Измивате косата си погрешно цял живот

Няма значение колко маски използвате, защото никога няма да постигнете желания резултат, ако техниката на измиване е неправилна.
Измивате косата си погрешно цял живот

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че може би измивате косата си погрешно, не по-правилния начин?

Може да имате най-безупречната рокля или костюм, най-красивите обувки в магазина и най-елегантните аксесоари, но ако косата ви не изглежда страхотно, всичко губи значение.

Състоянието на косата ви е от съществено значение за външния ви вид.

Тя очертава лицето ни и ни представя пред другите. Следователно трябва да се научим да се грижим за нея, а не просто да следваме това, което другите правят с косата си.

Трябва да открием правилния начин да се грижим за косата си.

Първото нещо, което трябва да направите е да се научите как да измивате косата си.

Грижата за косата започва с ежедневната ви рутина. Ако не я обгрижвате правилно, няма значение колко витамини и маски използвате, защото ще ги използвате върху увредена коса.
По този начин ще правите напразна инвестиция в продуктите за коса.
В най-добрият случай тези продукти ще възстановят косата, която сте повредили. Ето защо, искаме да ви дадем ключови съвети, за да разберете как да се грижите за косата си.

Измивате косата си погрешно, ако …

Използвате шампоан всеки ден

измивате косата си погрешно, ако използвате шампоан всеки ден
Има хора, които не могат да издържат цял ден без да измият косата си. Те мислят, че косата се замърсява лесно и се страхуват, че ще започне да изглежда мазна. Така че избират да използват шампоан ежедневно.

Въпреки това, ако продължите да правите това за дълъг период от време, ще изсушите трайно косата си.

Изчаквате твърде дълго, за да измиете косата си

Тъй като вече знаем, че не трябва да използваме шампоани всеки ден, някои хора отиват в другата крайност. Така че те го правят веднъж седмично.
Резултатът е, че скалпът им става твърде мръсен и не го измиват напълно.

Разтърквате скалпа си твърде грубо.

Всички помним как родителите ни са разтърквали толкова силно скалпа ни, когато сме били малки, че почти се е стигало до наранявания. Понякога дори това почесване е било правено с нокти.

Като цяло, когато станем по-възрастни започваме да правим същото. Ако това е вашият случай, ще измивате косата си неправилно през целия си живот.

Ще забележите, че косата ви е слаба и че с течение на времето изтънява все повече. Без значение кои маски използвате, косопадът не спира.

Използвате прекалено много шампоан

измивате косата си погрешно, ако използвате много шампоан

Повече не е по-добре. Химическите вещества, съдържащи се в козметичните продукти са вредни за скалпа, ако ги използвате в по-големи количества, отколкото е необходимо.

Използвате много топла вода

Докато високите температури не са вредни за кожата и кръвообращението, обратното е вярно за главата ни. Това е така, защото горещата вода ще изсуши скалпа ви и ще навреди на силата на косата.

Измийте косата правилно

Изберете подходящите продукти за косата си

измивате косата си погрешно, ако използвате много топла вода

Важно е да познавате добре вашия тип коса. Сухата коса е различна от мазната и затова е необходимо да бъдат третирани по различен начин.

Подгответе косата си

Днес много хора обикновено използват лак за коса, гел или мус. Ако използвате тези продукти, ви препоръчваме да сресвате косата си, за да премахнете натрупването на продукти, преди да влезете в банята.
Това ще ви помогне да я измиете по-ефективно, тъй като ще има по-малко бариери за достигане на косата.

Намокрете косата си с топла вода

измивате косата си погрешно, ако го правите всеки ден

 

Екстремните температури изсушават косата ви. Ето защо, топлата вода е най-добрата алтернатива за използване. Ако обаче не можете да намерите идеалната температура, най-добре е да редувате студена и топла вода.

Измерете количеството шампоан, което използвате

Очевидно това ще варира в зависимост от дължината на косата ви:

  • Къса и средна коса: използвайте количество, подобно на размера на лешник.
  • Дълга коса: никога не използвайте повече шампоан от еквивалентния размер на монета.

Препоръчваме ви да прочетете и: Рецепти за домашни натурални шампоани

Използвайте пръстите си, за да разтривате скалпа

След като изсипете шампоана на скалпа го разпенете като разтривате внимателно скалпа с пръсти. Ако забележите, че ноктите ви докосват скалпа, използвайте само пръстите си.

Масажирайте скалпа с кръгови движения. След това изплакнете косата си и започнете отново.

Използвайте студена вода за последното изплакване

Тази стъпка подобрява кръвообращението и е много важна, защото така помагаме на веществата, от които се нуждаем, да достигнат косата и скалпа в по-добро състояние.
По този начин няма да е необходимо да използвате толкова много други продукти, защото организмът ви ще отговаря за снабдяването на косата ви с витамини и подхранването й.
Сега, когато знаете че сте измивали косата си неправилно, можете да решите този проблем.
Ще следвате ли съветите ни? Споделете с нас дали са ефикасни!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • C. Piérard-Franchimont and G. E. Piérard, “Alterations in hair follicle dynamics in women.,” Biomed Res. Int., vol. 2013, p. 957432, Jan. 2013
  • I. Herskovitz and A. Tosti, “Female pattern hair loss.,” Int. J. Endocrinol. Metab., vol. 11, no. 4, p. e9860, Oct. 2013.
  • Garrote,Antonieta and Bonet, Ramón, “Alteraciones del cabello y del cuero cabelludo. Cosmética capilar de tratamiento.,” Offarm., vol. 21, no. 3, p 11-122. Mar. 2008.
  • Divins, María José. (2014).  Cuidado del cabello. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-cuidado-del-cabello-X0213932414396326

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.