4 начина да преодолеете изневярата

Не отвръщайте със същото, колкото и да се чувствате обидени. Може би това няма да повлияе на бившия ви партньор, а вие ще се почувстват дори още по-наскърбени.
4 начина да преодолеете изневярата

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Изневярата е една от най-сложните ситуации, които една двойка може да изживее. В такъв момент доверието, което сте залагали на партньора ви е нарушено.

Много хора са неверни по природа, докато други не са в състояние да бъдат честни с партньора си и да споделят нуждата си от открита връзка. Независимо от причината, човекът, който страда е този, който е бил верен и сега е разочарован.

Въпреки че страдате в такава ситуация, по-големият проблем, който възниква, е как да се справите и да преодолеете изневярата по най-добрия възможен начин. Това, което не можете да направите, е да продължите да дълбаете раната.

1. Болка, която никога не свършва

Изневярата не бива да бъде пренебрегвана

Когато изневярата възникне в една двойка, важно е да се говори за нея и е необходимо човекът, който е изневерил да бъде честен през цялото време. Истината вече я няма, така че сега е особено важно вече да не лъже.

Въпреки че ще ви боли и ще искате отговори, когато ги задавате, те може да не ви помогнат. Просто не правете това, което много хора правят: да покриете болката и да я игнорирате.

Изразът “очи, които не виждат, сърце, което не се чувства” не може да бъде по-далеч от истината. Няма какво да претендирате, нищо, което да пренебрегвате, и не можете да продължите, сякаш нищо не се е случило.

Болката ще изплува отново един ден, когато най-малко го очаквате, без значение колко сте се опитвали да я прикриете. Само забавяте неизбежното. Сега е моментът да взимате решения, дори и да е твърде болезнено.

2. Трябва да сте честни във връзката си

Изневярата нарушава доверието в една връзка

Някои двойки успяват да възстановят връзката си след изневярата, но не всички са така. Когато някой е нарушил връзката на доверието, което е съществувало, трябва да си зададете няколко въпроса.

Ще можете ли да простите нещо такова? Можете ли да продължите да спите до този човек?

Бъдете честни със себе си, защото много хора ще отговорят “да” на тези въпроси, но никога не са спряли ежедневните атаки и упреците към своя партньор.

Може би временна раздяла ще ви помогне да изясните идеите и да видите всичко в по-добра перспектива. Може би ако изневярата е била за “една нощ”, няма значение толкова много, но ако става дума за двойна връзка, трябва да се вземат други мерки.

Една от възможностите, които бихте могли да разгледате е терапия за двойки. Това е само вариант, ако няма никаква омраза между вас и никакво обвинение. Трябва да го приемете с любов и с желание за помирение.

3. Има живот след изневярата

Изневярата отприщва силно разочарование към партньора

Изневярата може да ви разкъсва отвътре. Мислите, че никога няма да можете да преодолеете това огромно разочарование, но знаете ли какво? Грешите.

Тази ситуация е просто още един етап – труден, вярно е, но е такава, от която можете да излезете по-силни, ако се изправите пред нея по правилния начин.

Любовта ще бъде основният стимул, който ще ви накара да искате да разрешите тази ситуация и да бъдете заедно отново.

Ако смятате, че няма решение или дори не искате да намерите такова, тогава има светлина в края на тунела. Животът не свършва с този партньор. Има много пътеки в живота, трябва да се срещнете с много хора и да изживеете много преживявания.

4. Никога не плащайте със същата монета

Да причините същото страдание на другия не винаги помага

Някои хора смятат, че ще се чувстват по-добре, ако накарат другия човек да премине през същото страдание, което са направили. За да направят това, те се опитват да нанесат същите вреди.

Може би ще простите на партньора си, като изневерите, за да знае как сте се почувствали. Може би, веднага щом приключите връзката си ще започнете да се срещате с нов човек, за да го накарате да ревнува или да мисли, че никога не ви е интересувал.

Разбирате ли какво правите, действайки по този начин? Това няма да ви накара да се почувствате по-добре и дори може би няма да повлияе на човека, който е бил ваш партньор.

Това, което правите, е да се държите по начин, който ще ви накара да бъдете нещастни и да увеличете още повече болката, която вече чувствате.

Плачете, говорете, излезте с приятелите си, опрете се на хората, които обичате и се оставете на течението, но не правете неща, за които ще съжалявате.

Цялата изневяра може да бъде преодоляна, въпреки че за първи път тя ще ви нарани с много по-голяма интензивност. Не се оставяйте на болката. Погледнете напред и бъдете щастливи.

Изневярата е още едно преживяване, от което можете да поучите, независимо от резултата по отношение на партньора ви.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.