3 вкусни десерта, от които не се пълнее
Едно от предизвикателствата е да се храним добре с храни, от които не се пълнее.
Съществуват ли десерти, от които не се пълнее?
Десертите са идеални за рождени дни, събирания и дори само за да разнообразите ежедневната си диета. Особено, по време на Коледа. По време на такива празници, споделянето на вкусни моменти, може да ви остави нежелани излишни килограми.
Направете си домашно приготвени десерти, от които не се пълнее
Най-добрият начин да се уверите, че десертът не съдържа голямо количество калории, е да си го направите в къщи. По този начин сте сигурни, че не са използвани никакви изкуствени добавки. Например, понякога при приготвяне на десерти се използват нездравословни мазнини.
Също така, в домашни условия можете да използвате повече пресни съставки, като например плодове. Същото важи и за мазнините. В домашната кухня обикновено не използвате повторно маслото или олиото.
Не се пълнее, ако използвате заместващи съставки
Това е един от начините да приготвите вкусни десерти, от които не се пълнее. Винаги е за предпочитане да заместите нездравословните съставки с по-здравословни. Сред основните замествания, които можете да направите, е да използвате естествен подсладител вместо захар, защото захарта съдържа много калории.
Препоръчваме ви също да замените пълномасленото мляко с обезмаслено мляко. Същото се отнася и за млечния шоколад. Не забравяйте, че тъмният шоколад има антиоксидантни свойства и по-малко калории.
Плодовете са сладки и не съдържат добавки. В допълнение, някои от тях съдържат пектин, който подпомага сгъстяването на тестото. Тези отлични натурални продукти също съдържат много хранителни вещества, които помагат за поддържането на добро здраве. Използвайте ги самостоятелно или в рецепти, за да придадете вкус на десерти, от които не се пълнее.
Обезмасленото и без захар кисело мляко е друга възможност за приготвяне на вкусни десерти. То е с ниско съдържание на калории, съдържа калций и подпомага функционирането на храносмилателната система.
1. Не се пълнее от: тъмен чийзкейк
Това е един от най-атрактивните десерти, от които не се пълнее – чийзкейк с неустоим тъмен шоколад.
Съставки
- 1 тъмен шоколад, 70% какао (100 грама)
- 200 грама кремообразно сирене крема
- 150 грама обезмаслено кисело мляко
- 2 чаени лъжички захар
- 2 чаени лъжички ванилия
- 1 пакет желатин, без аромат
- малки форми/чашки
Начин на приготвяне
- Разтопете шоколада на водна баня.
- Изсипете разномерно и еднакво количество от шоколада във всяка форма.
- Сложете в хладилника за 15 минути.
- Сложете крема сиренето, киселото мляко, захарта и ванилията в купа.
- Смесете с блендер, до получаване на еднородна смес.
- Разтворете желатина във вода; следвайте инструкциите на пакета. Добавете и сместа към него.
- Изсипете сместа във формите.
- Сложете в хладилника за 6 часа.
- Можете да украсите с ягоди, банани или разтопен шоколад.
2. Ананасово сорбе
Съставки
- ананас, 1/2 или цял, в зависимост от размера
- обезмаслена извара (200 г)
- 1 обезмаслено кисело мляко с ананас, без захар
- подсладител, за предпочитане течен
Начин на приготвяне
- Отцедете изварата с помоща на сито.
- Смесете изварата с нарязания ананас, киселото мляко и добавете от подсладителя, на вкус.
- Поставете сместа във форми за сладолед.
- След това, сложете в хладилник, докато се втвърди.
Вижте също: Научете кои са ползите на водата от ананас
3. Лек ябълков пай
Сред вкусните десерти, от които не се пълнее, е изискания ябълков тарт. Той е лек и лесен за приготвяне. С него ще можете да поддържате идеална физическа форма.
Съставки
- ябълки (700 г)
- 2 яйца
- кафява захар (90 г)
- лимонови кори
- сол
- пшенично брашно (100 г)
- обезмаслено мляко
- мая (на прах)
- пудра захар
Начин на приготвяне
- Предварително загрейте фурната до 180 градуса
- Обелете ябълките и ги нарежете на резенчета. Напръскайте ги с няколко капки лимон, за да не станат кафяви
- Смесете яйцата, захарта, лимоновите кори в купа и сложете една щипка сол.
- Разбийте с миксер, докато сместа стане еднородна и гъста.
- Добавете брашното, млякото и маята, и разбъркайте добре.
- Смесете с по-голямата част от ябълките, като разбърквате с лъжица. Оставете няколко парченца от ябълките настрана.
- Намажете с олио и брашно тавичката, в която ще печете.
- Изсипете сместа в тавичката.
- Украсете с ябълковите резенчета, които сте отделили настрана и след това сложете тавичката във фурната.
- Печете на 180 градуса, 35 минути.
- Преди сервиране, украсете ябълковия тарт като го поръсите отгоре с пудра захар.