Тази техника може да открие рака на стомаха само за два часа

· 01.05.2017
Важно е рака на стомаха да бъде открит възможно най-бързо, а тази техника може да го направи само за два часа с помощта на кръвна проба.

Ракът на стомаха е петият най-често срещан злокачествен тумор в световен мащаб. Въпреки че специалистите не са сигурни за причината за този вид рак, те знаят, че ключа за ефективната борба срещу коварното заболяване е откриването му в ранен стадий.

Най-неприятният факт за тази болест е, че често първоначално пациентите показват симптоми, характерни за забързаният начин на живот и хранене, което имаме. Говорим за симптоми като: чувство за ситост, усещане за тежест в стомаха и нарушено храносмилане.

Този вид рак е достигнал по-напреднал стадий в развитието си, ако болният се оплаква от необяснимо отслабване или от кръв в изпражненията. На този етап са необходими по-агресивни методи за борба срещу раковите клетки.

През месец май миналата година група млади учени от Мексико, Гърция и Чили създават биомаркер, който помага за откриването на рака на стомаха в ранен стадий.

Тази техника изисква единствено кръвна проба и времетраене от два часа, докато излязат резултатите на пациентите, изследвани за рак на стомаха. Ако повече хора се подложат на това, с сигурност ще удължи продължителността на живота на засегнатите от тази болест.

Затова и бихме искали да споделим с вас тези добри новини.

Вижте и: Куба разработи противоракова ваксина

Рака на стомаха и необходимостта от ранно диагностициране

Ракът на стомаха не е толкова често срещан и агресивен, както този на белите дробове. Но въпреки това всяка година един милион души по света чуват от своя лекар диагнозата рак на стомаха.

Ако тази болест бъде открита в напреднал стадий, борбата срещу нея е доста трудна.

Този вид тумор е най-често срещан в страните, разположени по тихоокеанското крайбрежие. Ракът на стомаха често възниква и в резултат на тютюнопушене. Друг фактор водещ до появата на тази болест е бактерията хеликобактер пилори (helicobacter pylori).

  • Въпреки че съществува в лигавицата на стомаха на много хора, тази бактерия може да се съчетае с други фактори и така да доведе до появата на ракови клетки.
  • Хеликобактер пилори е предвестник на този вид рак, ако човек притежава специфичен ген: cagA, свързан с цитотоксина.

Затова можем да заключим, че вероятността за появата на рак на стомаха е в резултат от комбинация между начина ни на живот, храната, която приемаме, генетичната ни предразположеност и наличието на различни токсини от околната среда.

Ракът на стомаха е болест, от която трудно можем да се предпазим. Но въпреки всичко специалистите ни успокояват, че около 90% от болните се справят с тази диагноза, ако болестта е открита в ранен стадий.

Ето защо най-новите постижения за ранното откриване на болестта са толкова важни.

Създателите на биомаркера

Чилийският инженер Алехандро Тоцил (Alejandro Tocigl), гръцкият учен Фотеини Христодулу (Foteini Christodoulou) и мексиканският инженер по електроника Хорхе Сото (Jorge Soto) са създателите на биомаркера.

  • Тези млади учени създават биомаркера за диагностициране или изключване на рака на стомаха в пациента. Процедурата изисква само кръвна проба.
  • Те работят по програмата на Singularity University, финансирана от Google и NASA. Целта на инициативата е да се потърсят решения за различни медицински и социални проблеми.
  • Изследванията и разработването на този биомаркер за резултат на три годишен проект на Калифорнийския университет, Сан Франциско (UCSF).

Препоръчваме: Усещане за пеперуди в стомаха: Някои от възможните причини

Няколко капки кръв могат да спасят живота ни

Отдавна очакваме нов начин за откриване на рака на стомаха.

В момента специалистите поставят диагноза на пациентите, показващи симптоми на тази болест чрез прегледи, като пациентите трябва да изчакат известно време за резултатите си. По време на тези прегледи лекарите извършват процедури като ендоскопски наблюдения и други видове изследвания, които са сложни, инвазивни и скъпи.

  • Нещо толкова лесно като добавянето на биомаркер към традиционния кръвен тест може да спомогне ранното откриване на рака на стомаха. Тази диагноза може да бъде поставена, дори преди пациентът да се оплаче от каквито и да е било симптоми.
  •  Машина, наречена Miroculus, анализира кръвната проба на пациента. Тази машина разчита молекулите свързани с рака в кръвта на пациента.
  • Miroculus поставя диагноза в рамките на два часа. Машината работи просто, сигурно и ефикасно. Прогнозите са машината да бъде предоставена и на останалите държави по света от 2018 година.
  • В светлината на добрите резултати на тази машина, много специалисти се надяват да добавят още подобрения. Целта е Miroculus да може да открива други видове рак и болести.
  • Нека да обобщим казаното – този биомаркер, използван заедно с Miroculus, е икономичен начин за диагностициране на рака. Освен това може да намали разходите и за другите изследвания. Освен това дава ранна и надеждна диагноза. Но както вече споменахме, машината ще се предлага след 2018 година.

Бихме искали да ви напомним още веднъж, че е изключително важно да посетите лекаря си, веднага щом забележите промяна в тялото си. Това ще помогне за ранното откриване на рака или друг вид болести.

Не забравяйте, че ранното откриване на болестта може да спаси живота ви.