3 лесни начина да се справите с хипотиреоидизъм

Сред препоръчителните храни са тези със съдържание на йод, омега-3 мастни киселини и витамини от група B
3 лесни начина да се справите с хипотиреоидизъм

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Търсите начини за справяне с хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът е сложно заболяване, което изисква известни усилия, за да се справите с него. Някои от често срещаните симптоми са промяна в теглото и умора. Повече за това заболяване можете да научите и от сайта Лекар.bg.

Знаете ли, че освен медицинското лечение съществуват и други средства, които могат да помогнат? Днес ще ви разкрием 3 лесни начина да се справите с хипотиреоидизъм.

Да живееш с хипотиреоидизъм

живот с хипотиреоидизъм

 

Всяка година огромен брой хора хора биват диагностицирани с хипотиреоидизъм. Това е заболяване, причинено от нарушение на функционирането на щитовидната жлеза – внезапна промяна, при която организмът спира да произвежда нужното количество тироидни хормони. Възниква дефицит и в този момент започвате да забелязвате ефекта.

Появява се косопад, наддаване на теглото, умора. Възникват нарушения на съня и малки промени в кожата, която започва да става по-суха. Също така се установяват промени в настроението, обикновено увеличаване на тъгата и апатия. Вдъхновението за справяне с нещата намалява. Като прибавим и физическото неприятно усещане на тялото, подуването и наддаването на тегло, това допълнително предизвиква чувство на притеснение и депресия. Всички тези симптоми попадат в патологията на хипотиреоидизма.  Личният лекар трябва да ви направи пълни кръвни анализи.

Най-честото лекарство, което обикновено се дава в тези случаи, е левотироксин. Някои хора се възстановят, но други трябва да се научат да се справят с хипотиреоидизъм. Тази промяна на щитовидната жлеза трябва да се третира ежедневно, като лекарствата се допълнят със здравословен начин на живот и хранене. Затова препоръчваме да спазвате следните съвети.

Съвети за лечение на хипотиреоидизъм

1. Здравословно хранене

Здравословното хранене е важно за справянето с хипотиреоидизъм.

Сред препоръчителните храни за хората, които страдат от хипотиреоидизъм, несъмнено са тези със съдържание на йод. Благодарение на това можете да произвеждате тироксин и да балансирате дефицита. Така че кои храни са полезни за вас? Морската храна, яйцата, рибата и йодираната сол (но не прекалявайте). Също така водораслите са много здравословни, но не бива да прекалявате и с тях.

 • Храните със съдържание на омега-3 мастни киселини също са много полезни. Риба тон, скумрия, мазна риба, ленено масло и орехи ще ви помогнат много. Не ги пренебрегвайте.
 • Витамини от група В: Яжте всички зеленолистни зеленчуци, които ви харесват най-много, както и бирена мая, за да балансирате нивата на тироксин. Спанакът, карфиолът, пшеничните зародиши и млечните продукти ще ви накарат да се чувствате добре.
 • Подходящи плодове: Някои плодове могат да ускорят и контролират баланса на щитовидната жлеза. Лимоновият сок например помага на тироксина да се разпределя по-добре, както и портокаловият сок. Авокадото, което е много полезно, ще ви осигури голямо количество витамин В. Също така не бива да пренебрегвате сока от грейпфрут сутрин.

