Лошо ли е да слагате лед в питието си?

Лятото е тук, а това означава, че е дошло време за онова свежо, ледено студено питие... Но дали използването на лед е наистина добра идея? Ще разберете повече в тази статия!
Лошо ли е да слагате лед в питието си?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Щом лятото пристигне започваме всячески да търсим начини да се охладим и да избягаме от жегата. Един от начините е като добавяме лед в напитката си.

Ако нямаме свободно място във фризера или хладилника решаваме, че е добра идея да сложим лед в питието си. Проблемът е решен!

Знаете ли всъщност, че това не е толкова добра идея? В тази статия ще ви разкажем за причините, поради които не бива да слагате ледени кубчета в напитките си.

Мръсният лед означава заразена напитка

Водата , с която се прави лед в заведенията не е чиста

Проведени са редица проучвания, чиято цел е да определят дали ледените кубчета, които са особено популярни през лятото, са наистина полезни за здравето.

Резултатите са потресаващи. В повечето заведения за бързо хранене и “модерните” кафета, водата, използвана за направата на тези ледени кубчета е пълна с бактерии. Интересното е че дозите, се приближават до тези на тоалетните, в тези същите заведения.

Наистина ли сравняваме водата от тоалетните с тази на леда, сервиран във веригите ресторанти? Да! И най-лошото в случая е, че тоалетните се чистят по-често от машините за лед.

Ръководителите на тези ресторанти са предположили, че възможното откриване на тези бактерии е вследствие на човешки зарази.

Факт е, че тези, които използват машините и кубчетата са същите служители, които чистят и тоалетните. Те също така са в контакт и с пари, чистят пода, но след това не си мият ръцете.

Лабораторните тестове не показват никакви сериозни зарази в напитките в тези заведения. Въпреки това, истината е, че нивата на бактериите са по-високи от тези, които се считат за приемливи.

Добре е да имате предвид, че проблемът не се крие във водата, от която се прави леда, която при всички обстоятелства е питейна. Вместо това, виновни са разпространението на бактериите в машините, както и ръцете, които сервират тези напитки.

Проблемът не е във водата, от която се прави лед, а в мръсните ръце

Вероятно навлизането на бактерията в организма чрез безалкохолните напитки не би представлявало проблем за здравия човек. Все пак, може да доведе до последствия при определени групи хора като децата, възрастните и тези със слаба имунна система.

А ако отидем в чужда страна?

Друг проблем, който можете да имате на ум са екскурзиите до държави или градове, в които водата не е безопасна за пиене.

Екзотичните дестинации в Африка, Азия и Южна Америка не се славят с особено добра канализация. Следователно, възможно е произходът на водата да бъде от замърсени реки, езера, потоци или резервоари.

В този случай ви препоръчваме да не консумирате никакви ледени кубчета. По-добре е да пиете топли напитки, отколкото да прекарате няколко дни, затворени в хотелската си стая, защото сте се заразили с диария, стомашни крампи или повръщане. И това е най-добрият вариант в такава ситуация.

Но какво ако си приготвяме лед в нашия фризер?

Тук обръщаме внимание на изследването, което показва какво се случва в ресторантите и кафенетата. Ами ако не се храним на тези места? Вместо това можем да слагаме в чашата си лед, който излиза от собствения ни фризер.

Какъв би бил проблемът в този случай?

Почи същото е както при заведенията за хранене. Когато наляхте водата във формата за лед: измихте ли си ръцете? А бяха ли чисти ръцете ви, когато слагахте леда в чашата си? Вярвате или не, ситуацията е почти идентична.

И това не е всичко. Ако не сте чистили диспенсъра за лед във фризера или пък формата, тогава вероятно вече се е развила плесен в тях. После тя ще отиде в кофата за лед, след това в питието и накрая в тялото ви.

Важно е да се уверите, че формата за лед е чиста, както и ръцете ви, преди да налеете вода в нея. Измийте ръцете си, за да избегнете прехвърлянето на бактерии и вредни организми при приготвянето на леда преди да го сервирате.

Спазвайте хигиена, преди да сложите водата за лед в ледогениратора

Ако изпълнявате всички хигиенни изисквания когато приготвяте и слагате ледените кубчета в чашата си, тогава шансът за поглъщане на вредни за здравето микроорганизми намалява драстично.

Въпреки това, съществува още нещо, заради което си заслужава да се замислите, когато става въпрос за консумиране на напитки, които са твърде студени: раздразнението на гърлото и гласните струни.

Ако първото нещо, щом се приберете у дома загрели, е да пиете сода, сок или чаша студена вода  с ледени кубчета в тях, можете да заболеете от болки в гърлото и дори дисфония.

Студени или горещи напитки: кое от двете печели?

Консумацията на напитки с лед причинява стомашни разстройства

Нещо много интересно за леда в питиетата е това, че представлява прием на студени течности за организма (и особено за стомаха).

Потвърдено е, че консумацията на вода с лед или такава, която е почти замръзнала по време на храненията причинява стомашни разтройства. Ето защо източно азиатците консумират топъл зелен чай, вместо студен сок или газирана вода.

Кръвоносните съдове се свиват при приемането на студени течности. Това увеличава производството на слуз в тялото, която спира правилната хидратация. Още една черна точка за ледените кубчета в напитките.

От друга страна, щом пиете топли течности като чай, червата се движат по-добре. Храносмилането приключва по-бързо, кръвта се пречиства, а бъбреците детоксикират организма.

Накрая, трябва да разберете, че консумирането на нещо топло или горещо ще помогне на тялото ви да смели по-добре мазнините, които сте приели. Това ще им попречи да се натрупат по стените на стомаха ви.

Съветваме ви да пиете чай, когато менюто ви включва растителни или животински мазнини, като например масла, ядки, месо, жълтъци и масло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.
  • Pérez, M., & Mota, M. (2010). Morfología y estructura bacteriana. Revista de Actualización Clínica Investiga. https://doi.org/10.1007/s10571-011-9705-2
  • Gobierno de España-Ministerio de Educacion. (2016). Proyecto Biosfera.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.