Обувките – ключови при болки в стъпалата

· 31.05.2016
Пригответе 2 л. чай от лайка и потопете краката си в него за 20 минути

Стъпалата започват да носят цялата тежест на тялото от мига, в който станете от леглото. Разхождате се из къщата, тичате, когато бързате за някъде, носите неудобни високи обувки и като цяло излагате стъпалата на ежедневен стрес и натоварване. Нормално е в определен момент да усетите болки.

„Мъките“ на тази част от тялото не се изчерпват дотук. Стъпалата са изложени на риск от заболявания, инфекции и други типове проблеми, които повлияват негативно качеството на живот на човека.

Истината е, че повечето хора не се замислят за стъпалата, докато не започнат да изпитват болка. Изборът на обувки е една от основните причини за появата на болки в стъпалата.

Поради това посвещаваме днешната статия на някои от най-простите съвети за облекчаване и предпазване от различни проблеми, свързани с типа обувки.

Прости съвети за обувките срещу болка в стъпалата

Ако любимият ви чифт обувки предизвиква възпаляване на стъпалата, трябва да хвърлите задължително поглед на следващите съвети. Те ще донесат желаното облекчение.

Променете начина, по който връзвате обувките

Понякога, без дори да осъзнавате това, можете да връзвате така обувките си така, че да провокират болка и умора на стъпалата. Добра идея е да избягвате обувките, които изисква стягане на връзките. Все пак не е за предпочитане да носите и хлабави обувки. Потърсете баланс.

Пробвахте ли да добавите връзки на обувките на високи токчета?

obuvki na visok tok 1

Ако сте свикнали да носите обувки на високи токчета, то със сигурност знаете – те не са от най-удобните. Помислете дали можете да добавите връзки към тях, за да подобрите баланса и сигурността, когато ходите.

Правете почивки

Ако носите тесни обувки или високи токчета и не можете да ги замените с по-удобни, добра идея е да правите почивки през деня. Свалете обувките и позволете на стъпалата да отпочинат. Така ще стимулирате кръвообращението.

Друга идея е да повдигнете стъпалата на високо за 5 минути. Така също подобрявате циркулацията на кръвта.

Опитайте подложките от гел за свода на стъпалата

stelki

Те се слагат в обувките, за да намалят максимално вредното въздействие, когато носите високи токчета. Можете да ги откриете в магазините за обувки.

Пазете стъпалата от мазоли

Най-добрият начин да се предпазите от болки в стъпалата е като работите върху профилактиката. Ако подозирате, че чифт обувки ще предизвикат появата на мазоли, препоръчително е да сложите чорап срещу мазоли или лепенка, която ще предпази кожата от протриване.

Обувките прекалено тесни ли са?

razshiryavane s led

Този проблем е често срещан при обувки, които се изработват от кожа или други материи. За да го разрешите, сложете торбичка, пълна с вода в обувките, след това ги замразете. Така ще провокирате разширяване до желаната степен. Друг начин е да сложите допълнителна стелка, въпреки че по този начин рискувате да направите обувката неудобна.

Натурални средства при болки в стъпалата

Съществуват натурални средства при болки в стъпалата, които отпускат краката и носят облекчение.

Накисване в солена вода

Класически разтво за накисване на стъпалата са английската или каменната сол. Те представляват отличен начин за облекчаване на болки в стъпалата и предпазват кожата от изсушаване и втвърдяване.

Изсипете 1/2 чаша сол в съд с гореща вода. Потопете стъпалата за 20 минути.

Накисване в чай от лайка

nakisvane v lajka

Лайката оказва противовъзпалителен и успокояващ ефект и може ефикасно да облекчи болки в стъпалата. Извлечете ползите от лайката, като приготвите 2 л. чай. Потопете краката си в него за 20 минути.

Друг начин е да наложите употребени чаени торбички лайка директно върху стъпалата – там, където усещате възпаление.

Накисване в чай от джинджифил

Джинджифилът е познат в цял свят със свойството си да облекчава болката и възпалението. Той е идеален за справяне с различни здравословни проблеми.

Пригответе чай от пресен джинджифил. Той ще успокои възпалените стъпала за минути и ще отпусне краката след продължителен работен ден.

Сложете голямо парче джинджифил в тенджера с кипяща вода. Запарете за 5-10 минути. Щом разтворът се охлади, накиснете стъпалата в него.

Масаж

masazh na stupalata

Последното средство, което ще представим, представлява масажът на стъпалата. Ако денят е бил ужасно натоварващ и усещате болки в стъпалата, не се колебайте да им направите (или да ви направят) масаж със зехтин, масло от мента или лавандула.