2.Билкови средства при хипотиреоидизъм

билкови средства и справяне с хипотиреоидизъм
 • Джиндифил: Обичате ли джинджифил? Чудесно, защото той ще ви помогне много. Благодарение на джинджифила можете да подобрите кръвообращението и по този начин да активирате щитовидната жлеза. Това е много стимулиращо растение и е подходящо за този вид заболяване. По принцип всички горчиви растения ще ви помогнат.
 • Жълт кантарион: Познавате ли това растение? То се използва за облекчение на страничните ефекти на хипотиреоидизма. Кантарионът помага в борбата с умората, дава сила на духа и е идеално лечебно средство, за да започнете деня по най-добрия начин. Консултирайте се с личния лекар, ако приемате някакви други лекарства, за да се уверите, че тази билка не взаимодейства с тях.
 • Пасифлора: Друго чудесно растение за лечение на хипотиреоидизъм. И какво прави то? Подобрява настроението, спомага за преодоляването на умората, главоболието, апатията… можете да пиете до 2 чаши чай на ден.
 • Чай от лют червен пипер: Това може да ви изненада, но лютото активира тялото и кръвообращението и облекчава усещането за студ, което е често срещан симптом в тези случаи. Достатъчно е да добавите малко пипер на прах към чаша вряща вода. Оставете да се разтвори и след това пийте бавно.

3.Психологически съвети

Психологическите съвети са много важни за справянето с хипотиреоидизъм.

Знаем, че хипотиреоидизмът е заболяване за цял живот. Много хора успяват да го преодолеят и да подобрят качеството си на живот. Други трябва да живеят по-дълго време с медикаменти и да установят, че не са в състояние да намалят теглото и да си възвърнат вида на тялото, което са имали преди.

Не губете надежда. Приемете го като тест за издръжливост. Трябва да си направите преглед при личния лекар. Може да се наложи да се подложите на операция, но всичко това си струва. Болестите често се преодоляват с поощряване, постоянство и надежда.

Запомнете, че трябва да промените хранителните си навици, да се лишите от много неща, които обичате – като сладкиши, рафинирани брашна, полуфабрикати и готови храни. Увеличете количеството зеленчуци в менюто си, пийте повече течности и правете повече физически упражнения. Плуването например е много подходящ за целта спорт, както и ходенето поне 1/2 час всеки ден. А можете да се запишете на танци или аеробика. Ставайте всяка сутрин с мисълта, че всички усилия си струват и скоро ще се почувствате по-добре.

Някои дни ще се чувствате по-уморени, но се погледнете в огледалото и си кажете, че хипотиреоидизмът може да се излекува. Ще си възвърнете идеалното тегло, ще се почувствате по-добре и всички усилия ще си струват. Заслужавате го!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009

 • Begg, T. B., & Hall, R. (1963). IODINE-INDUCED HYPOTHYROIDISM. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(63)91967-6

 • E., A. A., A., G., & M., S. (2014). The effect of omega-3 on cognition in hypothyroid adult male rats. Acta Physiologica Hungarica.

 • Franceschi, S., Levi, F., Negri, E., Fassina, A., & La Vecchia, C. (1991). Diet and thyroid cancer: A pooled analysis of four european case‐control studies. International Journal of Cancer. https://doi.org/10.1002/ijc.2910480315

 • Parmar, H. S., & Kar, A. (2007). Protective role of Citrus sinensis, Musa paradisiaca, and Punica granatum peels against diet-induced atherosclerosis and thyroid dysfunctions in rats. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2007.09.003

 • Hamouda, A. F., Sameeh, M. Y., & Shrourou, R. M. (2016). Effect of Avocado (Persea Americana), Cabbage (Brassica Oleracea) and Ginger (Zingiber Officinale) on Rat Liver and Thyroid Injuries Induced by CCl4 (Carbon Tetrachloride). Journal of Pharmacy and Pharmacology. https://doi.org/10.17265/2328-2150/2016.03.002

 • Stevinson, C., Dixon, M., & Ernst, E. (1998). Hypericum for fatigue – A pilot study. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/S0944-7113(98)80040-8

 • Obert, E. (2013). Herbal management of postpartum hemorrhage. Midwifery Today with International Midwife. https://doi.org/10.1111/j.1744-4667.2012.00144.x

 • Šarabon, N., Löfler, S., Cvecka, J., Hübl, W., & Zampieri, S. (2018). Acute effect of different concentrations of cayenne pepper cataplasm on sensory-motor functions and serum levels of inflammation-related biomarkers in healthy subjects. European Journal of Translational Myology. https://doi.org/10.4081/ejtm.2018.7333


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.