4 вкусни начина за приготвяне на печени пълнени банани
Печените пълнени банани са много популярно ястие в Латинска Америка. В Колумбия и Венецуела бананите често се използват като съставка в редица рецепти. Най-известното ястие е нарязан банан пържен в растително масло поръсен с настърган кашкавал.
Можете да се насладите на невероятния им вкус като ги опечете и добавите някакъв топинг или пълнеж. В следващите редове можете да откриете няколко различни идеи как да си приготвите пълнени банани.
Как да си приготвите печени пълнени банани
Става много лесно. Първо трябва да обелите бананите и да ги намажете с масло, маргарин или друг вид мазнина. Съветваме ви да направите това с ръка, за да покриете целия плод.
След това ги сложете във фурната на висока температура за 20 минути от всяка страна. След като станат златисти и леко потъмнеят направете разрез в средата на всеки банан и го напълнете. Има различни варианти за пълнеж и топинг.
Печени банани пълнени със сирене
Сиренето е най-често използваният продукт за пълнене на бананите, а когато се стопи превръща тези плодове в неустоимо вкусно ястие.
Съставки
- 4 печени узрели банана (150 г)
- Черен пипер или друга подправка по ваш вкус
- 4 резенчета подходящо сирене като моцарела, крема сирене и др. (80 г)
Приготвяне
- Затоплете фурната до температура от 200º C.
- Срежете предварително опечените банани по дължина.
- Напълнете ги със сирене и ги поръсете с черен пипер.
- Печете ги на температура от 180º C докато сиренето се стопи.
- Сервирайте ястието веднага.
Печени банани пълнени с месо и сирене
Тази рецепта представлява невероятно изкушаващ контраст между сладко и солено.
Съставки
- Сол и черен пипер на вкус
- ½ кг нарязано телешко месо
- ½ чаша доматен сос (100 мл)
- 1 чаша сос бешамел (200 мл)
- 1 домат нарязан на ситно (30 г)
- 4 печени узрели банани (150 г)
- 1 малък лук нарязан на ситно (25 г)
- Половин пиперка, нарязана на ситно (15 г)
- 1 чаша настърган пармезан (150 г)
- 2 чаши натрошена моцарела (300 г)
Приготвяне
- Затоплете предварително фурната до 200º C.
- Сотирайте зеленчуците като започнете с лука, след това пиперката и накрая домата.
- Добавете месото, запържете го леко и добавете доматения сос. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
- Оставете сместа да ври докато месото е почти готово и сочно.
- Разрежете предварително опечените банани напречно.
- Напълнете ги с останалите продукти: месото, соса бешамел, моцарелата и пармезана.
- Печете ги на 180º C, докато пармезана се стопи.
- Сервирайте веднага.
Печени банани с риба тон
Дори да ви изглежда невероятно, рибата тон чудесно си подхожда с вкуса на бананите.
Съставки
- Сол и черен пипер на вкус
- Сока на ½ лимон (50 мл)
- 1 чаена лъжичка сух магданоз
- 1 домат нарязан на ситно (25 г)
- 4 супени лъжици зехтин (80 мл)
- 4 печени зрели банана (150 г)
- 1 средно голям лук нарязан на ситно (40 г)
- 1 малка ситно нарязана пиперка (20 г)
- 2 чаши натрошена моцарела (200 г)
- Консерва риба тон в масло, достатъчна за да напълните бананите.
Вижте още: 5 невероятни ползи на магданоза
Приготвяне
- Затоплете предварително фурната до 200º C.
- Сотирайте лука, добавете пиперката и домата и ги запържете за кратко. Лукът трябва да стане златисто кафяв, почти “карамелизиран”, но не и пресготвен.
- Добавете рибата тон и разбъркайте всичко.
- Прибавете солта, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркайте всичко добре, за да се смесят различните вкусове.
- Срежете опечените банани напречно.
- Напълнете ги с рибата тон и моцарелата. Не трябва да прекалявате с пълнежа. За да не ви стане тежко от вечерята след това.
- Печете ястието на 180º C, докато сиренето се разтопи.
- Сервирайте ястието веднага, докато още е горещо.
Печени банани с пълнеж от гуакамоле
Тази рецепта е с мексиканска нотка – пълнени банани с вкусно авокадо. Гуакамолето е пример за лесно приготвяща се освежаваща салата.
Съставки
- 4 печени узрели банана (150 г)
- 2 чаши гуакамоле (300 мл)
- 4 резена авокадо (40 г)
- 2 чаши настъргано бяла сирене (300 г)
Прочетете и това: 3 рецепти за гуакамоле, в които ще се влюбите
Приготвяне
- Срежете опечените банани напречно.
- Напълнете ги с гуакамоле, авокадо и настъргано сирене.
- Сервирайте веднага ястието.
Не е задължително винаги да пълните печените банани с тези продукти. Изборът и вариантите са безброй. Просто изпробвайте различни сосове или съставки от хладилника или килера си. Сами ще откриете кои подхождат най-добре на вкуса и текстурата на узрелите банани.