Как да приготвим мицеларна вода у дома

Нуждаете се от розова вода, рициново масло, витамин Е и етерично масло от шипки
Как да приготвим мицеларна вода у дома

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Чували ли сте за мицеларна вода? Това е един от най-новите козметични продукти, които бързо се превърнаха в незаменим съюзник, когато става дума за разкрасителни процедури. Ако не знаете нищо за мицеларната вода, не се притеснявайте – решихме да посветим статията си именно на нея. Ще ви разкрием любопитна информация и как да си я приготвите у дома. Благодарение на този ежедневен трик ще се радвате на по-добър външен вид.

Убедени сме, че мицеларната вода ще ви допадне. Тя върши чудеса с кожата ви!

Какво представлява мицеларната вода?

домашна мицеларна вода

Ако употребявате от години грим или пък сте свикнали редовно да почиствате кожата си, вероятно сте запознати с различни практики – от сапуни до гелове и лосиони. Съществува ли обаче универсално средство, което ще премахне всички видове замърсители? Винаги остава нещо, което не сте видели… освен това като минус може да се отбележи и фактът, че след употреба на определени продукти кожата става неприятна на допир.

Има ли нещо толкова просто като водата, когато говорим за почистване на кожата и премахване на грим? Да. Ето какво може да направи за вас малко мицеларна вода:

Почиства, освежава, тонизира и овлажнява

 • Мицеларната вода се състои от естествени вещества, които не просто премахват замърсяването по кожата, но и я успокояват и овлажняват. Когато я използвате ежедневно, ще забележите, че резултатите са повече от удовлетворяващи – ненапразно за много жени мицеларната вода се е превърнала в неразделна част от грижата за кожата.

Как да я използвате?

 • Идеалната мицеларна вода нито е твърде кремообразна, нито е прекалено мазна. Това я различава от почистващите млека, например – тя е лека и освежаваща. За да я използвате, се нуждаете от памучен тампон. С негова помощ нанесете водата и почистете цялото си лице.
 • Експертите по красота препоръчват да използвате мицеларна вода сутрин, след като се събудите. По този начин отстранявате излишното омазняване, натрупано по кожата на лицето по време на съня. Освен това си осигурявате чиста основа за гримиране.
 • Можете да носите малко мицеларна вода със себе си в чантата. За случаи като след фитнес тренировка, например. С малко вода ще се освежите и тонизирате. Мицеларната вода е идеална за премахване на грим вечерно време. Трябват ви само няколко тампона и успешно ще отстраните всички нечистотии. Секунди са необходими, за да видите кожата си освежена.

Как можете да си приготвите мицеларна вода у дома?

приготвяне на домашна мицеларна вода

Необходими съставки:

За да приготвите 1/2 чаша мицеларна вода, се нуждаете от следните продукти:

 • 90 мл. розова вода. Можете да я купите готова от магазините за био и природни стоки. Ако пък си я приготвите сами, още по-добре. Технологията обаче е трудна и скъпа.
 • 3 мл. рициново масло. Лесно ще го откриете в специализираните магазини. Предпочетете „сулфатната” формя, тъй като тя стимулира благоприятното въздействие на мицеларната вода. Рициновото масло също успешно се справя с премахването на упорит грим, например водоустойчива спирала.
 • Витамин Е. Много пъти сме изтъквали ползите от витамин Е. Той се бори с процеса на стареене, подхранва кожата и я регенерира – не само нея, а също така косата и ноктите. Можете да купите витамин Е от аптеките. Продават го под формата на шишенце с капсули. За тази рецепта ще са ви необходими 20 капки витамин Е.
 • 5 мл. етерично масло от шипки. Прекрасен природен продукт. Маслото от шипки възстановява, хидратира и тонизира кожата, така че е чудесна идея да го имате винаги у дома. Не е скъпо и се използва в редица домашни средства за красота.
 • Бутилка с обем 150 мл., в която да съхранявате мицеларната вода. Този размер бутилки е много практичен и позволява да я сложите в дамската си чанта.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 витамина за здрава кожа

Как да приготвите мицеларна вода?

почистване на лице с мицеларна вода

Идва ред на най-лесната част. Просто смесете всички изброени съставки в стъклен съд. Това е. Благодарение на рициновото масло всички те се смесват идеално. Ако водата придобие леко жълтеникъв цвят – не се притеснявайте – от маслото е.

Помиришете мицеларната вода. Ухае добре, нали? Сигурни сме, че след седмица-две почистването на кожата с мицеларна вода ще се превърне във вашата любима разкрасителна процедура. Ето как можете да я използвате:

 • Разклащайте бутилката добре всеки път, преди да я използвате. Капнете няколко капки върху памучен тампон.
 • Нанесете върху лицето си преди гримиране сутрин и вечер преди лягане, за да премахнете всички нечистотии. Мицеларната вода е идеална за почистване на спирала и грим от очите, както и червило.
 • Използвайте водата по всяко време през деня, когато почувствате, че кожата ви е изтощена или прекалено затоплена. За целта можете да носите малката бутилка винаги в чантата си.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Katime, I., Quintana, J., & Villacampa, M. (2003). Micelas. Revista Iberoamericana.
 • Del Monte Martínez, A., González Bacerio, J., Romero del Sol, L., Aragón Abreu, C., Vega Villasante, F., Nolasco Soria, H., & Díaz Brito, J. (2009). Extraction systems for isolating esterases having interfacial adsorption. Revista Colombiana de Biotecnología; Vol. 11, Núm. 1 (2009); 7-16 1909-8758 0123-3475.
 • Carmona, F. C., & Claramunt, E. M. (2002). Viscoelasticidad lineal de estructuras líquido-cristalinas de un sistema tensioactivo no iónico nonilfenol etoxilado/agua. Grasas y Aceites : Revista Bimestral de Información Científica y Técnica. https://doi.org/10.3989/gya.2002.v53.i2.299

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.