Съвети и домашни средства срещу хъркането

Отслабнете - доказано е, че излишните килограми са сред основните фактори за проявата на това състояние.
Съвети и домашни средства срещу хъркането

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Победата срещу хъркането е трудна, но не и невъзможна мисия.

Според статистики 45% от възрастните хора хъркат от време на време. Хъркането се проявява, когато езикът, небцето и мъжецът вибрират в посока сливиците и лимфните възли. По принцип то е знак, който говори за наднормено тегло или затлъстяване. Асоциира се също така с обичайна настинка, алергия, консумация на твърде много алкохол преди сън и пушене на цигари.

Независимо каква е причината за хъркането ви, то може да бъде изключително неприятно за хората край вас. Трябва да знаете още, че хъркащите хора страдат от проблеми със съня, тъй като самото  състояние понякога провокира внезапно събуждане през нощта.

Можете да заложите на няколко натурални средства, които успешно облекчават този проблем. Ако хъркането е постоянно явление, добра идея е да се консултирате с лекар. Той ще помогне от гледна точка на това, да нямате проблеми с дихателната система.

Съвети за спиране на хъркането

Съвети за спиране на хъркането
 • Спете настрани

Когато спите по гръб, езикът и небцето се свличат назад към гърлото, блокирайки дихателния път и провокирайки хъркане. Ако не можете да спите настрани, няколко трика ще са ви от помощ – например слагането на тенис топка зад гърба. Ако решите да се извъртите отново по гръб, топката мигновено ще създаде дискомфорт и ще се върнете в странична позиция.

 • Използвайте допълнителни възглавници

Опитайте се да спите с допълнителни възглавници, които да повдигнат нивото на главата по отношение на тялото. По този начин поддържате дихателните пътища отворени и няма да хъркате.

 • Отслабнете

Ако страдате от наднормено тегло или затлъстяване, важно е да обмислите възможностите за редуциране на излишните килограми, ако искате да спрете на хъркате. Затлъстяването води до редица здравословни проблеми и е основен фактор за появата на хъркане.

 • Спрете пушенето

Тютюнопушенето дразни и възпалява горните дихателни пътища, а това води до силно хъркане. Спирането на цигарите е отлично решение, когато искате да се отървете от неприятното за всички около вас хъркане и искате да подобрите качеството на живот.

 • Избягвайте консумацията на алкохол преди сън

Консумацията на алкохол до 3 часа преди лягане може да доведе до отпускане на езика, сливиците и небцето. Това води до силни вибрации по време на дишане, докато спите.

Ефикасни средства срещу хъркането

Ефикасни средства срещу хъркането
 • Правете гаргара с мента

Когато хъркането е провокирано от настинка или алергия, ефикасно натурално средство срещу хъркането е гаргарата с мента непосредствено преди сън. За да я приложите, необходима ви е капка масло от лютива мента и чаша студена вода. Направете гаргара с получената смес, като в никакъв случай не я преглъщайте. Друг вариант е да приготвите ментов чай – правете гаргара с него.

 • Чай от коприва

Ако хъркането е провокирано от алергии или други респираторни проблеми, важно е да проветрите добре спалнята и да се отървете от всякакви запрашени и мръсни вещи. Препоръчително е да консумирате чаша чай от коприва. Пригответе го, като добавите чаена лъжица сухи листа коприва към чаша кипнала вода. Покрийте чашата и оставете да се запари за 5 минути. Копривата представлява натурален антихистамин.

 • Лук

Класически начин за справяне с и победа срещу хъркането е да нарежете глава лук на две, след това да я подсолите и да я сложите близо до леглото си.

 • Сол и сода бикарбонат

Това средство отпушва носа и дихателните пътища, когато страдате от проблем като хъркането. За целта смесете чаша вода със стайна температура с 1/2 чаена лъжица сол и щипка сода бикарбонат. Изплакнете ноздрите с това средство, използвайки спринцовка за нос, непосредствено преди лягане.

 • Зехтин и запръжка от масло и брашно

За да приготвите това домашно средство, необходими са ви 50 гр. запръжка от масло и брашно. Сложете я в буркан, а отгоре сипете зехтин. Покрийте и съхранявайте на студено и тъмно място в продължение на 2 седмици. След това нанесете получената смес върху носа, гърлото и врата преди заспиване.

 • Упражнения

Като част от усилията да свалите излишните килограми, струва си да започнете да тренирате редовно. Упражненията са ключът към редуцирането на подкожните мазнини. Започнете с 30-минутна тренировка дневно и скоро ще забележите положителния резултат и в битката си срещу хъркането.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.