4 здравословни начина да се насладим на авокадото

Увито в бекон или на сандвич с ръжено хлебче и ягоди, то представлява натурално съкровище от витамини и мононаситени мастни киселини.
4 здравословни начина да се насладим на авокадото

Последна актуализация: 01 март, 2019

Готови ли сте да научите 4 здравословни рецепти за да се насладим максимално на авокадото?

Кой не обича да яде авокадо? Много пъти досега сме споменавали безценните полезни свойства на този плод в блога ни. Авокадото представлява същинско натурално съкровище от витамини и мононаситени мастни киселини, които са жизненоважни за здравето на сърцето и балансирането на нивото на холестерола в кръвта.

Любопитно е определението, което експерти са дали на авокадото – те го наричат “зелено масло”. Това е така, тъй като то съдържа много мазнини, които, консумирани по правилния начин, могат да се превърнат в идеална хранителна добавка, стимулираща процеса на топене на излишните килограми.

Знаете ли кое е най-доброто време за консумация на авокадо? Препоръчваме да слагате този плод на трепазата си за закуска и за вечеря. В следващите редове ще разкрием 4 начина да се насладим на авокадо, извличайки максимално полезните му свойства.

1. Смути с авокадо и банан

Да се насладим на смути с авокадо - идеално за старт на деня.

Съставки:

  • 1 малко авокадо
  • 1 банан
  • 1 чаша овесено мляко
  • 1 чаена лъжица пчелен мед

Приготовление:

  • Това смути е идеално за старт на деня. То зарежда с енергия и е богато на витамини и минерали, които карат човек да се чувства сит чак до обедно време. Приготвянето на смутито не е никак трудно. Необходими са само 5 минути.
  • Първо трябва да подготвите едно авокадо с малки размери. Обелете го и го намачкайте с вилица, докато получите нежна паста. След това обелете банана и го сложете в блендер заедно с авокадото.
  • Сега добавете чаша овесено мляко – то ще придаде на напитката прекрасен аромат. Смесете всичко добре и блендирайте, докато получите хомогенна текстура. Не бива да има бучки. Добавете 1 чаена лъжица пчелен мед за да се насладим на неустоим сладък вкус. Сигурни сме, че смутито много ще ви хареса!

2. Авокадо, увито в бекон

Съставки:

  • 1/2 авокадо
  • Сок от 1/2 лимон
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 3 резена бекон

Приготовление:

  • Не се шегуваме, когато казваме, че авокадото е съставка, която прави всяка рецепта изключително вкусна, здравословна и подхранваща. Авокадото е продукт, който можете да използвате за приготвянето на бързо вечерно ястие, което да комбинирате със зеленчукова супа. Следващата рецепта изисква само няколко минути внимание и със сигурност ще се превърне в една от любимите ви бързи идеи за вечеря.
  • За да намалите количеството на калориите в тази рецепта, съветваме да използвате 1/2 авокадо. Това количество е напълно достатъчно за съчетаване с бекона, който е богат на протеини.
  • Започнете готвенето, като вземете половинката авокадо и го нарежете по дължина на 3 парчета. Следващата стъпка? Много е лесна. Сложете в купа лимоновия сок, след това потопете в него авокадото. Тук сокът се използва като вид марината.
  • След това поръсете отгоре с пипер, който ще придаде на авокадото по-интензивен аромат.
  • Накрая увийте всяко парченце авокадо с ивица бекон. Усещате ли как апетитът ви се засилва? Комбинацията от авокадо и бекон е неустоима!

3. Да се насладим на този сандвич с авокадо и ягоди

Да се насладим на този сандвич с авокадо и ягоди

Съставки:

  • 2 филии ръжен хляб
  • 1/2 авокадо
  • 6 ягоди

Приготовление:

  • Този сандвич е идеален за бърза и лесна закуска, която зарежда тялото с много енергия. Първо изпечете филийките хляб. След това ще добавете върху вече хрупкавия хляб малко авокадо.
  • Използвайте вилица и намачкайте авокадото.
  • Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.
  • Щом ръжените филии се изпекат, намажете отгоре пастата от авокадо и завършете сандвича с парченца ягоди.
  • Готови ли сте да опитате? Можете ли още сега да си представите колко вкусна е тази комбинация? Не гадайте повече, изпробвайте я!

4. Авокадо с кафяв ориз

Авокадо с кафяв ориз

Съставки за 2 порции:

  • 1 авокадо
  • ½ чаша кафяв ориз
  • 2 чаши вода
  • Сок от 1/2 лимон
  • 2 чаени лъжици соев сос
  • 1 малка консерва риба тон
  • Бял пипер на вкус

Приготовление:

  • Няма да сгрешите, ако приготвите тази рецепта като лека вечеря в комбинация с любима супа. Продуктите ще стигнат за 2 порции – за всеки по 1/2 авокадо. Чрез тази комбинация можем да се насладим максимално на вкуса и полезните качества на съставките. Рецептата се характеризира с ориенталски стил и категорично ще изпълни дома със специфичен аромат. Тя е идеална за отбелязване на специални случаи.
  • Първо трябва да сготвите ориза. Сложете го да се вари в 2 чаши вода. Докато оризът се вари, пригответе авокадото. Нарежете го на едри парченца, които след това ще мариновате в лимонов сок.
  • Щом сте готови, разделете ориза на две равни порции. Сервирайте в подходящи купи. Добавете отгоре малко соев сос. Прецедете рибата тон и я добавете към ориза. Разбъркайте добре.
  • Време е да разпределите по равно и парченцата авокадо. Поръсете отгоре с малко бял пипер. Тази оригинална и здравословна рецепта е идеална за лека вечеря, в която категорично ще се влюбите.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barrientos Priego, A. (2010). El aguacate. Biodiversitas.
  • Olaeta, J. (2003). Industrialización Del Aguacate : Estado Actual Y Perspectivas Futuras . Actas V Congreso Mundial Del Aguacate.
  • Betancur, D., Giraldo, L., Cardozo, C. (2017). Extracción termomecánica y caracterización fisicoquímica del aceite de aguacate (Persea americana Mill. cv. Hass). Informador Técnico, 81(1), 75-85. https://doi.org/10.23850/22565035.728

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.