5 навика, които причиняват подуването на стомаха

Заменете газираните напитки с вода, дъвчете бавно храната и вечеряйте поне 2 часа преди лягане
5 навика, които причиняват подуването на стомаха

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Подуването на стомаха невинаги е симптом за натрупване на газове в тази област на тялото. Докато една от причините могат да са прекомерните мазнини в храната, при повечето жени те се крият другаде.

Вероятно сте забелязали, че стомахът е плосък сутрин и тялото изглежда така, както желаете. Въпреки това с изминаването на часовете през деня може да видите, че стомахът става все по-подут. И така до момента, в който дрехите ви отесняват повече от нормалното. Знаете ли каква е причината?

Възможно е храносмилателният тракт да е задържал повече въздух в резултат на лошите ви хранителни навици и консумацията на определени храни, които не понасяте. Те могат да предизвика дразнене. За справяне с подуването на стомаха е много важно да откриете кои са тези навици и да направите всичко възможно да се отървете от тях.

Непоносимост към храните

Непоносимостта към храните не трябва да се пренебрегва, защото в допълнение към подуването на стомаха, тя също би могла да причини други здравословни проблеми. Ако смятате, че сте имунизирани срещу хранителни алергии, помислете отново дали това е така. Особено когато забележите, че стомахът ви е подут. Например хората, които страдат от непоносимост към пшеница, не могат да усвояват глутена. В резултат от това страдат от проблеми с храносмилането като подуването на стомаха. Нещо подобно се случва с хората, които страдат от непоносимост към лактоза.

Какво е решението? Консултирайте се с медицински специалист и направете тест за хранителна непоносимост. Ако резултатите са положителни, важно е да промените диетата си и да избягвате тези храни.

Преработените храни и подуването на стомаха

преработените храни и подуването на стомаха

Преработените храни съдържат големи количества натрий и други вещества, които не носят никакви ползи за стомаха. Натрият е една от основните причини за задържане на течности в организма, поради което може да се появи подуване на стомаха. Това се отнася и за тези храни с етикет “здравословни”, които в действителност съдържат много натрий и други вредни съставки, но в по-малки количества.

Какво е решението? Изберете натурални храни и тези, приготвени у дома. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които съдържат много по-малко или не съдържат натрий.

Твърде бързо хранене

Много е важно да консумирате умерени количества храна и да дъвчете храната добре, защото бързото хранене ви кара да гълтате въздух, без да го осъзнавате. А това също може да доведе до подуване на стомаха. Много хора не консумират достатъчно здравословна храна и това кара стомасите им да изглеждат подути през цялото време.

Какво е решението? Много е важно храната да се дъвче добре и да се яде по-бавно, за да се стимулира по-доброто храносмилане и да се избегне натрупването на въздух в стомаха.

Консумация на твърде много газирани напитки

Газираните напитки са сред причините за подуването на стомаха.

Содата и газираните напитки могат да ви освежат и да утолят жаждата. Въпреки това те не са най-добрият вариант за тялото, защото не осигуряват никакви хранителни ползи и съдържат вещества, които възпаляват стомаха и причинят различни други храносмилателни проблеми. Газът, който създава усещане за къркорене, е „виновникът” за внезапното подуване на стомаха. В допълнение, изкуствените подсладители също предизвикват подуване на стомаха.

Какво е решението? Избягвайте консумацията на газирани напитки и вместо тях изберете да пиете повече вода и натурални сокове.

Прочетете и тази статия: 7 лесни начина да пиете повече вода

Хранене точно преди лягане

Голяма грешка, която много хора правят, е да се хранят преди лягане. Вечерята е основно ядене, която трябва да се приема най-малко 2 или 3 часа преди лягане. Трябва да бъде нещо леко и лесно за храносмилане. Храненето преди лягане е навик, който може да доведе до увеличаване на теглото и възпаление в организма. То е пречка за доброто храносмилане и може да доведе до проблеми като запек.

Какво е решението? Яжте най-малко 3 часа преди лягане, преди всичко леки храни или ако нямате друг избор, малко количество плодове или кисело мляко. Не забравяйте, че най-важното хранене за деня е закуската. Поради това за по-добро храносмилане са необходими подходяща закуска и лека вечеря.

Запомнете!

Ако искате да имате плосък корем е много важно да промените всички лоши навици, които имате. Освен това трябва да подобрите диетата си, да извършвате повече физически дейности и да увеличите консумацията на вода. По-здравословният начин на живот не само ще помогне да имате по-плосък корем, но и ще подобри фигурата, тонуса и здравето ви като цяло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • George A Bray, “How bad is fructose?”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 86, Issue 4, 1 October 2007, Pages 895–896
    • Bradley M. Appelhans, Maria E. Bleil, Molly E. Waring, Kristin L. Schneider, Lisa M. Nackers, Andrew M. Busch, Matthew C. Whited, Sherry L. Pagoto, “Beverages contribute extra calories to meals and daily energy intake in overweight and obese women”, Physiol Behav. Author manuscript; available in PMC 2014 Oct 2.
    • Elana Lavine, “Blood testing for sensitivity, allergy or intolerance to food”, CMAJ. 2012 Apr 3; 184(6): 666–668.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.