3 начина за приготвяне на замразено кисело мляко
Ако обичате да експериментирате в кухнята и да създавате свои собствени рецепти за вас и семейството ви, тогава сме сигурни, че тези 3 лесни за приготвяне рецепти за десерти със замразено кисело мляко ще ви харесат. Научете се да ги приготвяте и изненадайте любимите си хора.
Киселото мляко се получава чрез процеса на ферментация на лактозата, то има нейната текстура и леко кисел вкус. Заради високото си съдържание на витамините B, B1и C, както и на редица минерали като калций и магнезий, то е един от най-препоръчваните от диетолозите млечни продукти.
Освен това киселото мляко може да бъде консумирано за закуска, като междинно хранене и десерт. Благодарение на неутралния си вкус и аромат то може да се комбинира с всички видове плодове и някои зеленчуци, а за приготвянето на десерти можете да използвате и шоколад.
Сред най-известните качества на киселото мляко изпъкват следните:
- То е най-добрият вариант за хората с непоносимост към лактозата
- Улеснява усвояването на хранителните вещества
- Понижава нивото на холестерола
- Грижи се за здравето на костите
- Улеснява усвояването на мазнините (здравословните такива)
Така че защо киселото мляко да не е сред най-добрите варианти за десерт? Най-забавният начин е да си приготвите замразено мляко, защото всички обичаме сладолед, най-вече децата. Научете как лесно да си приготвите три варианта на десерти със замразено кисело мляко от следващите редове.
3 рецепти със замразено кисело мляко
1. Замразено кисело мляко с ягоди
Не се тревожете за количеството на калориите и въглехидратите в този десерт. Можете да използвате по-леки съставки като нискомаслено мляко и шоколадова есенция, за да контролирате режима си на хранене. Ягодите са полезни за здравето, както и самото кисело мляко .
Съставки
- 1 ¼ чаша ягоди (200 г)
- 1 чаша гръцко кисело мляко (200 г)
- ¼ чаша вода (50 мл)
- 1 супена лъжица желатин без аромат (15 г)
- 1 супена лъжица кондензирано мляко (15 мл)
- 2 супени лъжици фъстъци без сол (30 г)
- 1 банан
Приготвяне
- Първо за да приготвите този замразен десерт трябва да замразите ягодите и банана (нарязани на парченца) в продължение на 12 часа.
- След това затоплете необходимото ви количество вода в подходящ съд, за да приготвите желатина. Дръпнете го настрана.
- След като желатинът изстине разбъркайте ягодите и банана заедно с киселото мляко докато получите крем.
- Добавете кондензираното мляко и приготвения по-рано желатин и отново разбъркайте сместа.
- Изсипете сместа във формички за сладолед и ги дръжте във фризера за 2 часа. Не забравяйте, че самият десерт ще бъде по-кремообразен от класическия сладолед.
- Извадете десертите от фризера и ги украсете с фъстъци и още ягоди според желанието ви.
2. Замразено кисело мляко с шоколад
Ако не искате да използвате шоколад за приготвянето на този десерт, можете да го замените с какао на прах, шоколадова есенция или тъмен шоколад, който е по-здравословен от класическия.
Съставки
- 1 чаша гръцко кисело мляко (200 мл)
- ½ чаша сметана (100 мл)
- 4 супени лъжици шоколадова есенция (60 г)
- 3 супени лъжици ядки (45 г)
- 1 супена лъжица царевично нишесте (15 г)
- 2 супени лъжици бренди (30 мл)
- 3 супени лъжици стевия (45 г)
Приготвяне
- Изсипете в голяма купа киселото мляко, сметаната и захарта. Разбийте всичко добре до получаването на хомогенна смес.
- Добавете шоколадовата есенция, царевичното нишесте и брендито и отново разбъркайте всичко.
- Изсипете сместа във формичка и я покрийте с хартия за печене преди да я затворите.
- Поставете формичката във фризера за 4 – 5 часа.
- Извадете десерта от фризера и го сервирайте като го поръсите с ядки.
3. Бисквити със замразено кисело мляко и ягоди
Тази рецепта е идеална за приготвянето на десерт за завършек на романтична вечеря и е много лесна за изпълнение. Ще ви трябват формички за лед и кисело мляко по ваш избор. Можете да покриете десерта с шоколадов сироп.
Съставки
- 1 чаша гръцко кисело мляко (200 мл)
- 3 супени лъжици шоколадов сироп (45 мл)
- ½ чаша ягоди (75 г)
Приготвяне
- Нарежете ягодите на малки парченца и ги отделете настрана.
- Вземете формичката за лед и напълнете всяко отделение с кисело мляко – около три четвърти от вместимостта му.
- Поставете формичката във фризера за 6 часа.
- След като времето изтече извадете формичката от фризера, поставете ягодите върху киселото мляко. Покрийте ягодите с още малко мляко и завийте формичката с хартия за печене.
- Оставете десерта във фризера за още 6 часа и го сервирайте като полеете всяко едно кубче с шоколадов сироп.
Насладете се на тези невероятно вкусни бисквити със замразено кисело мляко.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004, August). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.2.245
- Nauth, K. R. (2005). Yogurt. In Handbook of Food Science, Technology, and Engineering – 4 Volume Set (pp. 2719–2733). CRC Press.}
- El-Abbadi, N. H., Dao, M. C., & Meydani, S. N. (2014). Yogurt: Role in healthy and active aging. American Journal of Clinical Nutrition, 99(5). https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073957
- Meydani, S. N., & Ha, W. K. (2000, April). Immunologic effects of yogurt. American Journal of Clinical Nutrition.