Четири трика да държите хлебарките далеч, без да използвате инсектициди

12.07.2018
Обикновено обичат влажни и мръсни места, ще ги откриете често зад пералнята и хладилника. Носители са на много болести, затова вижте как да се отървете от тях

Понякога е необяснимо как такова малко насекомо може да причини толкова много страх при някои хора. Ако това не е страх, то е отблъскване. Само фактът, че са около нас създава чувство за отвращение. Знаете ли, че можете да държите хлебарките далеч без да използвате инсектициди? Ако искате да научите продължавайте да четете.

Хлебарите са едно от най-разпространените насекоми. Те също са вредители и имат способността да се крият в трудно достъпни места и да се възпроизвеждат бързо.

Те предпочитат влажни и тъмни места, особено ако са мръсни. Също така, те използват антените си, за да намерят пътя си в местата, които обитават, тъй като са почти слепи.

Ако искате да разберете дали имате хлебарки у дома, първото място, където трябва да търсите е зад или под хладилника и пералнята. Те също така са склонни да обикалят около печки и мебели.

Много хора търсят начини да държат хлебарките далече от домовете си. За щастие има натурални средства, които може да използвате, за да отблъснете тези насекоми.

Опасностите от хлебарките у дома

Това не е само въпрос на паника или на мания за чистота. Всъщност хлебарките представляват реални рискове за здравето. Ето някои от основните:

  • Предават болести: всъщност те също така пренасят микроорганизми като бактерии, вируси, протозои, гъби и яйца. Те могат да причинят състояния като стомашен грип, салмонела, лептоспироза, холера, тиф и хранително отравяне.
  • Те лесно замърсяват храната, тъй като носят бактерии върху краката си. Това е важно, защото обикновено живеят в кухнята в търсене на хранителни отпадъци.
  • Те може да причинят алергии като копривна треска, кихане и воднисти очи.
содата ще ви отърве от хлебарките

Как да държите хлебарките далече от дома без използване на инсектициди?

Ето някои методи за отблъскване на хлебарките без да използвате инсектициди с изцяло натурални евтини продукти. За разлика от химикалите, тези продукти не са токсични и не вредят на здравето.

1. Лаврови листа

Листата на това ароматно европейско дърво са чудесни репеленти за хлебарките. Единственото нещо, което трябва да направите, е да ги разкъсате и да ги оставяте на места, където тези насекоми се разхождат през нощта.

Очевидно трябва първо да почистите тези места, за да сте сигурни, че това ще се случи.

2. Сода за хляб и захар

Содата за хляб отново идва на помощ! Ще можете да държите хлебарките далече от дома си, ако смесите чаша от този продукт с чаша захар и поръсите сместа около къщата.

Обяснението е просто: захарта ги привлича, а содата за хляб причинява смъртоносни газове.

Прочетете и: Десерти без захар, които трябва да опитате

3. Цитронела

Това е високоефективно растение, което не само отблъсква хлебарките, но също комарите и други насекоми. Просто трябва да изпълните следните стъпки:

  • Налейте цитронеловото масло върху памучни тампони и ги поставете на различни места в къщата.
  • Друг вариант е да смесите половин чаша вода и 5 капки кипарисово етерично масло и 10 капки ментово масло. След това напръскайте местата, от където хлебарките излизат.

4. Боракс

Боракс се използва за много неща, включително да се отървете от вредители като хлебарките. Просто трябва да го разпръснете около местата, където тези насекоми се разхождат. Когато се докоснат до него, те се дехидратират и умират.

Вижте още: 8 начина да използвате боракс у дома

5. Диатомична пръст

Последният метод за предпазване от хлебарките без използване на инсектициди е диатомичната пръст. Това е мощен органичен елемент, който също помага да се елиминират други домашни вредители.

диатомична пръст, за да държите хлебарките далеч

Тя по принцип причинява същия ефект като боракса: дехидратира насекомите. Най-хубавото е, че е безвредна, така че можете да я поставяте близо до храната.

Единственото, което трябва да направите, е да я разпръснете по пода. Много практичен начин да направите това е да използвате чорап, натъпкан с диатомична пръст, и да го прокарвате около желаната повърхност, за да остави леки следи от това бяло вещество.

Като последен съвет, важно е да знаете, че има някои продукти, които трябва да съхранявате добре и да държите под око, за да държите хлебарките далеч. Някои от тях са: брашно, зърнени храни, месо, захар, сирене, лепило, кожа и остатъци от растения, наред сред много други.

Това, заедно с добрата домашна хигиена и методите за отблъскване на хлебарките, без да се използват инсектициди, ще ви помогнат да предпазите дома си от вредители. След като приключите с този процес, ще спите спокойно, знаейки, че в кухнята ви е чиста.