4 вкусни начина за приготвяне на печени пълнени банани

Печените пълнени банани са изкушаващо ястие. А какъв ще бъде пълнежът им зависи от креативността ви! В тази статия ще споделим с вас 5 различни рецепти.
4 вкусни начина за приготвяне на печени пълнени банани

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Печените пълнени банани са много популярно ястие в Латинска Америка. В Колумбия и Венецуела бананите често се използват като съставка в редица рецепти. Най-известното ястие е нарязан банан пържен в растително масло поръсен с настърган кашкавал.

Можете да се насладите на невероятния им вкус като ги опечете и добавите някакъв топинг или пълнеж. В следващите редове можете да откриете няколко различни идеи как да си приготвите пълнени банани.

Как да си приготвите печени пълнени банани

Печени, пълнени банани - чудесна и нестандартна рецепта

Става много лесно. Първо трябва да обелите бананите и да ги намажете с масло, маргарин или друг вид мазнина. Съветваме ви да направите това с ръка, за да покриете целия плод.

След това ги сложете във фурната на висока температура за 20 минути от всяка страна. След като станат златисти и леко потъмнеят направете разрез в средата на всеки банан и го напълнете. Има различни варианти за пълнеж и топинг.

Печени банани пълнени със сирене

Сиренето е най-често използваният продукт за пълнене на бананите, а когато се стопи превръща тези плодове в неустоимо вкусно ястие.

Съставки

  • 4 печени узрели банана (150 г)
  • Черен пипер или друга подправка по ваш вкус
  • 4 резенчета подходящо сирене като моцарела, крема сирене и др. (80 г)

Приготвяне

  1. Затоплете фурната до температура от 200º C.
  2. Срежете предварително опечените банани по дължина.
  3. Напълнете ги със сирене и ги поръсете с черен пипер.
  4. Печете ги на температура от 180º C докато сиренето се стопи.
  5. Сервирайте ястието веднага.

Печени банани пълнени с месо и сирене

Тази рецепта представлява невероятно изкушаващ контраст между сладко и солено.

Съставки

  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ кг нарязано телешко месо
  • ½ чаша доматен сос (100 мл)
  • 1 чаша сос бешамел (200 мл)
  • 1 домат нарязан на ситно (30 г)
  • 4 печени узрели банани (150 г)
  • 1 малък лук нарязан на ситно (25 г)
  • Половин пиперка, нарязана на ситно (15 г)
  • 1 чаша настърган пармезан (150 г)
  • 2 чаши натрошена моцарела (300 г)

Приготвяне

  1. Затоплете предварително фурната до 200º C.
  2. Сотирайте зеленчуците като започнете с лука, след това пиперката и накрая домата.
  3. Добавете месото, запържете го леко и добавете доматения сос. Прибавете сол и черен пипер на вкус.
  4. Оставете сместа да ври докато месото е почти готово и сочно.
  5. Разрежете предварително опечените банани напречно.
  6. Напълнете ги с останалите продукти: месото, соса бешамел, моцарелата и пармезана.
  7. Печете ги на 180º C, докато пармезана се стопи.
  8. Сервирайте веднага.
Печени, пълнени банани с риба тон

Печени банани с риба тон

Дори да ви изглежда невероятно, рибата тон чудесно си подхожда с вкуса на бананите.

Съставки

  • Сол и черен пипер на вкус
  • Сока на ½ лимон (50 мл)
  • 1 чаена лъжичка сух магданоз
  • 1 домат нарязан на ситно (25 г)
  • 4 супени лъжици зехтин (80 мл)
  • 4 печени зрели банана (150 г)
  • 1 средно голям лук нарязан на ситно (40 г)
  • 1 малка ситно нарязана пиперка (20 г)
  • 2 чаши натрошена моцарела (200 г)
  • Консерва риба тон в масло, достатъчна за да напълните бананите.

Приготвяне

  1. Затоплете предварително фурната до 200º C.
  2. Сотирайте лука, добавете пиперката и домата и ги запържете за кратко. Лукът трябва да стане златисто кафяв, почти “карамелизиран”, но не и пресготвен.
  3. Добавете рибата тон и разбъркайте всичко.
  4. Прибавете солта, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркайте всичко добре, за да се смесят различните вкусове.
  5. Срежете опечените банани напречно.
  6. Напълнете ги с рибата тон и моцарелата. Не трябва да прекалявате с пълнежа. За да не ви стане тежко от вечерята след това.
  7. Печете ястието на 180º C, докато сиренето се разтопи.
  8. Сервирайте ястието веднага, докато още е горещо.

Печени банани с пълнеж от гуакамоле

Тази рецепта е с мексиканска нотка – пълнени банани с вкусно авокадо. Гуакамолето е пример за лесно приготвяща се освежаваща салата.

Съставки

  • 4 печени узрели банана (150 г)
  • 2 чаши гуакамоле (300 мл)
  • 4 резена авокадо (40 г)
  • 2 чаши настъргано бяла сирене (300 г)

Приготвяне

  1. Срежете опечените банани напречно.
  2. Напълнете ги с гуакамоле, авокадо и настъргано сирене.
  3. Сервирайте веднага ястието.

Не е задължително винаги да пълните печените банани с тези продукти. Изборът и вариантите са безброй. Просто изпробвайте различни сосове или съставки от хладилника или килера си. Сами ще откриете кои подхождат най-добре на вкуса и текстурата на узрелите банани.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.