5 слабо познати симптоми на диабета

Пърхотът и хъркането също са сред тях, вижте кои са и другите
5 слабо познати симптоми на диабета

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Диабетът е заболяване, което възниква, когато нивата на глюкозата в кръвта са твърде високи. Някои симптоми на диабета понякога се свързват с увреждне на очите, бъбреците и нервите.

Не всеки диагностициран с диабет има обичайните признаци като жажда, изтръпване на ръцете или краката, необяснима загуба на тегло и често уриниране.

Днес бихме искали да поговорим за някои от по-малко известните симптоми на диабета. Ако страдате от един или повече от тези симптоми на диабета, трябва да се консултирате с личния лекар незабавно.

Дразнене на кожата

Един от най-малко познатите симптоми на диабета се появява, когато нивата на глюкоза в кръвта надвишат нормалните стойности. Това води до суха кожа, която сърби.

Сърбежът може да се появи по дланите, ръцете, краката и ходилата. Така че, ако кожата ви е раздразнена или ви сърби, се уверете, че това не е причинено от лошото време. Ако е така, проверете кръвната си захар.

Диабетът се отразява на кръвообращението и на крайниците там, където обикновено възниква това дразнене на кожата.

Пърхот или сух скалп

Много хора никога не си представят, че това може да е симптом на диабет. Когато имате излишък на захар в кръвта, тялото обикновено се опитва да я изхвърли в урината.

Въпреки това като отстраните излишната течност от тялото, някои области започват да страдат от дехидратация. Това причинява образуването на люспи върху кожата на главата, което е едновременно неприятно и дразнещо.

Това може също така да предизвика себореен дерматит, наричан най-често пърхот. Тъй като кожата е най-големият орган на тялото, той може да се разпространи в целия скалп.

В допълнение, възпалението в тази област осигурява подходящи условия за растеж на гъбичката питоспорум, причинявайки пърхот.

Този микроорганизъм се храни с масла на скалпа и може бързо да се разпространи само за няколко дни. Проявява се като познатите бели люспи.

Хъркането

Този симптом може да ви изненада малко. Дихателните проблеми по време на сън може да повишат нивата на кръвната захар. Това състояние е известно като сънна апнея.

Най-добре е да предотвратите този симптом поради факта, че може да накара тялото да освободи хормони на стреса по време на сън. Това значително повишава нивото на глюкозата в кръвта.

Това е от съществено значение за лечението и предотвратяване появата на диабет.

Хъркането е свързано с редица заболявания, които може би мислите, че нямат нищо общо с диабета.

Въпреки това, това може да бъде доминиращ фактор за развитието на диабет, тъй като е причинено от прекъсване на нормалното дишане, свързано с мускула, който свива дихателните пътища.

Хъркането затруднява кислорода да влезе в белите дробове, което прекъсва метаболизма на глюкозата.

Проблеми със слуха

Знаете ли, че загубата на слуха може да е признак на диабет?

Ако забележите, че увеличавате звука на телевизора, защото е трудно да чувате или ако трябва да карате другите хора да повтарят няколко пъти нещо консултирайте се с личния лекар.

Няколко проучвания са показали, че загубата на слуха може да е знак за появата на диабет.

Тези, които имат повишени нива на кръвната захар е по-вероятно да имат слухови проблеми, отколкото тези с нормални нива на глюкозата.

Това се дължи на факта, че много високите нива на глюкоза увреждат нервите и кръвоносните съдове на вътрешното ухо. Това уврежда тяхната функция.

Промени със зрението – един от необичайните симптоми на диабета

симптоми на диабета

Диабетът води до промени в течностите на организма и това може да повлияе на зрението. Това е наистина чест симптом. Някои пациенти може действително да започнат да виждат по-добре, преди да са били диагностицирани с болестта.

Изведнъж може вече да не се нуждаете от очила, защото виждате по- добре без тях. Когато това се случи, подобрението не е постоянно. След като нивата на глюкозата се стабилизират, пациентът отново трябва да започне да носи очила.

Но не се притеснявайте, това не е същото като диабетна ретинопатия. Диабетната ретинопатия се появява, когато кръвоносните съдове зад окото се запушат.

В ранните етапи на диабет, очите не са в състояние да се фокусират, защото нивата на глюкозата са твърде високи.

Това може да предизвика промени във формата на очите, но не означава, че ще загубите зрението си заради диабет.

Тези симптоми често се пренебрегват, защото те обикновено се свързват с други заболявания.

Ако забележите някоя от тези промени в тялото си, включително и най-често срещаните симптоми, най-добре е да се консултирате със специалист. Той ще ви даде правилната диагноза и лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.