своята омраза и гняв. Те може да желаят другият да се разболее, но рядко биха направили нещо, за да се случи това на практика. Те се посвещават на критикуването, съденето, надменността и разпространяването на отровното си поведение.

Характеристики на злопаметните хора

Сега, когато знаем малко повече за злопаметността, вероятно искате да попитате как да разпознаем злопаметния човек. Кои са характеристиките, за които да се оглеждаме?

Нека да очертаем някои от тях:

Злопаметните хора никога не прощават и не забравят

Злопаметните хора никога не прощават и не забравят

Някои хора прощават, но не забравят. Злопаметните лъжат самите себе си и казват, че са простили на някого. Вътрешно обаче, те все още са заложници на своите негативни емоции спрямо другия.

Те не се учат от миналото

Те са постоянно заклещени в него. Сякаш по никакъв начин не са способни да се поучат от негативния опит и да продължат напред.

Те никога не грешат

Хората, които таят в себе си злопаметност, смятат, че са перфектни и никога правят грешки. Това ги прави изключително непреклонни, когато другите около тях действат по начин, който не им допада.

Лесно се обиждат

Може да е истински трудно да се справите със злопаметен човек. Каквото и да му кажете или да направите, то ще го обиди.

Те смятат, че са по-добри от другите

Болката, която някой им е причинил, ги кара да приемат ролята на жертва. Това обаче им пречи да виждат ясно грешката в начина си на мислене. Тяхното възприятие за реалността често е погрешно.

Животът е сапунена опера

Животът на отмъстителния или злопаметен човек се определя от неговата несигурност и неспособност да превъзмогне миналото. Получава се нещо като сапунена опера, в която той винаги е жертвата.

Това звучи ли ви някак познато? Разпознавате ли някоя от тези характеристики в самите себе си? Злопаметността, подобно на всяка друга емоция, може да бъде преодоляна. За целта трябва да сте наясно, че я изпитвате.

Всеки е надарен със способността да се променя

Ако улавяте, че характеристиките, които споменахме, описват самите вас, важно е да споделите това с хората в живота ви. Опитайте се да бъдете отворени към чуждото мнение и да изслушате какво имат да кажат.

Получава се нещо като сапунена опера, в която той винаги е жертвата.

Комуникацията с другите и споделянето на гледни точки помага за това, да разберете къде грешите. По този начин ще осъзнаете защо задържате злопаметността вътре в себе си и ще можете да намерите начина, по който да се освободите от нея.

Този процес може да бъде труден. Злопаметните хора често отричат, че са такива. Те смятат, че прощават на хората, което е далеч от истината.

Поради това всеки човек трябва да знае как да приема честно критиката и да осъзнае, че не винаги ще му харесва това, което изричат любимите хора в живота му по негов адрес.

Ако познавате някого или сте човек, който има навика да задържа у себе си злопаметност, имайте предвид, че всеки е способен да се променя.

Затова не се заблуждавайте, че един злопаметен човек ще остане такъв завинаги. Ако емоцията бъде осъзната, тя лесно може да бъде изведена навън.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.