Обувките - ключови при болки в стъпалата

Пригответе 2 л. чай от лайка и потопете краката си в него за 20 минути
Обувките - ключови при болки в стъпалата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стъпалата започват да носят цялата тежест на тялото от мига, в който станете от леглото. Разхождате се из къщата, тичате, когато бързате за някъде, носите неудобни високи обувки и като цяло излагате стъпалата на ежедневен стрес и натоварване. Нормално е в определен момент да усетите болки.

“Мъките” на тази част от тялото не се изчерпват дотук. Стъпалата са изложени на риск от заболявания, инфекции и други типове проблеми, които повлияват негативно качеството на живот на човека.

Истината е, че повечето хора не се замислят за стъпалата, докато не започнат да изпитват болка. Изборът на обувки е една от основните причини за появата на болки в стъпалата.

Поради това посвещаваме днешната статия на някои от най-простите съвети за облекчаване и предпазване от различни проблеми, свързани с типа обувки.

Прости съвети за обувките срещу болки в стъпалата

Ако любимият ви чифт обувки предизвиква възпаляване на стъпалата, трябва да хвърлите задължително поглед на следващите съвети. Те ще ви донесат желаното облекчение.

Променете начина, по който връзвате обувките

Понякога, без дори да осъзнавате това, можете да връзвате обувките си така, че да провокират болка и умора в стъпалата. Добра идея е да избягвате обувките, които изисква стягане на връзките. Все пак не е за предпочитане да носите и хлабави обувки. Търсете баланс.

Пробвахте ли да добавите връзки на обувките на високи токчета?

избор на обувки и болки в стъпалата

Ако сте свикнали да носите обувки на високи токчета, то със сигурност знаете – те не са от най-удобните. Помислете дали можете да добавите връзки към тях, за да подобрите баланса и сигурността, когато ходите.

Правете почивки

Ако носите тесни обувки или високи токчета и не можете да ги замените с по-удобни, добра идея е да си правите почивки през деня. Свалете обувките и позволете на стъпалата да отпочинат. Така ще стимулирате кръвообращението.

Друга идея е да повдигнете стъпалата на високо за 5 минути. Така също подобрявате циркулацията на кръвта.

Опитайте подложките от гел за свода на стъпалата

стелките облекчават неприятните болки в стъпалата

Те се слагат в обувките, за да намалят максимално вредното въздействие, когато носите високи токчета. Можете да ги откриете в магазините за обувки.

Пазете стъпалата от мазоли

Най-добрият начин да се предпазите от болки в стъпалата е като работите върху профилактиката. Ако подозирате, че чифт обувки ще предизвикат появата на мазоли, препоръчително е да сложите чорап срещу мазоли или лепенка, която ще предпази кожата от протриване.

Обувките са прекалено тесни?

тесните обувки предизвикват болки в стъпалата

Този проблем е често срещан при обувки, които се изработват от кожа или други материи. За да го разрешите, сложете торбичка, пълна с вода в обувките, след това ги замразете. Така ще провокирате разширяване до желаната степен. Друг начин е да сложите допълнителна стелка, въпреки че по този начин рискувате да направите обувката неудобна.

Натурални средства при болки в стъпалата

Съществуват натурални средства при болки в стъпалата, които отпускат краката и носят облекчение.

Накисване в солена вода

Класически разтвор за накисване на стъпалата е този с английска или каменна сол. Това е отличен начин за облекчаване на болки в стъпалата и предпазване на кожата от изсушаване и втвърдяване.

Изсипете 1/2 чаша сол в съд с гореща вода. Потопете стъпалата за 20 минути.

Бани с чай от лайка

баните с чай от лайка против болки в стъпалата

Лайката оказва противовъзпалителен и успокояващ ефект и може ефикасно да облекчи болки в стъпалата. Извлечете ползите от лайката като приготвите 2 л чай. Потопете краката си в него за 20 минути.

Друг начин е да наложите използвани чаени торбички лайка директно върху стъпалата – там, където усещате възпаление.

Бани с чай от джинджифил

Джинджифилът е познат в цял свят със свойството си да облекчава болката и възпалението. Той е идеален за справяне с различни здравословни проблеми.

Пригответе чай от пресен джинджифил. Той ще успокои възпалените стъпала за минути и ще отпусне краката след продължителния работен ден.

Сложете голямо парче джинджифил в тенджера с кипяща вода. Запарете сместа за 5-10 минути. Щом разтворът се охлади, накиснете стъпалата в него.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила

Масаж

масаж за облекчаване на неприятните болки в стъпалата

Последното средство, което ще представим е масажът на стъпалата. Ако денят ви е бил ужасно натоварващ и усещате болки в стъпалата, не се колебайте да им направите (или да ви направят) масаж със зехтин, масло от мента или лавандула.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. J Foot Ankle Res. 2018;11:43. Published 2018 Jul 28. doi:10.1186/s13047-018-0284-z
  • Hawke F, Burns J. Understanding the nature and mechanism of foot pain. J Foot Ankle Res. 2009;2:1. Published 2009 Jan 14. doi:10.1186/1757-1146-2-1
  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 319–335). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Kurup, H. V., Clark, C. I. M., & Dega, R. K. (2012, June). Footwear and orthopaedics. Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1016/j.fas.2011.03.012

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.