5 плода, които прочистват дебелото черво

Нарежете папая на парченца и смесете с кисело мляко
5 плода, които прочистват дебелото черво
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Произходът на много заболявания може да бъде проследен по храносмилателната и отделителната система. Затова е важно да познавате продуктите на пазара, които притежават свойството да прочистват дебелото черво.

Ако чревната флора е замърсена с патогени или гъбички, несмляна храна или натрупани отпадни вещества, това може да доведе до развитието на сериозни здравословни проблеми.

Задръстените черва и пълното с токсини дебело черво могат да провокират отслабване на имунната система, водейки след себе си инфекции и възпаления. Поразени биват не само червата, но и дихателната система, като е възможно развитието на алергии.

Можете да откриете много продукти, които прочистват дебелото черво. Те се продават в аптеките и магазините за здравословно хранене и обещават лесно и бързо справяне с проблема с изхождането. Ако заложите на този вариант, задължително се уверете, че консумирате достатъчно вода и течности. Ограничете приема на мазнини.

В днешната статия ще поговорим за 5 плода, които прочистват дебелото черво. Те са вкусни, ефикасни, по джоба на всеки и ще се погрижат за здравето на храносмилателната система.

Най-добрите плодове, които прочистват дебелото черво

Много са ползите от консумацията на плодове, прочистващи дебелото черво. Затова е препоръчително да ги включите в ежедневното меню. Когато е възможно, избирайте органични плодове, които са били отглеждани без употребата на вредни пестициди.

Важно е да запомните, че плодовете са най-полезни, когато са в свеж вид. Това означава, че препоръчваме да ги консумирате цели и непреработени, а не под формата на сладка или сокове, продавани в супермаркетите. Яжте плодовете цели, заедно с кората.

 1. Ябълки

Ябълките прочистват дебелото черво

Зелени ябълки, червени ябълки… вие изберете. Не се колебайте да започнете сутринта с необелена ябълка. Възможно е да изпитвате съмнения относно този плод, ако страдате от синдром на раздразнените черва и постоянно ви съпътстват ту диария, ту запек.

Как ябълките могат да подобрят това състояние?

 • Суровата ябълка е полезна при запек.
 • Печените ябълки са отлично натурално средство при диария, тъй като целулозата, която съдържат, се омекотява в процеса на готвене и по този начин извежда безпроблемно екскрементите от тялото.
 • Ябълките притежават успокояващо и противовъзпалително въздействие. Те са богати на фибри, особено кората им; освен това съдържат пектин и антиоксиданти.
 • Този лечебен плод прочиства организма и елиминира токсините от червата, включително дебелото черво.
 1. Папая

Папаята е плод, който е познат с мощното си противовъзпалително действие. Благодарение на съставката папаин тя спомага за по-доброто смилане на храната и облекчава състояния като диария и запек. Резултатът е по-здраво дебело черво.

Един от най-добрите начини за консумация на папая е като нарежете плода на парченца и го смесите с кисело мляко. Това съчетание действа благоприятно върху чревната флора и прочиства червата. Освен това е много вкусно!

 1. Банани

Бананите прочистват дебелото черво

Консумацията на банан дневно предлага изобилие от ползи, които не можете да откажете. Запомнете едно: не яжте банан вечерно време. Препоръчително е да консумирате плода сутрин за стимулиране на храносмилателния процес.

 • Бананите съдържат натурални антиациди, които възпрепятстват натрупването на отпадни вещества и токсини в червата.
 • Бананите са богати на калий – есенциален минерал за червата и храносмилателната система. Благодарение на калия бананите подобряват храносмилането и понижават болката и възпалението, свързани с диарията и сходни проблеми.
 • Те са богати на разтворими фибри – тип фибри, които дебелото черво усвоява по-лесно. Внимавайте обаче със съдържащата се в този плод захар. Препоръчително е да консумирате максимум 1 банан дневно.
 1. Диня

Вече вероятно знаете, че динята е богата на вода и минерали, сред които калий. Тези две съставки са важни за детоксикацията на дебелото черво и го поддържат здраво. Динята е отличен продукт за онези от вас, които страдат от синдром на раздразнените черва. Тя действа успокояващо и редицура възпалението; освен това поддържа организма хидратиран.

Наслаждавайте се на динята колкото се може по-често.

 1. Малини

Малините прочистват дебелото черво

Макар малините да не се срещат често и целогодишно на пазара, те представляват изключително полезен плод, който прочиства дебелото черво. Ето защо:

 • Те са богати на антиоксиданти, които редуцират възпалението на лигавицата и понижават нивото на вредните бактерии в червата.
 • Малините съдържат пектин, подобно на ябълките. Това означава, че стимулират движенията на червата и възпират токсините от полепване по стените на червата и дебелото черво.

Консумирайте малини редовно. Те са вкусни и лекуват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • SOARES, Marcia et al. Avaliação da atividade antioxidante e identificação dos ácidos fenólicos presentes no bagaço de maçã cv. Gala. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 3, p. 727-732, 2008.
 • DA SILVA OLIVEIRA, Daniela et al. Vitamina C, carotenoides, fenólicos totais e atividade antioxidante de goiaba, manga e mamão procedentes da Ceasa do Estado de Minas Gerais. Acta Scientiarum. Health Sciences, v. 33, n. 1, 2011.
 • DUARTE-ALMEIDA, Joaquim Maurício et al. Avaliação da atividade antioxidante utilizando sistema β-caroteno/ácido linoléico e método de seqüestro de radicais DPPH. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 2, p. 446-452, 2006.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.