5 полезни сутрешни навика за всеки ден

Когато разберете колко полезни са тези сутрешни навици, ще имате по-добър и здравословен живот.
5 полезни сутрешни навика за всеки ден
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Полезните сутрешни навици са по-важни, отколкото си мислите. Те определят тона и ритъма до края на деня. Ето защо е важно да се погрижите за това, което правите още от началото на деня.

Когато се събудите, трябва да активирате тялото си, за да може да изпълните всички задачи от списъка с нещата, които трябва да направите. Може би си мислите, че денят ви започва, когато отпиете първата глътка кафе. Всъщност, денят ви започва в леглото.

Да, първият навик сутрин, който ще ви даде сила и енергия за деня, е в леглото. Когато се протегнете, преди да станете, казвате на тялото си да премине в активен режим. Това също освобождава напрежението в мускулите и намалява усещането за изтръпване.

Нека да разгледаме петте най-добри сутрешни навика, които ще ви помогнат да започнете деня успешно. Ще откриете, че те ви дават енергия и са много полезни за вашето здраве.

Полезните сутрешни навици

1. Масаж на ушите

Полезните сурешни навици: масаж на ухото

Ушите ви имат голям брой нервни окончания, които са свързани с останалата част от тялото ви. Ето защо масажът на ушите е един от най-добрите сутрешни навици.

Масажът на ушите, когато се събудите, може да помогне на тялото да се подготви за дейностите през деня. Ако  направите масажа сравнително бързо, това ще ускори кръвообращението и ще ви помогне да се събудите.

2. Полезните сутрешни навици: чаша вода с лимон

Един от сутрешните навици, които ви осигуряват енергия, е свързан с хидратацията. След като не сте пили течности няколко часа, тялото ви трябва да се хидратира, за да функционира добре отново.

Един от начините да се направи това е да замените чашата кафе с чаша топла вода с лимон. Това ще подобри функцията на храносмилателната ви система. Също така подпомага дейността на черния дроб и червата, като изгражда добра чревна флора.

Друга полза от топлата вода с лимон е, че тази комбинация елиминира токсините и укрепва имунната система, което наистина подобрява здравето ви.

Всичко, което трябва да направите, е да изстискате половин или четвърт лимон в чаша с топла вода и да я пиете 20- 30 минути преди закуска всеки ден.

3. Полезните сутрешни навици: почиствайте езика си

Полезните сутрешни навици: почиствайте езика си

Всички знаем, че е важно да си мием зъбите два до три пъти на ден, за да поддържаме добра устна хигиена. Това е още един много полезен сутрешен навик.

Когато си миете зъбите сутрин е важно да запомните, че трябва да си почистите езика.

Защо?

По езика се натрупват много бактерии през нощта, които могат да причинят неприятни миризми. Освен това се увеличава зъбната плака, което може да доведе до кариес и различни заболявания на венците.

4. Полезните сутрешни навици: една супена лъжица мед

Медът има много полезни свойства. Например, подобрява паметта, благодарение на витамините и минералите, които се съдържат в него. Вероятно вече знаете, че медът е чудесно средство за облекчаване на симптомите на настинка, кашлица или дори алергии.

За подобряване на паметта, няма нищо по-добро от приемането на супена лъжица мед всяка сутрин. Опитайте се да запомните да правите това 10 и 15 минути преди закуска.

Също така е важно да изберете мед, който е пресен и натурален. Ако е прекалено сладък, можете да го смесите с малко топла вода или мляко. Ефектът ще бъде същият. Много хора избират да подслаждат първата си чаша кафе с една супена лъжица мед.

5. Изплаквайте устата с кислородна вода (водороден пероксид)

Капкомер и стъклена чаша

В допълнение към миенето на зъбите и езика, друг полезен навик за вашата устна хигиена е да изплаквате устата с разтвор на кислородна вода (водороден пероксид).

Просто сложете пет до седем капки в чаша вода и изплаквайте устата си всяка сутрин, за избелване на зъбите. Това ще премахне лошия дъх и ще предотврати някои заболявания на венците.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.