Logo image

5 домашно приготвени смутита за облекчаване на запека

4 минути
Благодарение на съставките си, тези смутита стимулират перисталтиката на червата. Също така те ви помагат да се справите със запека, като по този начин възпрепятстват натрупването на токсини.
5 домашно приготвени смутита за облекчаване на запека
Написано от Daniela Echeverri Castro
Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да облекчите запека с домашно приготвени смутита? Запекът представлява нарушение на храносмилателния процес. Той се получава при промени във функционирането на червата, които възпрепятстват оптималното им опразване.

Констипацията е едно от най-често срещаните неразположения в наши дни, дължащо се най-вероятно на лоши хранителни навици.

Основният симптом се изразява в затруднение при изхвърлянето на отпадъците от организма. То може да бъде придружено от газове, възпаление и болки в корема.

Въпреки че не представлява сериозен проблем, е необходимо да го лекувате преди да се е влошил. По този начин ще избегнете усложненията и ще се предпазите от хронични последствия.

За щастие, невинаги се налага да прибягвате до синтетичните слабителни лекарства. Съществуват натурални съставки, които ще ви помогнат да възстановите чревното си здраве.

В тази статия ще разгледаме различни комбинации с тези съставки за приготвянето на вкусни смутита със слабително действие. Умерената консумация на тези смутита може да ви помогне да облекчите запека.

Опитайте ги!

1. Смути с алое вера и зелена ябълка

смути със зелена ябълка за облекчаване на запека

Комбинацията от алое вера и зелена ябълка е изключително полезна за третиране на запека и подуването.

Хранителните й вещества подхранват естествената ви микробна флора и възстановяват нормалния ритъм на червата. По този начин стимулирате ефективното премахване на отпадъците.

Съставки

  • 5 супени лъжици гел от алое вера
  • 1 зелена ябълка
  • Половин краставица
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо, извлечете гела от алое верата и го пасирайте в блендер заедно с ябълката и парчетата краставица.
  • Прибавете водата към останалите съставки в блендера и пасирайте докато се смесят добре.
  • Консумирайте без да прецеждате 2 пъти дневно.

2. Смути с банани и овесени ядки

Бананите и овесените ядки прибавят фибри в менюто ви. Тези съставки действат ползотворно на храносмилателните процеси, отговарящи за премахването на отпадъците.

Благодарение на свойствата си, те подобряват перисталтиката на червата и предотвратяват образуването на излишни газове.

Освен това и двете съставки предпазват стомашната лигавица и понижават риска от появата на проблеми от рода на гастрита.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете бананите и ги сложете в блендер заедно с водата и овесените ядки.
  • Пасирайте съставките добре и консумирайте скоро след приготвянето.
  • Пийте това смути на празен стомах най-малко два пъти седмично.

Прочетете и: Хранителен бананов хляб без брашно и млечни продукти

3. Смути с папая, ябълка и ленено семе

смути с папая за облекчаване на запека

Преди всичко папаята съдържа чудесни храносмилателни ензими. Те се комбинират с фибрите в ябълките и лененото семе, образувайки натурално слабително средство.

Тези свойства спомагат за подобряването на храносмилателно здраве и след известно време повишават нивата на физическата и умствената ви енергия.

Съставки

  • 3 резена папая
  • 1 зелена ябълка
  • 1 супена лъжица ленено семе
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете папаята и ябълката на малки парчета.
  • След това ги сложете в блендер заедно с лененото семе и водата.
  • Пасирайте всички съставки в продължение на няколко минути до получаване на гъста хомогенна смес.
  • Консумирайте 30 минути преди закуска в продължение на една седмица.

4. Смути с ананас, банан и бадемово мляко

Това натурално смути съдържа храносмилателни ензими, фибри и есенциални мастни киселини, които ще ви помогнат да подобрите чревното си здраве.

Освен това хранителните вещества в него регулират ритъма на червата и стимулират премахването на токсините, натрупани в червата.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете резените ананас на няколко по-малки парчета и ги сложете в блендер заедно с банана и бадемовото мляко.
  • Пасирайте до получаване на кремообразна напитка и консумирайте възможно най-скоро.
  • Пийте това смути на празен стомах или по време на закуска поне 3 пъти седмично.

Вижте още: 3 салати с ананас подходящи за вечеря

5. Смути с киви, спанак и портокали за облекчаване на запека

смути с киви и спанак за облекчаване на запека

Това вкусно смути съдържа в себе си мощни антиоксиданти и храносмилателни ензими, които ви помагат да възстановите чревния си баланс.

Освен това пробиотичните съединения в състава му подхранват полезните микроби в червата ви. Това води до премахване на отпадъците.

Съставки

  • 3 кивита
  • 6 спаначени листа
  • сокът от 5 портокала
  • 1/2 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо, обелете и нарежете узрелите кивита на няколко парчета и ги сложете в блендер заедно със спанака.
  • След това изцедете сока от портокалите и го изсипете при останалите съставки. Пасирайте на най-високата степен до получаване на гладка смес без парченца.
  • По желание добавете водата, ако напитката е твърде гъста за вкуса ви.
  • Сервирайте без да прецеждате и пийте на празен стомах.
  • Консумирайте напитката 3 пъти седмично.

Страдате ли от запек? Опитайте тези здравословни смутита и открийте натурален и ефикасен начин да кажете “сбогом” на този проблем!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mínguez, M., et al. “Guía práctica de actuación diagnóstico-terapéutica en estreñimiento crónico.” Valencia: Fundación Española de Aparato Digestivo (2013).
  • Remes-Troche, José María. “Estreñimiento: evaluación inicial y abordaje diagnóstico.” Rev Gastroenterol Mex 70.3 (2005): 312-22.
  • Wasserman, Max Schmulson, et al. “Consenso latinoamericano de estreñimiento crónico.” Gastroenterología y hepatología 31.2 (2008): 59-74.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.