Как да облекчим симптомите на артрита

Омега-3 мастните киселини понижават риска от сърдечен удар, както и други здравословни проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система, включително повишено кръвно налягане.
Как да облекчим симптомите на артрита

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Храната, която консумирате, може да оказва съществено влияние върху начина, по който се чувствате. Тя може да подобрява здравето или да го влошава. Оттук е много лесно да стигнете до заключението, че състоянието на тялото зависи до голяма степен от избора на храна, който правите всеки ден. Хората, които страдат от ревматоиден артрит, непременно трябва да обърнат внимание на начина си на хранене. Препоръчително е да спазват здравословна и балансирана диета, за да облекчат симптомите на артрита.

Днешната статия е посветена на тази тема и ще предложи списък от храни, които са идеални за справяне със симптомите на това заболявание. Това, което сближава тези храни, е, че са богати на есенциални мастни киселини.

Балансирана диета за облекчаване на симптомите на артрита

Осъзнатият избор на определени храни може да допринесе за облекчаване на редица заболявания, сред които и артрит. Препоръчително е да включите тези храни в ежедневното меню:

 • Зеленчуци
 • Плодове
 • Бобови храни
 • Пълнозърнести култури
 • Протеини, които лесно се усвояват
 • Пшеница
Балансирана диета за облекчаване на симптомите на артрита

За всеки човек, който страда от сипмтомите на артрита, е препоръчително да консумира оптимално количество фибри всеки ден. Ягодите и овесените ядки например са богати на много фибри.

Ако изпитвате много болка и възпалението е сериозно, добра идея е да консумирате зехтин екстра върджин. Свойствата му са сходни с тези на аспирина, ибупрофена и други подобни лекарства.

Консумирайте 3-4 супени лъжици зехтин. Това количество е достатъчно, за да провокира същия противовъзпалителен ефект, какъвто 200 мг. от вече споменатите лекарства.

Чесънът, от своя страна, редуцира възпалението на мускулите и ставите, като повишава приема на антиоксиданти, които категорично оказват благотворно въздействие върху човешкото тяло.

Сусамовите семена съдържат високи дози селен (хората с артрит са предразположени към дефицит на този елемент).

Друг важен нутриент, който понижава риска от развитието на симптомите на ревматоидния артрит, е витамин D – особено когато става дума за жените. Този витамин засилва имунната система и предпазва от загуба на костна плътност.

Най-добрият източник на витамин D е слънцето. Необходимо е да прекарвате 15 минути ежедневно на пряка слънчева светлина (като е препоръчително да избягвате най-опасните часове от деня – между 11:00 и 15:00 ч).

Можете да снабдите тялото с витамин D, като консумирате зърнени храни.

Диета за облекчаване на симптомите на артрита

Кои са продуктите, които се препоръчват за облекчаване на симптомите на артрита?

 • Боб
 • Нахут
 • Овесени ядки
 • Ечемик
 • Соя
 • Спанак
 • Картофи
 • Броколи
 • Ядки (особено бадеми и шамфъстък)
 • Млена на растителна основа
 • Кафяв ориз
 • Кокос

Съществуват ли определени храни, които провокират възпаление на ставите?

Има храни, които провокират симптомите на артрита

Разбира се, че да. Това е причината, поради която хората, които страдат от артрит, трябва да проявят внимание към хранителното си меню. Месото съдържа субстанции, които провокират възпаления, щом навлязат в кръвообращението.

Омега-6 мастните киселини се съдържат в яйчените жълтъци, бързата храна и пържените храни – те могат да провокират възпаление.

Изследвания сочат, че хората, които консумират повече омега-6 мастни киселини (а не омега-3) наблюдават влошаване на състоянието си, тъй като подуването е по-видимо и болезнено.

Мастните киселини и симптомите на артрита

Докато омега-6 мастните киселини не са препоръчителни, отлична идея е да консумирате повече омега-3 мастни киселини. Те притежават противовъзпалителни свойства и смазват ставите, облекчавайки усещането за болка.

Едно от най-добрите решения за обогатяване на хранителното меню с омега-3 мастни киселини представлява лененото семе. Можете да стриете семената и да поръсите с тях салатата. Добавяйте ги към супи и сокове, а също така и в други рецепти по ваша преценка.

Бъдете внимателни и следвайте правилото за мярката. Лененото семе в големи дози може да окаже лаксативен ефект и да блокира абсорбирането на определени лекарства.

Лененото семе предпазва от образуването на кръвосъсиреци. Това означава, че ако приемате аспирин или друго лекарство, което разрежда кръвта, трябва да се консултирате задължително с лекар.

Рибата е прекрасен източник на омега-3 мастни киселини. Сред най-препоръчителните видове риба са:

 • Сьомга
 • Сардини
 • Риба тон
 • Треска
 • Скумрия

Рибата е полезна храна, тъй като тя се бори с възпалението по натурален начин, но и облекчава симптомите на артрита.

Изследване от 2002 г. сочи, че хранителните добавки с рибено масло подобряват състоянието на хора с ревматоиден артрит, особено в случаите на напреднал стадий на заболяването.

Рибеното масло подобряват състоянието при симптомите на артрита

Когато консумирате повече омега-3 мастни киселини, ще забележите положителната промяна в начина, по който изпълнявате ежедневните си задачи. Възможно е дори да установите, че можете да правите много нови неща, които преди това не сте си и помисляли, че можете.

Омега-3 мастните киселини понижават риска от сърдечен удар, както и други здравословни проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система, включително повишено кръвно налягане.

Менюто на обичайния западен човек включва малко хранителни вещества, но много големи дози омега-6 мастни киселини. Това е причината, поради която много хора в различни страни от света да заболяват от артрит на все по-ранна възраст.

В кои храни още се съдържат омега-3 мастни киселини?

Семената чиа подобряват състоянието при симптомите на артрита

Знаете ли, че семената чиа съдържат най-много омега-3 мастни киселини? 500 гр. на килограм! Струва си да знаете това, ако обмисляте да обогатите менюто си със семена.

Други добри източници на омега-3 мастни киселини са Salvia sclarea (50% от състава й), Sacha inchi (вид фъстък от Перу, около 50% от състава му), както и тиквените семки (над 40% от състава им).

Бъдете внимателни, когато консумирате орехи и рапично масло. Те съдържат както омега-3 мастни киселини, но така и изобилие от омега-6 мастни киселини.

Поради това е препоръчително хората, които страдат от симптомите на артрита, да не ги консумират.

Друг източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини са конопените семена. Съотношението им е 3:1 в полза на омега-3. Най-добрият начин да консумирате конопени семена (които са трудни за обработване и имат неприятен вкус) е като ги направите част от състава на смутита, използвайки млека на растителна основа и смес от здравословни ядки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.