Домашни рецепти против пърхот

· 18.01.2017

Пърхотът е много често срещан проблем на скалпа. Той е много неудобен, защото може да причини силен сърбеж и в повечето случаи значително понижава самочувствието на хората.

Какво причинява пърхот?

Има много фактори, които могат да го причинят. Дължи се главно на гъбички, стрес, или дерматит, както и хормонални промени. За щастие, има ефективни начини с продукти, които имате у дома си да се справите с този проблем за един много кратък период от време.

В тази статия ще ви дадем някои важни препоръки, които можете да следвате, за да се реши този проблем, или в най-добрия случай пърхотът да ви се махне от главата.

Изплакване с лимонена вода

2-limon

Поставете корите от три лимона в литър кипяща вода. Оставете го да се охлади и след това го приложете директно върху главата и скалпа. Нека да остане в продължение на десет минути, след което изплакнете с прясна вода. Повторете този процес най-малко два пъти седмично, за да получите най-добри резултати.

Лечение със сминдух

Накиснете семена от сминдух за една нощ (една чаена чаша е достатъчна). На следващия ден втрийте пастата изобилно в скалпа си. Оставете я да преседи 20 минути и изплакнете с вода. Можете да повторите колкото пъти е необходимо. Лечението със сминдух е подходящо също така за акне и косопад.

Лечение с гел от алое вера

3-aloe-vera
Растението алое вера притежава редица антибактериални и противогъбични свойства, които ви позволяват да излекувате пърхота много бързо. За да направите това лечение, просто прилагате гел от алое вера директно на скалпа и го оставяте в продължение на половин час. След това измийте косата с мек шампоан. Ако желаете, можете да правите това лечение най-малко два пъти седмично.

Лечение с цвекло и джинджифил

Това е един много ефективен и лесен метод на лечение. Всичко, от което се нуждаете, е малко джинджифил и цвекло. В блендер поставяте джинджифила и цвеклото с малко вода, за да получите гладка паста. Намажете скалпа си и оставете сместа да престои една нощ. Измийте си косата на следващия ден.

Лечение с листа от мелия

За това лечение се използват десет листа от мелия. Варете ги в продължение на тридесет минути. След това излейте водата и намачкайте листата, нанесете сместа върху косата си и я оставете да действа в продължение на един час. След като мине този период от време косата се измива внимателно.

Лечение с босилек и амла

4-bazil

Босилекът е известен на много различни места по света и е бил използван като лечебно растение в продължение на векове, тъй като има много свойства и предоставя безброй ползи за много аспекти на здравето ви.

За да направите това лечение против пърхот, отделете няколко листа и ги смлете, докато се образува паста. Добавете малко прах от амла и приложете сместа върху скалпа. Оставете го да действа в продължение на половин час и след това измийте косата си добре.

Запомнете това…

Домашните рецепти за лечение на пърхот, които сме ви препоръчали са много ефективни. Можете да опитате с една от тях – ако не помогне, опитайте с друга. Не опитвайте всички по едно и също време! Може да има неочаквана реакция и да не получите желаните резултати.

Въпреки че сте опитвали различни процедури, не получавате добри резултати? Трябва да се срещнете със специалист, защото в много случаи може да страдате от по-сериозен проблем, който изисква лечение с медикаменти.