Признаците и симптомите на преждевременната менопауза

Като цяло най-важното е да се научите как да се справяте с това състояние с оптимизъм и да се съсредоточите върху грижата за себе си.
Признаците и симптомите на преждевременната менопауза

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Преждевременната менопауза е съпътствана с някои определени признаци и симптоми. Прочетете тази статия за да научите повече за тях.

Менопаузата е етап от живота на жената, в който тя спира да получава менструалния си цикъл и преминава през серия от хормонални промени, които я правят неспособна да забременее.

Това се случва на 45-годишна възраст или повече, въпреки че през годините преди това има някои симптоми, свързани с намалени нива на естроген и прогестерон.

Труден период е за почти всички жени, особено защото това означава физически и психологически промени, които по един или друг начин се намесват в ежедневието.

Добрата новина е, че симптомите могат да бъдат управлявани със здравословен начин на живот и добавки, които могат да ги поддържат под контрол.

Какво представлява преждевременната менопауза?

Преждевременната менопауза възниква, когато функцията на яйчниците и менструацията спрат при жени на възраст под 40 или на 45 години.

На теория то е свързано с нередовен менструален цикъл и след това пълно спиране на менструацията.

Проблемът е, че тъй като жената вижда прекалено скоро значителни хормонални промени, рискът от хронични заболявания и емоционални проблеми се повишава.

Данните от Световната здравна организация (СЗО) сочат, че 1% от женското население страда от преждевременна менопауза.

Какви са причините за преждевременната менопауза?

Какви са причините за преждевременната менопауза

Значителен процент от случаите на преждевременната менопауза нямат известна причина. Има обаче няколко фактори, които по някакъв начин са свързани със състоянието:

  • Генетични или хромозомни изменения
  • Инфекциозни агенти
  • Автоимунни заболявания
  • Излагане на токсични среди
  • Наднормено тегло или затлъстяване
  • Агресивни лечения като радиация и химиотерапия
  • Хирургично отстраняване на яйчниците

Симптоми на преждевременната менопауза

Признаците за преждевременната менопауза могат да варират от жена до жена, почти винаги в зависимост от специфичните й хормонални промени.

Понижаването на нивата на естроген в яйчниците води до серия от симптоми, които пречат на женските функции като менструация и способност за зачеване.

Някои от основните признаци са:

1. Нередовен менструален цикъл

преждевременната менопауза - нередовен менструален цикъл

В резултат на понижените нива на естроген жената започва да има нередовен менструален цикъл, който дори може да отнеме месеци докато се появи.

Също така е обичайно количеството поток да намалее или да види промени в цвета или миризмата.

2. Горещи вълни

Събуждането през нощта с горещи вълни е ясен знак за менопаузата. Ако жената е на по-малко от 40 години, тя вероятно е с преждевременна менопауза.

3. Палпитации

горещите вълни и преждевременната менопауза

Хормоналните промени, които предполагат преждевременна менопауза могат да променят сърдечния ритъм и да предизвикат некомфортни палпитации.

Важно е да се провеждат редовни медицински прегледи, тъй като може да се увеличи и риска от сърдечно-съдови заболявания.

4. Вагинална сухота

Този симптом е доста тревожен, защото може да засегне интимните моменти на жената. Тъй като естрогенът намалява, вагината губи естествената си влага и започва да показва липса на овлажняване.

По този начин сексуалните отношения могат да станат неудобни или болезнени.

5. Загуба на либидо

преждевременната менопауза - загуба на либидо

Загубата на либидо не винаги е знак за преждевременна менопауза, тъй като в крайна сметка сексуалното желание се определя от много фактори.

И все пак, когато се случи внезапно и без видима причина, вероятно се случват значителни хормонални промени, които предполагат менопауза.

6. Инфекции на пикочните пътища

В допълнение, увеличаването на инфекциите на пикочните пътища е един от ранните признаци на преждевременна менопауза.

Неравновесието в нивата на рН на интимната зона създава гостоприемна среда за растеж на бактериите и следователно увеличава случаите на цистит.

Трябва да се отбележи, че имунната система също е засегната, което намалява способността за борба с вируси, бактерии и други инфекциозни агенти.

7. Промени в настроението

Раздразнителност, промени в настроението и затруднено концентриране са други последици от ранната менопауза.

Хормоналният дисбаланс засяга нервната система и причинява възходи и падения.

8. Загуба на плътност на костите

преждевременната менопауза - загуба на плътност на костите

Наред с намалените нива на естроген идва и една промяна, която заслужава внимание: загуба на костната плътност.

Това състояние възниква, защото тялото губи способността си да абсорбира калций и други хранителни вещества, които са важни за силата на костите.

Може ли да се предотврати преждевременната менопауза?

До този момент не съществува специфично лечение за предотвратяване на преждевременната менопауза за хора, изложени на риск от развиването й.

Специалистите обикновено препоръчват хормонална терапия, както и калциеви добавки и други лекарства за контролиране на симптомите.

Като цяло най-важното е да се научите как да се справяте с това състояние с оптимизъм и да се съсредоточите върху грижата за себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.

  • ATRIA, A. (1950). La menopausia precoz y su tratamiento hormonal. Revista m??Dica de Chile.

  • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.